S-a întâmplat în 23 iulie 1920

0
122

S-a întâmplat în 23 iulie 1920: S-a născut cântăreaţa portugheză Amalia Rodrigues, considerată „regina fado-ului”. Amália Rebordão Rodrigues (d. 06 octombrie 1999), cunoscută sub numele de Amalia Rodrigues, a fost o cântăreață de fado și actriță portugheză. Cunoscută sub numele de Rainha do Fado („Regina Fado-ului”), Rodrigues a ajutat la popularizarea fado-ului la nivel mondial, având turnee internaționale între anii 1950 și 1970.

      Ea a devenit una dintre cele mai importante figuri în dezvoltarea genului, cu o carieră de 50 de ani într-o epocă de aur a fado-ului, Rodrigues a fost o sursă de inspirație importantă pentru alți reprezentanți de fado și de muzică populară, cum ar fi Madredeus, Dulce Pontes și Mariza. Rodrigues a contribuit la impunerea fado ca gen muzical pe harta mondială a muzicii.

       Documentele oficiale dau data de naștere ca fiind 23 iulie. Amália a spus, însă, întotdeauna că ziua ei de naștere a fost  ziua de 1 iulie 1920. Ea s-a născut în Fundão, o casă pe (Strada) Rua dos Galegos. Familia Rebordão (din partea materna) își are rădăcinile în Souto da Casa, municipalitatea Fundão, iar bunicul lui Rodrigues a lucrat ca fierar în acest sat. În biserica parohială din Fundão este certificatul de botez al Amaliei Rodrigues, un document care a fost, de asemenea, publicat in Jurnalul de Fundão după moartea cântăreței.
      Rodrigues a crescut în sărăcie, în Lisabona. Copilăria ei a fost plină de lipsuri și ea a trebuit să lucreze ca zilieră, inclusiv ca vânzătoare de fructe în chei Lisabona. Rodrigues a început să cânte ca amatoare în jurul anului 1935. Primul ei angajament profesional într-o locație unde se cânta în stil fado a avut loc în 1939, când a devenit rapid un star. Acolo l-a întâlnit pe Frederico Valério, un compozitor clasic instruit, care, recunoscând potențialul vocii ei, a scris melodii expansive personalizate -concepute pentru vocea Amaliei. Valério a adăugat acompaniament orchestral tradiționalului fado.
      Printre aceste fado-uri erau „Fado do Ciúme”, „Ai Mouraria”, „Que Me Deus Perdoe”, și „Não Sei porque Te Foste Embora.” Rodrigues a început o carieră în cinematografie cu un debut în 1946 cu „Echipament de protecție pentru Negras”, urmat de un mai bine cunoscut film, „Fado” (1947).
       Ea a devenit cunoscută în străinătate, cu turnee la Spania, un sejur de lungă durată în Brazilia (în cazul în care, în 1945, ea a făcut primele ei înregistrări sub marca producătorului brazilian Continental) și Paris (1949). În 1950, în timp ce prezenta un spectacol cu ocazia unui eveniment international legat de Planul Marshall, ea a introdus „Aprilie în Portugalia” pentru publicul internațional, sub titlul original „Coimbra”.
      La începutul anilor 1950, patronajul poetului portughez David Mourão-Ferreira a marcat începutul unei noi etape: Rodrigues a cântat cu mulți poeți din țară, iar unii au scris versuri special pentru ea. Relația ei cu poezia a contribuit la schimbări în fado-ul tradițional: poeți de marcă au început să contribuie și să scrie în mod special pentru acest stil de muzică.
        A răspândit în întreaga lume cultura și limba portugheză, prin fado, și reprezintă astăzi un adevărat mit. Se stinge din viață la 6 octombrie 1999, la 79 de ani, răpusă de o boală de inimă, la scurt timp după ce se întorsese de la casa ei de vacanță din Alentejo. Portughezii o regretă imens, iar președintele din epocă, Jorge Sampaio, decretează 3 zile de doliu național. La funeralii, sute de mii de locuitori ai Lisabonei coboară în stradă pentru a-i aduce un ultim omagiu.
        A dorit ca în timpul înmormântării să fie cântată piesa sa „Grito”. Un ziarist portughez scrie inspirat cu acel prilej atât de trist: „E prea multă durere pentru o țară așa mică”. Trupul său neînsuflețit este în final transferat de la cimitirul Prazeres la Panteonul național din Lisabona la 8 iulie 2001, cu onoruri militare și în sunetul imnului național portughez. Apoi s-au cântat cele două fado „Amalia” și „Foi Deus”.
       Este prima femeie care a pătruns între portughezii iluștri. Rămâne un simbol etern al muzicii fado, cântec popular portughez nostalgic și senzual care a apărut în secolul XIX la Lisabona. Vocea ei inimitabilă o face să fie ascultată întotdeauna cu cea mai mare plăcere, indiferent de modele efemere. Până în 1999, a vândut peste 30 de milioane de discuri în întreaga lume, rămânând cel mai bine vândut artist portughez din toate timpurile.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0735052/bio

http://www.cinemarx.ro/persoane/Amalia-Rodrigues-20778.html?biografie

https://menestrellacurtiledorului.blogspot.com/2017/10/1999-octombrie-6-murit-amalia-rodrigues.html

https://www.stelian-tanase.ro/amalia-rodrigues-estranha-forma-de-vida/

http://lumeafemeilorsiabarbatilor.blogspot.com/2016/10/o-voce-de-aur-cum-nu-s-mai-auzit-17-ani.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.