S-a întâmplat în 23 martie 1969

0
113

S-a întâmplat în 23 martie 1969 . A murit Tudor Teodorescu-Branişte, prozator şi publicist. Tudor Teodorescu – Braniște s-a născut la Pitești la data de 12 aprilie 1899. Urmează școala primară și liceul la Pitești, iar, apoi, între anii 1918-1921, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anii de studentie este copist și redactor la ziarele „Izbânda”, „Avântul” și „Cuvântul liber”.

          Din 1920, devine colaborator la „Viața Românească”,  „Adevărul”, „Dimineața” și  „Chemarea”. După terminarea Facultăţii de Drept, își ia licența și se înscrie în Baroul Ilfov.

            Debutul său scriitoricesc are loc în anul 1915 în revista „Rampa” unde publică cronici literare semnate sub pseudonimul Andrei Braniște. Debutul literar are loc în 1920 cu volumul de schițe și nuvele „Suflet de femeie”.

            Tudor Teodorescu – Braniște are o activitate publicistică susținută. Adept al mișcării socialiste încă din tinerețe, el publică în ziarele de stânga ale vremii: „Cronica”, „Gazeta”, „Solia”, „ Scena”, „Aurora”, „Facla”, „Țara”. Între 1933 și 1936 conduce ziarul „Cuvântul liber”, iar în 1939 scoate „Jurnalul” ziar de stânga suprimat în anii dictaturii antonesciene. Se retrage din gazetărie, pentru a reveni în 1944 ca director al „Jurnalului de dimineața”.

        Braniște identifică deliberat literatura cu publicistica militantă, proza sa fiind preponderent socială și de atitudine. Capodopera sa este romanul „Prințul”.

           „Prinţul” este cartea care îl reprezintă şi îl defineşte în chip deosebit ca prozator. Acest roman are o acţiune oarecum lineară, fixând narativ contururile şi tribulaţiile lui Jean-Andrei Munteanu, care face cale-ntoarsă de la Paris la conacul din satul Munteni, după ce îşi tocase mare parte din avere. Personajul are ceva din „carura” prinţului Salina din „Ghepardul” lui G. Tomasi di Lampedusa, dar este „subminat” psihologic de tarele unui egoism funciar.

            „Prinţul” lui Tudor Teodorescu – Braniște este mai mult din tagma „Ciocoilor vechi şi noi”, un boier scăpătat şi dezabuzat, insensibil şi cinic. Este posibil ca, peste ani, unii aşa-zişi baroni locali de-aiurea să se recunoască în aceste pagini. Tudor Teodorescu – Braniște moare la București la data de 23 martie 1969.

Surse:

http://argesexpres.ro/index.php/cultura/22100-tudor-teodorescu-braniste-12-aprilie-1899-pitesti-23-martie-1969-bucuresti-celebru-ziarist-si-scriitor-afirmat-pe-scara-vietii-literare-interbelice

Tudor Teodorescu-Braniște – gazetarul interbelic „de stânga”, cenzurat de comuniști

http://www.referatele.com/referate/romana/Tudor-Braniste-Teodorescu/index.php

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.