S-a întâmplat în 24 august…

0
170

S-a întâmplat în 24 august…

– 79 d.H.: Erupe vulcanul Vezuviu, din Peninsula Italică; oraşele Pompei, Herculanum şi Stabiae sunt acoperite de lavă.

– 79: A murit Plinius cel Bătrân un important şi renumit erudit al Imperiului Roman. Plinius cel Bătrân, (Gaius Plinius Secundus, sau Plinius Maior), s-a născut în anul 23 e.n. la Novum Comum (Como, Italia) şi a murit la data de 24 august 79 în Stabies (:Stabiæ). A fost un important şi renumit erudit al Imperiului Roman. Plinius, zis „cel Bătrân”, (pentru a nu fi confundat cu nepotul său, Plinius cel Tânăr senator roman şi scriitor, care a descris moartea unchiului său) s-a născut în oraşul Como, la malul lacului Como, într-o familie de crescători de cai. După moartea tatălui său, Gaius Plinius Cæcilius („Chiorul”) Secundus a fost crescut de sora sa mai mare, Plinia.Plinius face carieră în cavaleria romană, sub comanda lui Equitum, inclusiv în provincia Germania superior, fiind numit şi procurator. Îi însoţeşte pe împăraţii Vespasian şi Titus în campaniile militare din Germania.Cea mai cunoscută, şi singura păstrată, este opera lui Plinius despre ştiinţele naturale „Istoria Naturală” (în latină: Naturalis Historiæ), o enciclopedie alcătuită din 37 de volume, de nepreţuită valoare, ce ne transmite cunoştinţele naturale, antropologice, artă, medicină, din lumea animală şi vegetală, cosmologie, botanică,prelucrarea metalelor, fiziologie, zoologie şi mineralogie din acea perioadă. A mai descris în lucrările sale războaiele romanilor cu popoarele germanice, o prezentare a istoriei Romei în 31 de volume, continuând opera istoricului roman Basus din anul 47.Istoricul roman Tacitus a folosit mai târziu lucrările lui Plinius.Plinius cel bătrân moare la erupţia vulcanului Vezuviu, cenuşa vulcanică distrugând oraşul Pompei.El era atunci prefectul flotei romane în Misenum. După erupţia vulcanului devine interesat de acest fenomen dar moare sufocat de gazele toxice emanate.
-1820: A murit Ioan Budai-Deleanu, scriitor, istoric şi cărturar iluminist; reprezentant al Şcolii ardelene (n. 1760?).
– 1832: A murit Sadi Carnot, fizician francez. Nicolas Léonard Sadi Carnot (n. 1 iunie 1796) a fost un fizician şi inginer militar francez care, în lucrarea lui din 1824, Reflecţii asupra puterii motrice a focului (Réflexions sur la puissance motrice du feu), a dat prima descriere de succes a motoarelor termice, descriere cunoscută azi sub numele de ciclul Carnot, punând astfel bazele pentru a doua lege a termodinamicii.Nu şi-a publicat lucrarea într-o revistă academică, ci sub forma unei mici cărţi. El este primul fizician care s-a ocupat de termodinamică, având meritul definirii unor concepte ca randamentul termic Carnot, ciclul termic Carnot şi formulării teoremei lui Carnot etc. În opera sa menţionată anterior face referire prin denumirea putere motrice la conceptul denumit ulterior de Gaspard-Gustave Coriolis lucru (al forţei) şi azi lucru mecanic.Astfel, Carnot a determinat echivalentul mecanic al căldurii, ceea ce a însemnat recunoaşterea posibilităţilor de transformare a căldurii în mişcare mecanică, stabilind legile termodinamicii.

– 1846 – A murit amiralul Ivan Kruzenstern, navigator rus; a condus prima expeditie rusa, care a facut ocolul lumii (1802)1804 – 1806: expediţia condusă de Ivan Fedorovich Kruzenshtern la bordul navei Nadejda şi Iuri F. Lisianki cu nava Neva deschide drumul exploratorilor ruşi în Pacific. Cei  doi sunt primii ruşi care realizeaza o circumnavigaţiune.

– 1856: S-a născut dirijorul şi compozitorul austriac Felix Mottl (m. 1911).

