S-a întâmplat în 24 ianuarie 1905

0
199

S-a întâmplat în 24 ianuarie 1905: S-a născut Grigore Vasiliu Birlic (n. Fălticeni – d. 14 februarie 1970, București),unul dintre cei mai mari actori români de comedie. A jucat în multe piese de teatru, precum și în filme. Numele de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa Birlic, jucată la începutul carierei sale.

    Grigore Vasiliu Birlic s-a născut la 24 ianuarie 1905, la Fălticeni, judeţul Suceava. Numele de naştere era Grigore Vasiliu. Birlic era o poreclă pe care a primit-o datorită succesului înregistrat cu piesa având acelaşi nume. Această piesă a fost jucată la începutul carierei sale, porecla fiind adăugată apoi ca supranume. A absolvit, în anul 1924, cursurile Liceului „Nicu Gane” din Fălticeni, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept Cernăuţi. În timpul studiilor a făcut şi figuraţie la Teatrul Naţional din Cernăuţi. Aşa a fost remarcat de directorul Dragoş Protopopescu.La recomandare a fost distribuit de regizorul Aurel Maican în comedia „Musca spaniolă” de Arnold şi Bach.În urma succesului de care s-a bucurat în faţa publicului, a fost angajat actor la Teatrul Naţional din Cernăuţi. Tot aici s-a mai remarcat în piesa „Amanetul” de Holberg, sub îndrumarea regizorală a lui Victor Ion Popa. S-a remarcat şi în rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale. După mai multe tentative nereuşite, a fost admis la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuţi. Ulterior s-a mutat la Conservatorul din Bucureşti. Calităţile actoriceşti, expresivitatea i-au fost remarcate de regizori.
        Regizorul Aurel Maican îl aduce în 1933 la Bucureşti, unde avea să joace în anii următori.A jucat pe scenele diverselor companii particulare, în piese regizate de Sică Alexandrescu şi Ion Iancovescu. S-a remarcat mai cu seamă pe scena Teatrului Vesel, înfiinţat de regizorul Sică Alexandrescu împreună cu dramaturgul Tudor Muşatescu. A jucat în „Micul Weber”, „Otto Elefantul” de Arnold şi Bach, „Arde nevastă-mea” de A. Vercourt şi Jean Bever. Alte piese: „Prostul din baie” de Ernest Fiese şi Karl Fellman, „Aşternutul de mătase” de A. Birabeau şi G. Dolley. A mai jucat în „Părintele căţeilor” de Glinger şi Taussig, „Împăratul” de Luigi Bonelli. A urmat rolul titular din farsa „Birlic” de Arnold şi Bach. A fost adaptată special pentru el de dramaturgul Tudor Muşatescu şi de regizorul Sică Alexandrescu.
       Grigore Vasiliu a înregistrat un succes uriaş.Identificarea actorului cu acest rol l-a determinat să-şi ia pentru totdeauna numele personajului interpretat. Grigore Vasiliu Birlic a jucat în numeroase piese de teatru, precum şi în numeroase filme, excelând în roluri în comice. După naţionalizarea teatrelor particulare în 1948, s-a întors ca actor la Teatrul Naţional din Bucureşti.A jucat şi pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, una dintre piese fiind „Burghezul gentilom” de Moliere (1961).Majoritatea pieselor lui Caragiale în care a fost distribuit au fost montate la Teatrul Naţional din Bucureşti de Sică Alexandrescu. A interpretat rolurile Coana Eftimiţa în „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, Crăcănel în „D’ale carnavalului”. A jucat rolul lui Iordache Brânzovenescu în „O scrisoare pierdută”. A mai jucat în „Doctor fără voie” de Moliere, „Mielul turbat” de Aurel Baranga, „Revizorul” de N. V. Gogol. A jucat în „Steaua fără nume” în „Ultima oră” de M. Sebastian, toate în regia lui Sică Alexandrescu.
