S-a întâmplat în 23 noiembrie 1925

0
66
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 23 noiembrie 1925: S-a născut preotul ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa (d. 21 noiembrie 2006). Arestat între anii 1948 şi 1964 (anul eliberării oficiale a marii majorităţi a deţinuţilor politici din România) pentru opiniile sale anticomuniste, va fi condamnat din nou în 1979 pentru că a criticat dur intenţiile regimului de a demola biserica Enei din Bucureşti; condamnarea sa a stârnit un val de proteste atât din partea unor intelectuali români din diaspora, cât şi din partea unor personalităţi ca Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, sau premierul britanic, Margaret Thatcher; ca urmare a presiunii internaţionale, părintele Calciu a fost eliberat în 1984, iar anul următor a fost obligat să părăsească definitiv ţara, stabilindu-se în SUA (m. 2006, la Washington).

       Pr. Gheorghe Calciu – Dumitreasa, fost deţinut politic între anii 1948-1964 şi între 1979 şi 1984, a absolvit Facultatea de Filologie şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, după ce a fost eliberat. A fost profesor la Seminarul Ortodox din Bucureşti în anii ’70 şi slujitor la Biserica seminarului. În Postul Mare al anului 1979 a rostit şapte predici, numite Cuvinte către tineri, prin care a criticat regimul comunist şi îin special derimarea bisericilor din Bucureşti.A fost din nou arestat şi închis.
       Eliberat din închisoare la presiunile internaţionale, determinate în principal de Comitetul pentru Apărarea Părintelui Calciu, prezidat de Mircea Eliade, şi de Comitetul Intelectuali pentru Europa Liberă, prezidat de Eugen Ionescu, dar şi de intervenţiile unor lideri ca Margaret Thacher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea, în 1984 a fost silit să emigreze in SUA, care îi acordaseră cetăţenia de onoare. Părintele Gh. Calciu a slujit la Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Cruce” din Alexandria, Washington D.C. Este fondator al Romfest – Întrunirea Românilor de Pretutindeni şi preşedinte al Consiliului Internaţional.În anul 2006 a catalizat eforturile pentru întemeierea unei noi biserici pentru românii din zona Washington D.C., Biserica Sf. Andrei.Călătorea aproape anual în România, ținând conferințe și vizitând prieteni.
     Bolnav de un cancer al pancreasului și operat la Spitalul Militar din București, a fost vizitat, printre alții, de Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, de Î.P.S.S. Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acea vreme, Prea Fericitul Teoctist.
       A murit în Statele Unite, în ziua de 21 noiembrie 2006.Slujba de înmormântare a fost oficiată de Episcopul Vicar Irineu Duvlea.În țară, a fost prohodit în biserica Radu Vodă (de unde fusese alungat în 1979) de însuși Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, alături de alți ierarhi și foști elevi, ajunși acum preoți. Conform dorinței sale, este înmormântat în țară, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, din județul Neamț.
      A luptat contra comunismului, organizând o parte a exilului românesc. Din anul 2002, a fost preşedinte de onoare al Asociaţiei Rost – editor al revistei omonime. Este autor al volumelor: Şapte cuvinte către tineri, Christ is calling you. A course in catacomb pastorship, Rugăciune şi lumină mistică. Eseuri şi meditaţii religioase, Războiul întru cuvânt, Homo americanus. O radiografie ortodoxă (Ed. Christiana, Bucuresti, 2002).

Surse:

https://www.ro.biography.name/nume-religioase/122-romania/641-gheorghe-calciu-dumitreasa-1925-2006

https://doxologia.ro/parintele-gheorghe-calciu

https://www.atitudini.com/2017/11/pr-gheorghe-calciu-dumitreasa-asa-cum-nu-uit-suferinta-asa-nu-uit-pamantul-romanesc/

http://pitestiprison.org/mip–gheorghe-calciu.html

https://www.fericiticeiprigoniti.net/gheorghe-calciu-dumitreasa

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here