– 1868: A murit Costache Negruzzi, scriitor, traducător din literaturile germană, engleză şi rusă (considerat unul dintre cei mai buni traducători în versuri din prima jumătate a secolului al XIX-lea); ziarist, om politic din perioada paşoptistă; membru fondator al Societăţii Academice Române din 1867 (n. 1808).
– 1872: S-a născut Raicu Ionescu-Rion (numele la naştere: Raicu Ionescu), critic literar şi publicist (m. 1895).
– 1884: A murit medicul român de origine franceză Carol Davila; a venit în Ţara Românească în 1853 pentru a organiza serviciul sanitar militar şi ocrotirea sănătăţii publice; împreună cu dr. Nicolae Kretzulescu, a pus bazele învăţământului medical românesc; în 1855 a înfiinţat Şcoala de Mică Chirurgie, devenită, în 1857, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie, iar mai târziu, în 1869, Facultatea de Medicină din Bucureşti; a fost iniţiatorul şi organizatorul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie (1867) (n. 1828).
– 1885: S-a născut inginerul Ion S. Gheorghiu; contribuţii la elaborarea unei teorii generale a maşinilor electrice (a introdus noţiunea de generator unic); a realizat proiectele de electrificare a unor căi ferate (Ploieşti-Braşov, Târgovişte-Bucureşti); membru titular al Academiei Române din 1952, vicepreşedinte al acestui for (1959-1963) (m. 1968).
– 1898: S-a născut Albert Claude, citolog belgiano-american, laureat al Premiului Nobel. Albert Claude (d. 22 mai 1983 a fost biolog belgian, laureat Premiului Nobel în 1974 împreună cu George Palade şi Christian de Duve, pentru descoperirile de infrastructură celulară, în special a ribozomilor, loc de descifrare a mesajului ereditar şi de biosinteză a proteinelor.A activat în principal la Universitatea Catolică din oraşul Louvain, Belgia.
– 1899: S-a născut scriitorul argentinian Jorge Luis Borges. Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (n. Buenos Aires – d. 14 iunie 1986 la Geneva, Elveţia) a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist argentinian, este faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice şi metafizice cu temele clasice ale fantasticului (şi anume: dublul, realitatea paralela a visului, cărţile misterioase şi vrăjite, salturile în timp). Adjectivul borgezian defineşte concepţia despre viaţă ca poveste, ca minciună, ca operă contrafăcută, dată drept adevarată (ca în faimoasele sale recenzii de cărţi imaginare).A fost influenţat de autori precum Dante Alighieri, Miguel de Cervantes, Franz Kafka, H.G.Wells, Rudyard Kipling, Arthur Schopenhauersau G. K. Chesterton.
– 1902: S-a născut inginerul Martin Bercovici, unul dintre pionierii planurilor de electrificare a ţării; membru titular al Academiei Române din 1963. Martin Bercovici (n. Bârlad – d. 19 ianuarie 1971, Bucureşti) a fost un inginer energetician român de origine evreiască, membru titular al Academiei Române. A fost primul decan al Facultăţii de Energetică a Politehnicii din Bucureşti.A fost fondatorul şcolii româneşti de centrale electrice. Lucrările sale, publicate în anii şaizeci, individual sau în colaborare cu alţii, sunt considerate lucrări de referinţă în domeniul energeticii şi în special în domeniul reţelelor electrice din literatura tehnică românească.
Opere
Reţele electrice.Calculul mecanic, Editura Tehnică, Bucureşti, 1963 (în colaborare cu Arie Arie)-primă ediţie.
Reţele electrice.Calculul electric (1974)
 -1909: A murit (la Viena) prozatorul Iuliu Traian Mera, de profesie medic; membru şi apoi preşedinte al societăţii România Jună din Viena; animator al mişcării artistice de amatori din zona Aradului; membru al Comitetului Central al Partidului Naţional Român care a elaborat Memorandumul, fiind inculpat în celebrul proces de la Cluj; şi-a donat averea pentru scopuri culturale româneşti (n. 1861).
– 1920: S-a născut canadianul Alex Colville, artist plastic.
