S-a întâmplat în 23 septembrie…

0
85

S-a întâmplat în 23 septembrie…

– Echinocţiul de toamnă Echinocţiul desemnează cele două momente ale anului când ziua este egală cu noaptea; astfel, există un echinocţiu de primăvară şi unul de toamnă.
– „Ziua internaţională împotriva exploatării sexuale şi a traficului femeilor şi copiilor”
– „Ziua Mondială a Curăţeniei”; a fost lansată în 1993 de Organizaţia Naţiunilor Unite, în parteneriat cu organizaţia Clean Up the World. Această sărbătoare are menirea de a inspira şi a îndemna comunităţile să cureţe, să îmbunătăţească şi să protejeze ambientul lor local, prin realizarea de acţiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori şi arbuşti, la proiecte referitoare la conservarea apei şi a energiei.
– 480 î.Hr: S-a născut Euripide, poet tragic grec; alături de Eschil şi Sofocle, Euripide face parte din celebra triadă a poeţilor dramatici eleni, care au pus bazele tragediei clasice, supranumit „filosof al scenei” (m. 406 î.Hr.)
– 62 î.Hr.: S-a născut Augustus Caesar Octavian, primul împărat roman (27 î.Hr. – 14 d.Hr.). Nepot şi fiu adoptiv a lui Cezar, a condus imperiul cu autoritate, însă a reuşit să aducă pacea şi prosperitatea. De altfel, perioada cât a condus a fost numită „Secolul lui Augustus”. A devenit unicul stăpân al Imperiului Roman după bătălia de la Actium (31 î.Hr.), când şi-a învins adversarul, Marc Antoniu.
– 1386: A murit domnul Ţării Româneşti, Dan I, fiul lui Radu I şi frate vitreg al lui Mircea cel Bătrân. Dan I  a fost domn al Ţării Româneşti între 1383 sau 1385 şi 23 septembrie 1386. „Cronica anonimă bulgară” , contemporană evenimentului, afirmă că voievodul ar fi murit pe 23 septembrie 1386, asasinat în timpul unei campanii militare pentru ajutorarea unchiului său, Sracimir, ţarul bulgar de la Vidin, îndreptate  împotriva ţarului Bulgariei de răsărit Şişman, aliatul  otomanilor.Dan I este voievodul care termină lucrările la Mănăstirea Tismana căci „[…] la începutul domniei dăruite mie de Dumnezeu am aflat în ţara domniei mele, la locul numit Tismana, o mânăstire nu întru toate terminată, pe care sfântrăposatul, binecinstitorul voievod Radul, părintele domniei mele, a ridicat-o din temelie, dar n-a sfârşit-o din pricina scurtimii vieţii[…]“, aşa cum sună actul de danie din 3 octombrie 1385.Mănăstirea Tismana cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, având un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Mănăstirea se află pe teritoriul oraşului Tismana din judeţul Gorj, la 36 de km de oraşul Târgu-Jiu.
– 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân (până la 31 ianuarie 1418); în timpul domniei sale, Ţara Românească a avut cea mai mare întindere şi a cunoscut o puternică dezvoltare economică, consolidare militară şi afirmare politică internaţională, îndeosebi în sud-estul Europei; remarcabil comandant militar, om politic şi abil diplomat, Mircea cel Bătrân a întreţinut relaţii bune cu Ungaria, Polonia şi Moldova, a repurtat victorii asupra turcilor, fiind cel mai activ exponent al luptei antiotomane din vremea sa
– 1666: A murit arhitectul francez François Mansart, unul dintre fondatorii clasicismului; lui i se atribuie inventarea mansardei (n. 1598). A fost unul dintre promotorii barocului „clasicist”. A realizat lucrări caracterizate prin echilibru şi eleganţă (aripa Orléans de la castelul Blois, castelul din Maisons, reşedinţe particulare, proiectul pentru biserica Val-de-Grâce din Paris)
– 1800: A murit Friedrich Wöhler, chimist german, pionierul chimiei organice. În 1828 a realizat sinteza ureei din materiale anorganice.