       A jucat, de asemenea, în „Nunta lui Krecinski” de Suhovo-Kobâlin, în piesa „Topaze” a lui Marcel Pagnol.De asemenea, a jucat în „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian. În cinematografie a debutat în anul 1934 în filmul „Bing-Bang” (alături de Stroe şi Vasilache, care semnează şi regia). Apoi, au urmat: „Doamna de la etajul II” (1937), regia Dezideriu Major; „Viaţa învinge” (1951), regia Dinu Negreanu. A jucat în „Vizita”,  „Lanţul slăbiciunilor” (1952), regia Jean Georgescu; „Arendaşul Român” (1952).Un rol memorabil a fost în „O scrisoare pierdută” (1953), regia Sică Alexandrescu, Victor Iliu.Aici a jucat alături de Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Ion Finteşteanu. A mai jucat în  „Directorul nostru” (1955), regia Jean Georgescu (alături de Al. Giugaru, Radu Beligan şi H. Nicolaide). În „Două lozuri” (1957) în regia Aurel Miheleș, Gheorghe Naghi. A jucat în „D-ale carnavalului” (1958), regia Gheorghe Naghi, Aurel Miheleș. În „Doi vecini” (1958), regia Geo Saizescu; „Băieţii noştri” (1959), regia Anastasia Anghel, Gheorghe Vitanidis. În „Telegrame” (1959), regia Aurel Miheleș, Gheorghe Naghi (alături de Ştefan Ciubotăraşu, Alexandru Giugaru, Marcel Anghelescu, Mihai Fotino, Dem Rădulescu.
        A jucat în „Aproape de soare” (1960), regia Savel Stiopul; „Bădăranii” (1960), după Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi.Importante sunt și rolurile din „Întâlnirea” (1961), regia Aurel Miheleș. Au rămas memorabile și rolurile din „Post-restant” (1961), regia Gheorghe Vitanidis,  „Doi băieţi ca pâinea caldă” (1962), regia Andrei Călăraşu. A mai jucat în „Lumină de iulie” (1963), regia Gheorghe Naghi; „Paşi spre lună” (1963), regia Ion Popescu-Gopo. Acest rol a fost jucat alături de Radu Beligan, Florin Piersic ş.a.. A mai jucat în „Mofturi 1900” (1964), regia Jean Georgescu; „Titanic vals” (1964) de Tudor Muşatescu, regia Paul Călinescu.
        A fost memorabil în „Serbările galante” (1965), regia Rene Claire; „Corigenţa domnului professor” (1966), regia Haralambie Boroş.Și în „Steaua fără nume” (1966), regia Henri Colpi. Printre rolurile care l-au făcut celebru se numără Lefter Popescu din „Două lozuri”, Crăcănel din „D’ale carnavalului”, Costăchel Gudurău din „Telegrame”, Spirache Necşulescu din „Titanic vals”, Jupân Canciano din „Bădăranii”, Brânzovenescu din piesa „O scrisoare pierdută” ş.a.A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în piese de teatru radiofonic.
      A fost căsătorit de două ori, întâi cu actriţa Angela Mateescu, apoi cu actriţa Valeria Nanci. Nu a avut copii. Cea de-a doua soţie, Valeria Vasiliu Birlic, a jucat alături de soţul ei în filmul „Titanic vals” (1964). A jucat şi la Teatrul Naţional în piesa „Topaze” (1968) de Marcel Pagnol. Marele actor Grigore Vasiliu Birlic a primit în 1953 titlul de Artist Emerit. Titlul era „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă şi pentru activitate merituoasă”.Apoi a primit titlul de Artist al Poporului. În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I. Acesta îi revenea „pentru activitate îndelungată în teatru şi merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A murit la 14 februarie 1970 la Bucureşti, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu.
Surse:
https://www.cinemagia.ro/actori/grigore-vasiliu-birlic-3645/

https://asociatia-birlic.ro/

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/povestea-impresionanta-a-marelui-birlic-de-ce-a-fost-nevoit-sa-dea-examen-de-sapte-ori-pana-sa-devina-unul-dintre-cei-mai-mari-actori-romani-din-istorie

http://www.rador.ro/2019/01/24/portret-grogore-vasiliu-birlic-un-geniu-al-satirei-farsei-si-comediei/

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/08/16/romani-celebri-grigore-vasiliu-birlic-un-geniu-al-comediei–160521

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here