– 1928: A murit Aurel Băeşu, pictor român.Aurel Băeşu (n. 26 mai 1896, Fălticeni — d. Piatra Neamţ), a fost un pictor român.Între 1907 şi 1912 urmează cursurile gimmaziului Alexandru Donici din Fălticeni, unde dă dovadă de reale aptitudini pentru desen. După absolvirea acestuia, se înscrie în anul 1912 la Şcoala de Belle Arte din Iaşi unde studiază pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino şi Gheorghe Popovici.Aici se remarcă alaturi de alti doi tineri – Mihai Onofrei şi Adam Bălţatu. Este distins de către Academia Română, în anul 1915, cu Premiul I Lecomte de Nöuy pentru desen.În timpul primului război mondial este mobilizat.Spirit cercetător, simţind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzătoare, pleacă în Italia pentru a se înscrie la cursul liber de pictură al Institutului de Belle Arte din Roma. Aici rămâne pentru doi ani, între 1920 şi 1922.În 1926, o nouă călătorie în Europa, cu popasuri în Franţa, Slovenia şi Ungaria, contribuie la o treptată decantare a impresiilor, la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendinţe de simplificare decorativă.Bolnav de tuberculoză, moare pe 24 august 1928 şi este înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra Neamţ.
– 1929: S-a născut Yasser Arafat, om politic palestinian; ales, în 1968, preşedinte al Organizaţie pentru Eliberarea Palestinei, iar în 1994, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene; Premiul Nobel pentru pace pe 1994, împreună cu premierul israelian Yitzhak Rabin şi cu Shimon Peres, ministrul de externe israelian, pentru progresul (din acea perioadă) în negocierile de pace din Orientul Mijlociu (m. 2004). Data de 24 august este trecută în certificatul său de naştere înregistrat la Cairo, Egipt; după alte surse, s-ar fi născut la 4 sau 27 august 1929.
– 1932: A murit compozitorul Gheorghe Cucu, cunoscut mai ales datorită muzicii corale şi prelucrărilor de folclor (n. 1882).
– 1937: S-a născut Eugen Mihăescu, pictor, grafician şi om politic, stabilit în 1967 în Elveţia şi, ulterior (1981) în SUA; fost ambasador al României la UNESCO (2001-2004); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993.
– 1937: S-a născut Yvette Froment, pictor hiperrealist Canadian.
– 1940: A murit inginerul german Paul Nipkow, inventatorul dispozitivului optico-mecanic (discul Nipkow) pentru analiza şi sinteza imaginii de televiziune (1884), înlocuit astăzi cu sisteme electronice (n. 1860).
– 1942: S-a născut (la Chişinău, azi în R. Moldova) matematicianul Constantin Bănică; contribuţii la analiza complexă şi geometria algebrică; membru corespondent al Academiei Române (m. 1991).
-1942:S-a născut Tony Hunt, pictor canadian.S-a născut in 1942 in comunitatea băştinaşă Kwakwaka’wakw din Alert Bay, British Columbia.
– 1942: S-a născut actriţa de naţionalitate maghiară Ana Széles; stabilită din 1989 la Budapesta.
– 1944: La Radiodifuziune este difuzată (la orele 16:30) declaraţia oficială a Guvernului român privind existenţa stării de beligeranţă cu Germania, ca urmare a deschiderii ostilităţilor de către trupele germane; declaraţia va fi publicată în presa din 25 august.
– 1947:S-a născut Victor Ivanovici, critic literar, traducător (din şi în limbile română, greacă şi spaniolă); stabilit din 1984 la Atena.
– 1947:S-a născut scriitorul brazilian Paulo Coelho.
– 1948: S-a născut compozitorul francez de muzică electronică Jean Michel Jarre (fiul compozitorului de muzică de film Maurice Jarre).
-1949: Intrarea in vigoare a Tratatului Atlanticului de Nord .Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză şi OTAN în franceză şi spaniolă) este o alianţă politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949.
– 1956: Elvis Presley iregistreaza cântecul Love Me Tender.
– 1960: A murit (la New York) Vespasian V. Pella, jurist şi diplomat; raportor (1925) la Conferinţa interparlamentară de la Washington; preşedintele grupului român la Conferinţele balcanice; delegat al României la Conferinţa pentru dezarmare; contribuţii la crearea instituţiilor de drept internaţional; lucrări de drept şi procedură penală; membru corespondent al Academiei Române din 1941 (n. 1897).
– 1987: A murit Boris Cazacu, lingvist şi filolog; specialist în dialectologie; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (n. 1919).
– 1988: A murit compozitorul Anton Dogaru (n. 1945).
– 1999: A murit chitaristul francez de origine egipteană Alexandre Lagoya (n. 1929).
-1999 – Echipajul de pe staţia spaţială Mir, alcătuit din doi cosmonauţi ruşi, Viktor Afanasiev şi Serghei Avdeev, şi astronautul francez Jean-Pierre Haignere, şi-a încheiat misiunea la această dată; după ce a fost exploatată timp de 13 ani, staţia a fost dezafectată în martie 2001.
– 2006: A murit Erwin Acel, dirijor de origine română stabilit în Germania (n. 1935).
– 2006, 24/25: A murit (într-un accident de maşină) regizorul de film Cristian Nemescu (n. 1979).
– 2010: A murit actriţa Elena Sereda (n. 1926).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.