S-a întâmplat în 23 iunie 1923

0
79

S-a întâmplat în 23 iunie 1923: A luat fiinţă, la Bucureşti, Societatea Naţională de Credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a ţării. În conformitate cu prevederile Legii nr. 3201 din 19 iunie 1923 a fost înfiinţată o societate anonimă sub denumirea de Societatea Naţională de Credit Industrial, cu un capital de 500.000.000 lei, la care Statul participa cu 20% iar Banca Naţională cu 30%. Scopul Societăţii privea trei obiective principale: acordarea de credite pentru industrie, înlesnirea mobilizării creanţelor industriale şi încurajarea dezvoltării industriale în România.

  Conducerea Societăţii era încredinţată unui Consiliu de Administraţie compus din 10 membri: 3 delegaţi de Consiliul General al Băncii Naţionale, 4 aleşi de acţionari, 2 membri de drept (directorul contabilităţii publice din Ministerul de Finanţe şi directorul industriei din Ministerul Economiei Naţionale) şi un reprezentant al industriei numit de Ministerul Economiei Naţionale.

       Prin Legea şi Statutele Creditului Naţional Industrial S.A. din 20 ianuarie 1942, se stabilea faptul că Societatea Creditului Naţional Industrial fuziona cu Societatea pe acţiuni Institutul de Credit Naţional Minier, fostă Banca Întreprinderilor Aurifere şi Miniere. Prin fuziune, patrimoniul Institutul de Credit Naţional Minier cu toate activele şi pasivele au trecut asupra Creditului Naţional Industrial, care şi-a lărgit astfel sfera de activitate.

      Societatea Creditul Naţional Industrial a fost organizată în 5 secţiuni, pe grupe de industrii: Secţiunea industriilor agricole, alimentare, forestiere şi derivate; Secţiunea industriilor mecano-metalurgice; Secţiunea industriilor extractive (mine, petrol), chimie, combustibil şi de energie; Secţiunea industriilor textile şi pielărie; Secţiunea industriilor de construcţie şi transporturi.

           Legea şi Statutele Societăţii Naţionale de Credit Industrial SA din 16 martie 1945 şi Legea nr.147 din 8 mai 1947 au adus unele modificări, între care revenirea la vechea denumire.Societatea Naţională de Credit Industrial, societate anonimă pe acţiuni, avea ca scop încurajarea şi susţinerea dezvoltării întreprinderilor industriale şi miniere din România prin acordarea de credite şi înlesnirea mobilizării creanţelor lor şi prin efectuarea oricăror operaţiuni bancare.Capitalul Societăţii era stabilit la 25.000.000.000 lei. De asemenea, Consiliul de Administraţie era compus din 11 administratori, dintre care 4 delegaţi.
      În urma adoptării Legii nr.119 din 11 iunie 1948 pentru naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi, prin Decretul nr. 225 din 1 septembrie 1948 Societatea Naţională de Credit Industrial cu sucursalele Timişoara, Braşov şi Cluj s-a transformat în Banca de Credit pentru Investiţii, cu sucursalele Timişoara, Braşov şi Cluj.

Surse:

http://cautare-b.arhivelenationale.ro/cautare-b/detail.aspx?ID=136884

https://www.brd.ro/despre-brd/despre-noi/despre-brd/istorie

http://www.stiucum.com/economie/bancile-in-economie/362/casa-de-depuneri-si-consemnati13619.php

https://www.scribd.com/document/127335487/Romania-interbelica

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here