– 1835: A murit compozitorul italian Vincenzo Bellini (n. 1801)
– 1836: A murit mezzo-soprana spaniolă Maria Malibran (n. 1808)
– 1845: S-a înfiinţat prima echipă de baseball, „New York Knickerbockers”, şi a fost adoptat regulamentul de joc
– 1846: Neptun, a opta planetă de la Soare şi a patra ca mărime din Sistemul solar, a fost observată de către astronomul german Johann Gottfried Galle. Planeta se găseşte la peste 4.500 milioane kilometri de Soare, traseul orbital al acesteia durând aproape 165 de ani. Existenţa lui Neptun a fost stabilită de către astronomul francez Urbain-Jean-Joseph Le Verrier. Acesta a calculat poziţia aproximativă a planetei urmărind perturbările gravitaţionale din preajma astrului şi i-a spus colegului său german în ce loc poate să descopere Neptunul. În Observatorul din Berlin, Galle şi asistentul său, Heinrich Louis d’Arrest, au reuşit să vadă planeta. Gigantica planetă albastră, a cărei diametru este de patru ori mai mare decât a Pământului, a fost botezată după zeul roman al mării. Planeta are opt luni, cea mai mare fiind Triton. Culoarea albastră se datorează în mare parte metanului ce absoarbe lumina roşie de la Soare, dar şi altor substanţe, încă neidentificate. Neptun este înconjurat de un set subţire de inele, relevat de sonda spaţială Voyager 2 în 1989, în timpul singurei „vizite” a omului pe îndepărtatul astru.
– 1848: John Curtis a produs prima gumă de mestecat în SUA. Pe 28 decembrie 1869, William Finley Semple a obţinut brevetul pentru guma de mestecat, iar în 1871, Thomas Adams a obţinut brevetul pentru o maşină de fabricat gumă de mestecat.
– 1856: S-a născut Karl Krumbacher, istoric şi filolog german; profesor de filologie greacă la Universitatea din Munchen, a fost titularul primei catedre de filologie bizantină din lume; în 1892 a pus bazele primei reviste de studii bizantine; membru de onoare străin al Academiei Române din 1906 (m. 1909)
– 1861: S-a născut Robert Bosch, industriaş şi filantrop german, fondatorul companiei „Bosch”. În 1887 a construit o versiune îmbunătăţită a bujiei, în 1902 compania lui a construit bujia de tensiune înaltă, iar în 1906, Bosch a introdus programul de lucru de 8 ore pe zi în propria companie. În 1910 a donat un milion de mărci Universităţii tehnice din Stuttgart, iar în 1913, Bosch a donat 20 de milioane de mărci în scopuri caritabile
– 1878: Agenţia diplomatică română de la Viena a fost ridicată la rangul de legaţie, reprezentând prima legaţie a României în străinătate
– 1865: S-a născut pictoriţa franceză Suzanne Valadon; mama pictorului Maurice Utrillo (m. 1938). Este prima femeie admisă în Société Nationale des Beaux-Arts din Franţa Suzanne Valadon a pictat naturi moarte, buchete şi peisaje remarcabile prin forţa compoziţiei şi culorile vibrante. Este cunoscută de asemenea pentru nudurile sale. Primele sale expoziţii, începând din 1890, cuprindeau în special portrete. Perfecţionistă, putea să lucreze mai mulţi ani la tablouri înainte de a le expune.Operele sale sunt expuse astăzi cu preponderenţă la Centrul Cultural „Georges-Pompidou” şi la Metropolitan Museum of Art din New York.
