S-a întâmplat în 24 aprilie 1990

0
115

S-a întâmplat în 24 aprilie 1990: Primul telescop spaţial construit de oameni, Hubble, a fost lansat de naveta spaţială Discovery, şi plasat pe orbită la o distanță de 570 de kilometri deasupra Terrei. Rezultat al colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), celebrul telescop a bulversat percepţia asupra Universului dezvăluind într-un sfert de secol un milion de imagini uluitoare ale unor galaxii îndepărtate, planete, asteroizi şi comete.

           Edwin Hubble a fost un astronom american care s-a născut în 1889 şi a trăit până în 1953. A jucat un rol crucial în studierea astronomiei extragalactice şi e privit ca unul dintre cei mai influenţi cosmologi ai secolului XX. Hubble a demonstrat că Universul se extinde, potrivit legii care-i poartă numele. De asemenea, Hubble a demonstrat că multe nebuloase erau de fapt galaxii de dincolo de Calea Lactee.Hubble a demonstrat că Universul se extinde dincolo de Calea Lactee. Cu toate acestea, Hubble nu a luat Premiul Nobel, pentru că acesta nu răsplătea cercetările ştiinţifice din astronomie.

        Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spaţială Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbită aflată la 570 de kilometri deasupra Terrei. De la conceperea lui în 1946 și până la lansare, proiectul construirii unui telescop spațial a fost întârziat repetat de probleme tehnice și de buget. În plus, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate, aberație care compromitea grav capacitățile telescopului.

       Totuși, după o misiune de întreținere din 1993, telescopul a atins calitățile preconizate în proiect, devenind un instrument vital atât pentru astronomie, cât și pentru publicul larg. Începând din 1993, acest dispozitiv extraordinar a început să transmită imagini uluitoare ale unor supernove.Printre ele se aflau şi fotografii cu exploziile cataclismice marcând moartea unor stele, dar şi imagini surprinzătoare cu alte corpuri cereşti.

        Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alură biblică, ce prezintă coloane uriaşe de gaz şi praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumină de Terra, în roiul galactic Messier 16 din constelaţia Şarpelului, cunoscută sub denumirea „Stâlpii Creaţiei”. Acest telescop cu o greutate de 11 tone, care poartă numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953), a dezvăluit de asemenea existenţa unor găuri negre în centrul galaxiilor, fapt bănuit de oamenii de ştiinţă, dar niciodată verificat până atunci.

          Hubble a realizat peste 1 milion de fotografii cu corpuri cereşti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permiţând astronomilor să calculeze cu o precizie mai mare vârsta Universului, estimată la 13,8 miliarde de ani. Graţie tuturor acestor observaţii, astrofizicienii au putut să confirme, în 1988, că expansiunea Universului se accelerează, o descoperire care le-a adus premiul Nobel pentru fizică pe anul 2011 cercetătorilor americani Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess.

          Această accelerare rezultă dintr-o forţă misterioasă, ipotetică, denumită „energie întunecată”, care ar reprezenta aproape 70% din Univers şi ar echilibra forţa de gravitaţie. Mai aproape de Terra, Hubble a detectat un ocean vast de apă sărată sub suprafaţa groasă şi îngheţată de pe Ganymede, cel mai mare satelit natural al planetei Jupiter, sporind pistele de căutare a formelor de viaţă extraterestre.

        Va urma, în curând, telescopul spațial James Webb (JWST),un observator orbital cu infraroșu care are ca obiectiv înlocuirea telescopului spațial Hubble. Scopul acestui telescop este de a vedea cele mai îndepărtate obiecte din univers, chiar obiecte mai depărtate de 8 miliarde de ani lumină, aceasta fiind limita telescopului Hubble.

         Proiectul James Webb este un proiect NASA, cu colaborare internațională, la care participă nu mai puțin de 15 națiuni, și instituții precum: NASA, Agenția spațială europeană și Agenția spațială canadiană. Denumit inițial Telescopul Spațial din Generația Următoare a fost redenumit după administratorul adjunct al NASA James E. Webb în 2002. Planuri recente arată că telescopul va fi lansat cu racheta Ariane 5 nu mai devreme de primăvara anului 2021.

Surse:

http://hubblesite.org/

https://playtech.ro/2018/telescop-hubble-stea-icarus-imagine/

https://www.descopera.ro/dnews/4880590-imagini-spectaculoase-universul-asa-cum-nu-ti-l-ai-inchipuit-vreodata

https://adevarul.ro/tech/stiinta/25-ani-telescopul-hubble-instrumentul-vazut-dincolo-imposibil-1_5535fedecfbe376e3561eb95/index.html

https://www.jwst.nasa.gov/

https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/New_launch_date_for_James_Webb_Space_Telescope

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here