S-a întâmplat în 24 decembrie 1524

0
80

S-a întâmplat în 24 decembrie 1524: A murit Vasco da Gama, navigator portughez care a efectuat prima călătorie pe mare din Europa până în India, înconjurând Africa (n. ~1469). Vasco da Gama a fost primul european care a pus bazele unei rute comerciale maritime către India. Într-o călătorie impresionantă, el a navigat de-a lungul coastelor africane, dincolo de Capul Bunei Speranţe şi a reuşit să distrugă monopolul negustorilor arabi şi veneţieni în comerţul cu condimente. Călătoria lui Vasco da Gama către India este unul din momentele definitorii din istoria marilor descoperiri geografice.

      Dincolo de faptul că această călătorie a reprezentat una din cele mai mare realizări ale epocii – mult mai importantă decât reuşita lui Columb, traversarea Atlanticului, ea a stat la baza unor evenimente care au schimbat lumea.La mijlocul secolului al XV-lea, Portugalia era cea mai mare putere maritimă din Europa, graţie moştenirii Prinţului Henric Navigatorul, care a adus la şcoala de navigaţie de la Sagres un grup talentat de geografi, cartografi, astronomi şi navigatori. Henric dorea să găsească o rută maritimă către India, obţinând astfel pentru ţara sa acces la foarte profitabilul comerţ cu mirodenii. În plus, spera că va încheia o alianţă cu legendarul regat al părintelui Ioan cu ajutorul căruia să pună capăt dominaţiei musulmane în negoţul din Oceanul Indian.
         Timp de patruzeci de ani, Henric a sponsorizat călătoriile de explorare de-a lungul coastelor vestice ale Africii, punând astfel bazele unui comerţ profitabil cu sclavi şi aur. Cu toate acestea, sudul extrem al continentului african a rămas necunosut europenilor, iar visul Prinţului nu s-a împlinit niciodată.Abia în 1487 Bartolomeo Diaz a început călătoria ce-i va duce pe portughezi în sudul extrem al Africii. Înconjurând Capul Bunei Speranţe, Diaz a demonstrat că exista o legătură între Oceanul Atlantic şi cel Indian (geografii vremii susţinând exact contrariul), şi astfel a renăscut ideea că ar putea fi descoperită o rută maritimă către India. Pentru a completa călătoria pe mare a lui Diaz, regele portughez Ioan al II-lea l-a trimis pe Pedro de Covilha, un bun vorbitor de arabă, într-o periculoasă călătorie către India, urmând însă ruta pe uscat. De-a lungul călătoriei care a durat trei ani, deghizat în arab, Covilha a obţinut informaţii preţioase privind porturile musulmane de pe coastele Africii de Est şi din India.Aveau să mai treacă însă 10 ani înainte ca portughezii să poată organiza o nouă călătorie pentru valorificarea descoperirilor celor doi. Între timp, Columb, sponsorizat de spanioli, se întorsese în Europa în 1493 anunţând că a descoperit ruta către Orient traversând Atlanticul.În acel moment, rivalitatea dintre Portugalia şi Spania pentru controlul negoţului cu Orientul s-a intensificat.
         Însuşi Papa a intervenit pentru a arbitra conflictul, iar în 1494, după lungi negocieri, a fost semnat Tratatul de la Tordesillas. Prin acest tratat, era trasată o linie imaginară nord-sud (la circa 1700 de kilometri vest de Capul Verde) ce împărţea Atlanticul în două: teritoriile la vest de această linie reveneau Spaniei, iar cele din est Portugaliei. Regele Ioan a fost încântat, deoarece el păstra astfel controlul comerţului de pe coastele vestice ale Africii şi posibila rută nouă către India.În 1497, noul rege al Portugaliei, Manuel I, l-a numit pe Vasco da Gama liderul unei noi călătorii către India. Bartolomeo Diaz a supravegheat personal pregătirile pentru această călătorie.
