S-a întâmplat în 24 februarie 1929

0
152

S-a întâmplat în 24 februarie 1929 . S-a născut actriţa Marga Barbu. Marga Barbu (n. Margareta-Yvonne Butuc, Ocna Şugatag, Maramureş; d. 31 martie 2009, Bucureşti) a fost o actriţă română de teatru şi film.

            Tatăl ei era directorul salinelor din localitate, iar mama, balerină cu studii la Viena.

        A avut o copilărie frumoasă, dar era o fetiță timidă. Ulterior, familia ei s-a mutat la București. Adolescentă fiind, a studiat la Liceul „Regina Maria”. Prima ei mare dragoste a fost dansul și ar fi făcut orice ca să-și urmeze mama într-o carieră de balerină.

         „M-am apucat întâi de dans. Mama mea făcuse și ea balet la Viena. Am fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că am ceva cardiac și trebuia să mă operez. Eram disperată, voiam să mă sinucid… Eu ziceam că sunt făcută pentru dans și nu mă vedeam făcând altceva. Dar mâna Celui de Sus știe mai bine decât noi ce ne trebuie. Nu regret, pentru că meseria de dansatoare e scurtă, epuizantă și nu aș fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parcă predestinat în viață”, spunea artista într-un interviu.

        La terminarea liceului, tatăl ei a hotărât să o înscrie, simultan, și la Filosofie (unde a urmat un singur an), și la Teatru.

          A absolvit Institutul de teatru din București în 1950, iar din 1952 și până la pensionarea sa, în 1993, a fost actriță la Teatrul Nottara, unde a putut fi admirată în roluri memorabile.

            Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu și Cleopatra” de William Shakespeare.A jucat și roluri de comedie precum cele din „Mâța-n sac” sau „Mizerie și noblețe”.

           A debutat în cinematografie în 1953 („Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu), fiind cunoscută, în special, pentru rolurile Aniţa din seria „Haiducilor” şi Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar şi pentru rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” (regia Şerban Marinescu, 1986) pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN.

          A mai jucat, de asemenea, în „Bietul Ioanide”, de Dan Piţa (1980) – Premiul ACIN şi „Comoara din Carpaţi”, regizat de Cornel Todea (1975). Ultimul film în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989).

             A reprezentat cinematografia românească la numeroase Festivaluri și evenimente internaționale: Festivalul de film de la San Sebastian (1966), Festivalul de film de la Karlovy Vary (1966), Festivalul de film de la Moscova (1969), Festivalul de film de la Sarajevo (1969), Zilele filmului în R.F. Germania (august 1968), Zilele filmului românesc în U.R.S.S. (1965), Zilele filmului românesc la Roma (1967).

            După interpretarea rolului Agathei Slătineanu, din filmele care abundau în scene cu urmăriri, împușcături și multe cascade, a fost numită „doamna westernului românesc”.

             La 21 de ani s-a căsătorit cu un inginer, dar după un an și jumătate s-au despărțit. Apoi s-a îndrăgostit de actorul Constantin Codrescu, dar mariajul a durat doar cinci ani. Căsătoria sa cu scriitorul Eugen Barbu a însemnat „marea întâlnire”. S-au plăcut de la prima întâlnire, când artista a fost uimită de ușurința cu care au legat o conversație.

            Ea a fost cucerită de Eugen Barbu când acesta i-a adus un coș cu liliac alb la teatru. Întâlnirea cu Eugen Barbu a fost un nou început pentru ea: „Fără a forța ușile am pătruns într-o altă lume. El m-a făcut, în primul rând, să renunț la complexul că nu sunt actriță de film”.

              Așa a început seria „haiducilor”, în regia lui Dinu Cocea. După ce i-a avut ca parteneri pe Ion Besoiu sau Emanoil Petruț și-a descoperit partenerul ideal, Florin Piersic. Seria de filme haiducești i-au adus faima de amazoană a filmului românesc și a continuat cu seria filmelor cu Mărgelatu.

          După dispariția de pe această lume a soțului său, viața Margăi Barbu s-a schimbat. Dar a păstrat mereu vie amintirea celui lângă care a trăit mai bine de 30 de ani.

             Pentru rolurile create în filme, actrița fost recompensată cu două premii ACIN — în 1968 și 1971 — iar în 2004 a fost decorată de președintele României cu Ordinul național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler ca „semn de apreciere pentru îndelungata și fructuoasa activitate artistică și pentru talentul și dăruirea puse în slujba artei spectacolului și a teatrului românesc”.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/marga-barbu-2415/

Marga Barbu, „doamna westernului românesc”

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here