S-a întâmplat în 24 iulie 1802

0
78

S-a întâmplat în 24 iulie 1802: S-a născut scriitorul francez Alexandre Dumas-tatăl. Alexandre Dumas – Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut  ca Alexandre Dumas père, adică Alexandre Dumas tatăl, (n. Villers-Cotterêts, Aisne – d. 5 decembrie 1870, Puys, Seine-Maritime) a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit, poate, cel mai popular scriitor francez din lume.

      Bunicul său, marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie, a servit guvernul Franței ca General commissaire de Artilerie în colonia Saint-Domingue (astăzi Haiti), unde s-a căsătorit cu Marie-Césette Dumas, o sclavă de culoare. În 1762, aceasta l-a născut pe tatăl său, Thomas-Alexandre, și a decedat la scurt timp după naștere. La întoarcerea marchizului și a fiului său în Normandia, sclavia încă exista, iar băiatul a avut de suferit datorită faptului că era pe jumătate negru.

       În 1786, Thomas-Alexandre s-a înrolat în armata franceză, folosind numele de familie al mamei sale ca să protejeze reputația aristocratică a familiei. În urma revoluției franceze, marchizul și-a pierdut proprietățile, dar Thomas-Alexandre Dumas a avut o carieră distinsă în armata revoluționară, ajungând la gradul de general înaintea împlinirii vârstei de 31 ani. Thomas-Alexandre s-a căsătorit cu Marie-Louise Elisabeth Labouret, iar în iulie 1802, în Villers-Cotterêts, Aisne, lângă Paris, s-a născut fiul lor, Alexandre Dumas.Tatăl său, Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie, general al Revoluției franceze a murit în 1806, când fiul său avea trei ani și jumătate.

      Alexandre Dumas a fost crescut de mama sa și a primit o educație mai degrabă mediocră, însă acest fapt nu i-a afectat afinitatea pentru cărți, pe care le citea ori de câte ori avea ocazia. Povestirile mamei sale despre faptele de vitejie ale tatălui său din anii de glorie a lui Napoleon i-au stârnit imaginația pentru aventuri și eroi.Deși săracă, familia tânărului de douăzeci și doi de ani Alexandre Dumas, a păstrat atât reputația distinsă a tatălui său cât și legăturile aristocratice, aceasta fiindu-i de folos după restaurarea monarhiei.

      În 1823, se mută la Paris, unde, datorită caligrafiei sale, intră în slujba Ducelui d’Orléans.După studii neglijate, a lucrat ca funcționar în biroul unui notar și a debutat redactând piese de teatru împreună cu prietenul său, vicontele Adolphe Ribbing de Leuven. Aceste prime încercări literare au fost eșecuri.Continuă să scrie teatru și cunoaște, în fine, succesul în 1829, grație reprezentației cu Henric al III-lea și curtea sa, la Comedia Franceză. Succesul continuă pe toată durata carierei sale literare, în genurile sale predilecte: dramatic și romanul istoric.

        În perioada următoare, s-a dedicat romanului istoric, care a devenit, sub pana sa, roman de capă şi spadă. A scris peste 250 de romane, între care s-au numărat: „Les Trois Mousquetaires” (1844), „Vingt ans apres” (1845), „La Reine Margot” (1845), „Le Comte de Monte-Cristo” (1845), „La Dame de Monsoreau” (1846), „Le Vicomte de Bragelonne” (1848-1850), „Le Collier de la Reine” (1849-1850), „Ange Pitou” (1850-1851), „La comtesse de Charny” (1852). Romanele sale au atras prin vitalitatea şi elanul pasionat care le-au animat, ele povestind aventuri adevărate şi destine excepţionale. Totodată, au avut tiraje mari, Alexandre Dumas tatăl fiind unul dintre prozatorii francezi cei mai citiţi, în special de către tineret. O perioadă a călătorit în Italia, Germania, Austria, Algeria, Rusia şi a publicat impresii de călătorie şi memorii, între care amimtim „Mes Memoires” (1852-1854).

         A fost înzestrat cu un simţ dramatic deosebit şi a excelat în prezentarea acţiunilor, aventurilor emoţionante şi în zugrăvirea vie, colorată şi plină de energie a eroilor săi, forţe ale binelui şi răului, puse faţă în faţă, într-o luptă acerbă, alimentată de imaginaţia sa inepuizabilă, cu numeroase şi complicate peripeţii, presărate cu crime, dueluri, comploturi, lovituri de teatru, pentru ca, în final, forţele binelui să învingă forţele răului.A scris şi comedii, cea mai reuşită fiind „Mademoiselle de Belle-Isle” (1839).

        În scrierile sale, a preluat fapte reale culese din cronici, memorii sau arhive, pe care le-a romanţat, a adăugat numeroase detalii şi obstacole eroilor săi fără ca ritmul naraţiei să aibă de suferit. Nu a respectat autenticitatea evenimentelor care i-au furnizat subiectele, însă a reuşit, prin imaginaţia sa bogată, să apropie istoria de marele public, făcând-o pitorească. Generaţii după generaţii au îndrăgit personaje precum d’Artagnan, Athos, Porthos şi Aramis („Les Trois Mousquetaires”), reprezentanţi ai binelui, curajului şi dreptăţii, sau pe Edmond Dantes („Le Comte de Monte-Cristo”), ce a reuşit să dea o pedeapsă celor vinovaţi de nenorocirea sa. Alexandre Dumas tatăl a reuşit să transmită personajelor pe care le-a însufleţit ceva din temperamentul său robust, tumultuos, conferindu-le o vitalitate cuceritoare. S-a stins din viaţă la 5 decembrie 1870.

      A fost un autor prolific (cu ajutorul cunoscut al unor „negri”, mai ales Auguste Maquet care a participat la cele mai multe opere ale lui Dumas), semnând mari opere, cum ar fi Cei trei mușchetari sau Contele de Monte-Cristo în 1844.În 2002, cu ocazia bicentenarului nașterii sale, rămășițele sale au fost transferate în Panteonul din Paris, nerespectându-se ultima sa dorință de „a reintra în noaptea viitorului în același loc în care am în viața trecutului”, „în acest fermecător cimitir (din Villers-Cotterêts) care are mai degrabă aerul unui țarc de flori, unde să lași copiii să se joace, decât al unui câmp funebru unde să calci cadavre” (1870).Fiul său, numit tot Alexandre Dumas, a fost și el scriitor, autor al cunoscutului roman Dama cu camelii.

Surse:

https://www.ro.biography.name/scriitori/114-franta/349-alexandre-dumas-1802-1870

http://www.dumaspere.com

https://www.autorii.com/scriitori/alexandre-dumas/index.php

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/alexandre-dumas-tatal-o-viata-ca-un-roman-de-aventuri

http://www.carteadelaora5.ro/o-viata-printre-randuri-alexandre-dumas/

http://www.viatasiopera.ro/dumas-alexandre/biografie.html

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/12/05/documentar-145-de-ani-de-la-moartea-scriitorului-alexandre-dumas-tatal-10-36-24

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here