 1870: A murit scriitorul Prosper Mérimée, creatorul nuvelei romantice în literatura franceză (n. 1803), cunoscut mai ales prin nuvelele sale („Colomba”,” „Carmen” – scriere din care s-a inspirat compozitorul Bizet în opera sa) (n. 28.09.1803)
– 1871: S-a născut Frantisek Kupka, pictor şi grafician ceh, stabilit la Paris (m. 1957)
-1879: Societatea de cultură macedo-română, constituită la Bucureşti şi recunoscută prin înalt decret domnesc la 15.04.1880, a lansat o proclamaţie tuturor românilor din sudul Dunării, chemându-i să înveţe limba română şi să trăiască în pace cu toate popoarele cu care vieţuiesc; societatea a funcţionat în mod continuu, nefiind desfiinţată de la data înregistrării ca persoană juridică
– 1889: A fost înfiinţată firma Nintendo de către Fusajiro Yamauchi. Iniţial, firma producea cărţi de joc. La începutul anilor 70, s-a dat startul producţiei de jocuri video; prima consolă a fost creată în 1977 – Color TV Game 6
– 1889: S-a născut marele jurnalist american Walter Lippmann, intelectual american, scriitor, reporter, sociolog, politolog, comentator politic, celebru pentru că fost printre primii care au introdus conceptul de război rece în jurnalismul mondial. A studiat filosofia şi limbile străine, franceza şi germana, la prestigioasa Harvard University, avându-l printre profesori pe filosoful George Santayana. Walter Lipmann a fost unul dintre primii politologi americani care au constat că democraţia face adesea apel la metodele propagandei, un exemplu folosit de el fiind cel al intervenţiei americane în Primul Război Mondial, opinia publică fiind împotriva acestei intervenţii. Toate aceste observaţii au fost formulate în eseul „Public Opinion”, care a avut şi are în continuare ecou în rândurile celor care studiază fenomenul. Un alt concept pe care l-a introdus Lippmann a fost cel de stereotip de gen. Lippmann a fost de două ori distins (1958 şi 1962) cu câte un premiu Pulitzer.
– 1897: S-a născut Paul Delvaux, pictor suprarealist belgian (m. 20 iulie 1994), faimos pentru picturile sale suprarealiste cu nuduri de femei.
– 1915: S-a născut Clifford Shull, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1994 împreună cu Bertram Brockhouse pentru dezvoltarea tehnicii difracţiei neutronilor (d.31.03.2001)
– 1916: S-a născut Aldo Moro, om politic italian (preşedinte al Partidului Democrat Creştin); răpit de un comando al grupului terorist Brigăzile roşii la 16.III.1978 (m. 1978, asasinat)
– 1920: S-a născut actorul american de film Mickey Rooney
– 1920: A murit inginerul agronom Constantin F. Robescu; în 1870 a înfiinţat, împreună cu Petre. S. Aurelian, „Revista ştiinţifică”, în care a publicat numeroase articole de silvicultură; unul dintre fondatorii (1883) „Şcolii Speciale de Silvicultură” din Bucureşti; între anii 1895 şi 1899 a fost primar al Bucureştiului; membru corespondent al Societăţii Academice Române din 1871 (n. 1839)
– 1922: A murit Dimitrie Vulpian, folclorist şi flautist concertist (n. 1848)
– 1923: Reprezentanţi ai poliţiei din 20 de ţări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizaţia de Poliţie Criminală Internaţională – Interpol
– 1923: A fost adoptată Legea pentru organizarea învăţământului silvic, cu trei grade: inferior, mediu şi superior.
– 1926: S-a născut John Coltrane, saxofonist şi compozitor american de jazz (m. 1967)
– 1928: A apărut, la Bucureşti, „Revista Radio”, destinată publicării unor articole de ştiinţă şi tehnică în domeniul radiodifuziunii, programe, ştiri
– 1930: S-a născut Ray Charles, pianist, saxofonist şi compozitor de jazz american (m. 2004), inclus în „Rock and Roll Hall of Fame”, în „Blues Hall of Fame”, „Grammy Hall of Fame”, „Jazz Hall of Fame”, ceea ce dovedeşte indiscutabil valoarea sa, dar şi talentul cu care a fost înzestrat.
– 1938: S-a născut actriţa austriacă de film Romy Schneider; a castigat doua premii Césars  Romy Schneider (n. Viena – d. 29 mai 1982, Paris) se numea de fapt Rosemarie Magdalena Albach. În anul 1953, în timp ce locuia la Viena, a jucat rolul împărătesei Sisi, rol cu care a devenit renumită în Germania şi Austria. Între anii 1962 – 1963 a trăit la Paris. A jucat în câteva filme la Hollywood. În timpul primei căsătorii (cu Alain Delon, 1958-1963), a trăit în Berlin, după care s-a mutat din nou la Paris.
