S-a întâmplat în 24 februarie 45

0
74

S-a întâmplat în 24 februarie 45 . Începutul Calendarului iulian. Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr. Acest tip de calendar a fost ales după consultări cu astronomul Sosigenes din Alexandria şi a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic.

           Calendarul iulian are un an obişnuit de 365 de zile, împărţit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceeace face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. Calendarul iulian a rămas în uz în unele ţări până în secolul al XX-lea şi mai este folosit încă de mai multe biserici naţionale ortodoxe.

            Anul obișnuit în vechiul calendar roman era format din 12 luni cu 355 de zile.

           Se mai adăuga o lună suplimentară, (Intercalaris), între februarie și martie. Intercalaris era formată prin introducerea a 22 de zile înaintea ultimelor 5 zile ale lui februarie, creând astfel o lună de 27 de zile.

           Intercalaris începea după o lună februarie trunchiată la 23 sau 24 de zile, efectul fiind un an de 377 sau 379 de zile.

         Conform scriitorilor romani Censorinus și Macrobius ciclul ideal de intercalare consta din ani de 355 de zile. Acestea alternau cu ani de 377 sau 378 de zile. După acest sistem anul mediu roman avea 366,188 de zile pentru o perioadă de 4 ani, ducând la o deviere de 1 zi pe an pentru orice solstițiu sau echinocțiu.

        Macrobius descrie o ajustare mai fină, pentru 8 ani din 24 existau numai trei ani Intercalaris de 377 de zile.

           Această reglare făcea ca anul mediu să fie de 365,188 de zile pentru o perioadă de 24 de ani.

         În practică însă, nu s-a folosit automat această schemă ideală, lungimea anului fiind hotărâtă de Pontifex Maximus.

          Atât cât poate fi determinat cu siguranță din dovezile istorice, se poate aprecia că mai degrabă s-a folosit o schemă neregulată și arbitrară, nu cea ideală.Reglările se făceau la fiecare doi sau trei ani, uneori după perioade mai mari de timp, iar alteori se făceau reglări ale anului în doi ani consecutivi.

           Dacă era gestionat corect, acest sistem ar fi permis anului roman să rămână în medie aproximativ aliniat anului tropical. Atunci când au fost omise prea multe intercalări, așa cum s-a întâmplat după al doilea război punic și în timpul războaielor civile, calendarul s-a îndepărtat foarte mult de alinierea cu anul tropical.

          Mai mult, cum intercalările erau făcute relativ târziu, cetățenii romani obișnuiți nu cunoșteau de cele mai multe ori data oficială. Aceasta, în mod special dacă se aflau mai departe de orașe. Datorită acestor fapte, ultimii ani de dinaintea calendarului iulian au fost denumiți ani ai dezordinii.

            Problema a devenit mai mare pe vremea lui Iuliu Cezar, (63 î.Hr. – 46 î.Hr.), când au fost numai cinci luni intercalate în loc de opt, nici una dintre ele în perioada 51-46 î.Hr. Reforma iuliană încerca să corecteze pentru totdeauna această problemă.

            Înainte de a fi aplicată reforma, zilele care nu fuseseră intercalate, (67 de zile – 22+23+22), au fost adăugate între noiembrie și decembrie 46 î.Hr.. S-au adăugat sub forma a două luni suplimentare fața de cea de 23 de zile care fusese deja adăugată după februarie.

          Toate aceste 90 de zile au fost adăugate ultimului an roman republican, rezultând un total de 445 de zile. Pentru că a fost ultimul an din seria celor neregulați, a fost numit ultimul an al dezordinii. Primul an în care a funcționat reforma a fost 46 î.Hr..

          Cu aceast calendar ar trebui adăugate prea multe zile pentru a păstra corespondenţa cu anul astronomic, care este mai lung cu 11 minute decât anul iulian mediu, această ducând la acumularea unei zile diferenţă în 128 de ani.

            S-a spus că Cezar era conştient de imperfecţiunea calendarului propus, dar a considerat că este vorba de o problemă minoră. Pentru a pune de acord anul calendaristic cu cel astronomic, în secolul al XVI-lea, s-a făcut reforma prin Calendarul gregorian, care făcea reglarea funcţie de echinocţiul de primăvară şi luna sinodică (pentru Paşte).

            Uneori, pentru a evita confuziile dintre cele două moduri de datare, se foloseşte denumirea de Stil Vechi. Aceasta, prin comparaţie cu Stilul Nou, denumirea dată Calendarului gregorian.

             O modificare a Calendarului iulian a fost pentru prima oară propusă de doctorul napolitan Aloysius Lilius şi a fost decretată de Papa Grigore al XIII-lea (numele căruia l-a primit calendarul) pe 24 februarie 1582.

            Introducerea calendarului gregorian a fost necesară. Aceasta, deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic. Acest lucru făcea ca echinocţiul de primăvară să se mute uşor înapoi în anul calendaristic.

              În România noul calendar va fi adoptat prin Decretul-lege din 5.III.1919. Potrivit acestuia ziua de 1 aprilie a devenit 14 aprilie. Calendarul gregorian este varianta de calendar cea mai răspândit folosită.

           Când se doreşte transformarea datelor consemnate în Moldova şi Ţara Românească, între anii 1582 şi 1924, de pe stil vechi pe stil nou pentru a obţine data corectă trebuie efectuate următoarele operaţii:

  • pentru perioada 4 octombrie 1582 – 28 februarie 1700 să se adune 10 zile.
  • pentru intervalul 1 martie 1700 – 28 februarie 1800 să se adune 11 zile.
  • pentru perioada 1 martie 1800 – 28 februarie 1900 să se adune 12 zile.
  • pentru intervalul 1 martie 1900 – 1 octombrie 1924 să se adune 13 zile.

Surse:

http://www.webexhibits.org/calendars/index.html

http://safiisanatos.ro/sanatate-spirituala/credinta-si-religie/calendarul-iulian-si-calendarul-gregorian/

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Adoptarea_calendarului_gregorian

https://www.descopera.ro/cultura/14946839-adoptarea-calendarului-iulian-cine-a-fost-initiatorului-acestui-demers

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here