         Da Gama avea să conducă o flotă formată din patru nave (Sao Gabriel, Sao Rafael, Bérrio si Santa Fé), dintre care două au fost construite special cu această ocazie.Vasco da Gama a părăsit Lisabona la 8 iulie 1497. Bartolomeo Diaz a însoţit grupul până în Insulele Canare, iar apoi până în Insulele Capului Verde. Pentru următoarea etapă a călătoriei, Diaz i-a sfătuit să meargă pe o rută neobişnuită, pe direcţia vest-sud vest, înspre largul Atlanticului, pentru a evita zona calmurilor din Golful Guineei. Urmând această rută, portughezii au ajuns la circa 1000 de kilometri de coastele braziliene înainte ca vânturile sud-vestice să-i împingă înspre Sudul Africii.
       Pe 7 noiembrie, au ajuns în Portul Sf. Elena, la 200 de kilometri nord de Capul Bunei Speranţe. Trecurseră 13 săptămâni de când exploratorii văzuseră ultima oară uscatul, după ce parcuseseră o distanţă de peste 7200 de kilometri de la Capul Verde.Două zile mai târziu, flota lui da Gama a înconjurat Capul Bunei Speranţe şi a oprit la Mossel Bay. Nava cu provizii a fost arsă, iar proviziile redistribuite celorlalte trei nave. În ziua de Crăciun, grupul a început călătoria spre nord, de-a lungul coastelor estice ale Africii de Sud. Navigând spre nord împotriva unui curent puternic, grupul lui da Gama a călătorit 2700 de kilometri de-a lungul coastei, iar pe 2 martie 1498 a ajuns în portul Mozambique, primul dintr-un şir de oraşe-stat musulmane aflate la extrema sudică a zonei de influenţă musulmană din Africa de Est. Exploratorii nu au fost primiţi bine de Sultan; darurile lor, considerate fără valoare, au fost respinse. Asta se explică prin faptul că, în ciuda investiţiilor masive în acea expediţie, portughezii subestimaseră calitatea bunurilor de pe pieţele din această lume: bumbac, fildeş, aur şi perle. Grupul şi-a continuat călătoria spre nord, ajungând la Mombassa, unde au fost primiţi la fel. Doar liderul din Malindi a fost mai binevoitor faţă de grupul de europeni, iar în timpul şederii sale acolo, da Gama a recrutat un marinar foarte experimentat – se poate să fie vorba de faimosul marinar arab Ahmen Ibn Majid – care să le arate ruta către India.Exploratorii au traversat Marea Arabiei în 27 zile, călătoria lor fiind uşurată de vânturile favorabile.
        Flota lui da Gama a ajuns la Calicut, pe coasta Malabar. Zona respectivă era centrul comerţului cu mirodenii şi principala piaţă de desfacere pentru piperul din Kerala. Era, de asemenea, locul în care navele din Insulele Moluce veneau să facă negoţ cu cuişoare cu negustorii arabi. Nou-veniţii au stat la Calicut timp de trei luni şi au fost iniţial bine primiţi de liderul hindus local. Însă negustorii musulmani se bucurau de o anumită influenţă la Curte şi nu erau dispuşi să renunţe la controul asupra comerţului cu mirodenii în faţa vizitatorilor creştini. Şi, încă o dată, bunurile pe care da Gama le oferea pentru negoţ au fost considerate inadecvate. Relaţiile dintre portughezi şi localnici s-au deteriorat, iar oamenii lui da Gama au făcut mari eforturi pentru a reuşi să adune bunurile necesare călătoriei înapoi spre casă.Vasco da Gama a ajuns înapoi la Lisabona pe 18 septembrie, după mai bine de doi ani, timp în care a călătorit 38.600 de kilometri. Doar 54 de oameni din echipajul de 170 au supravieţuit.
Surse:

https://www.biography.com/explorer/vasco-da-gama

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/vasco-da-gama-si-calatoria-care-a-schimbat-lumea

https://www.history.com/topics/exploration/vasco-da-gama

https://www.britannica.com/biography/Vasco-da-Gama

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here