– 1939: A murit psihiatrul austriac Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei (n. 1856)
– 1941: S-a născut Sofia Vicoveanca, cântăreaţă de muzică populară
– 1943: S-a născut cântăreţul spaniol Julio Iglesias; a fost menţionat în Cartea Recordurilor Guiness drept solistul latin cu cele mai multe vânzări de discuri
– 1948: S-a născut actorul de teatru şi film George Mihăiţă
– 1949: S-a născut cantautorul american Bruce Springsteen
– 1950: S-a născut actorul Şerban Ionescu
– 1950: Consiliul de Miniştri a hotărât înfiinţarea „Studioului Cinematografic Bucureşti”, destinat producţiei de filme artistice şi de animaţie; cu această ocazie, au început lucrările de construcţie a studioului de la Buftea („Centrul de Producţie Cinematografică”).
– 1951: S-a născut biologul Octavian Popescu; membru titular al Academiei Române din 2010
– 1958: A murit tenorul englez Alfred Piccaver (n. 1884)
– 1963: A murit actorul Jules Cazaban (n.16/29.III.1903)
– 1963: A avut loc arestarea lui Georges Paques, şef adjunct al serviciului de presă al NATO, pentru spionaj în favoarea URSS.
– 1967: A murit inginerul Ştefan Nădăşan; contribuţii în domeniul rezistenţei şi încercărilor de metale; membru titular al Academiei Române din 1963, vicepreşedinte al acestui for (1963-1966) (n. 1901)
– 1970: A murit actorul de film francez Bourvil (pseudonimul lui André Raimbourg) (n. 1917). A creat un personaj ale cărui trăsături principale coincid cu cele ale omului Bourvil: bunul simţ, bonomia, modestia şi sensibilitatea, aşa cum apar în filmele: „Omul care trece prin zid” (1951), „Străbătând Parisul” (1956), „Tot aurul din lume” (1961), „Cercul roşu” (1970).
– 1973: A murit Pablo Neruda, poet chilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1971 A scris poezie modernistă („Crepuscular”, 1923), suprarealistă („Tentativa omului infinit”, 1926) sau ermetică („Reşedinţă pe pământ”, 1933/1935). Ultimele volume („Ode elementare”, 1954), prezintă o poezie a esenţelor (n. 1904)
– 1991: Parlamentul de la Erevan adoptă, în urma referendumului din 21.IX.1991, proclamaţia oficială a independenţei de stat a Armeniei
– 1991, 23-27: Minerii de la Vulcan, nemulţumiţi de cum se rezolvase un conflict de muncă, intră în grevă şi solicită prezenţa primului ministru în Valea Jiului, pentru a relua negocierile; refuzaţi de premier, minerii, în frunte cu Miron Cozma, decid deplasarea în Capitală; se produce, astfel, o nouă mineriadă (a patra), în timpul căreia este luat cu asalt sediul Guvernului (25-26 septembrie), cerându-se demisia Cabinetului Petre Roman (fapt anunţat pe 26 septembrie, la prânz, de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei); în după amiaza aceleiaşi zile, minerii pătrund în sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor, unde cer demisia preşedintelui Ion Iliescu şi satisfacerea tuturor revendicărilor; sunt atacate Televiziunea (26 septembrie, seara) şi Palatul Cotroceni (27 septembrie), cu intenţia de a-l obliga pe Ion Iliescu să demisioneze; după consultări cu liderii partidelor politice, preşedintele Iliescu are o întrevedere cu Cozma (27 septembrie); este semnat un comunicat, minerii se declară satisfăcuţi şi începe evacuarea lor din Bucureşti (operaţiunea prelungindu-se şi a doua zi, 28 septembrie)
– 2000: A murit scriitorul Costache Olăreanu (n. 1929)
– 2002: În Belgia, a intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua ţară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia.
– 2002: A luat naştere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1.
– 2005: A murit Ada Zevin, artistă plastică basarabeană (n. 1918)
– 2006: A murit Aladár Pege, compozitor şi interpret maghiar de jazz (n. 1939)
-2009: A murit ceteraşul Ioan Covaci, supranumit de publicul german „Paganini”; membru al grupului vocal-instrumental maramureşean „Iza” (n. 1939)
– 2011: A murit medicul australian Carl Wood, autorul primei sarcini rezultate în urma fecundării in vitro (FIV), în 1973, şi al primului „copil în eprubetă” rezultat dintr-un embrion congelat, născut în 1983 (n. 1929).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here