S-a întâmplat în 23 februarie 1965

0
1301

S-a întâmplat în 23 februarie 1965: A murit Stan Laurel (numele real: Arthur Stanley Jefferson), actor de film american de origine britanică, membru al celebrului cuplu de comici „Stan şi Bran”. Stan Laurel (n.16 iunie 1890), pe numele său real Arthur Stanley Jefferson, s-a născut în Ulverston, Lancashire (azi Cumbria), Anglia. În 1912, s-a mutat în SUA și, în scurt timp, a fost asimilat ca imitator al lui Charlie Chaplin.

       Stan Laurel, băiatul unui actor şi director de teatru, a început să joace de la vârsta de 16 ani. A străbătut America, din 1910 până 1913, cu o companie de vodevil, fiind şi dublura lui Charles Chaplin. Abia în 1919 îl întâlneşte pe Oliver Hardy cu care joacă în filmul „The Lucky Dog”. Cuplul de pe marele ecran se va reîntâlni în 1926 şi va rămâne împreună pentru următorii 30 de ani.Stan Laurel, scenaristul şi regizorul scenelor cu cei doi, a fost dintotdeauna forţa creativă a cuplului. Când Oliver era întrebat despre ceva, îndrepta degetul către Stan, spunând:„Întrebaţi-l pe Stan.El ştie”. Laurel lucra noaptea la scenarii şi la editarea lor.Au continuat să facă filme încă 20 de ani. Laurel și Hardy sunt cunoscuți ca formând una din cele mai longevive echipe de comici din toate timpurile. Ei au încetat să mai facă filme în 1950, dar Stan și Oliver au făcut un tur al Angliei și au apărut în multe spectacole timp de câțiva ani.În 1960 i s-a înmânat un premiu Oscar special, pentru creativitatea sa în materie de comedie.Cinci ani mai târziu, Laurel a murit.
      Laurel a fost una dintre puţinele celebrităţi care şi-au lăsat numărul de telefon în cartea publică de telefoane.Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut primind vizitatori, răspunzând scrisorilor fanilor şi vorbind la telefon.Cu câteva minute înainte să moară, la 23 februarie 1965, i-a spus asistentei care avea grijă de el că nu i-ar displăcea să schieze în momentul acela.Sora medicală i-a spus că nu ştie că este schior. „Nu sunt.Dar aş prefera să schiez în loc să stau aici să băgaţi ace în mine”.
         A murit la 75 de ani.Nu înainte de a spune prietenilor: „If any of you cry at my funeral, I’ll never speak to you again!”…: „Dacă plânge vreunul din voi la înmormântarea mea, n-am să mai vorbesc cu el niciodată”.„Lumea este plină de Laurel şi Hardy. Există mereu prostănacul căruia nu i se întâmplă nimic rău niciodată şi deşteptul care este, de fapt, mai prost ca prostănacul, doar că el nu ştie” – Oliver Hardy… Cum erau cunoscuți cei doi mari omici ai ecranului în diverse țări:
Iran: Chagh va Laghar
Polonia: Flip i Flap
Germania: Dick und Doof
Brazilia: O Gordo e o Magro
Suedia și Norvegia: Helan och Halvan
Spania: El Gordo y el Flaco
Italia: Stanlio și Ollio sau Cric și Croc
Ungaria: Stan és Pan
România: Stan și Bran
Olanda, Belgia: Laurel and Hardy, Stan and Ollie, De Dikke en de Dunne
Danemarca: Gøg og Gokke
Portugalia: O Bucha e o Estica
Croația, Serbia, Bosnia: Stanlio i Olio
Grecia: Hondros kai Lignos
India: Jaadya Aani Radya
Finlanda: Ohukainen ja Paksukainen
Islanda: Steini og Olli
Israel: Grasul și Slabul

Surse:

https://www.biography.com/people/stan-laurel

https://www.britannica.com/topic/Laurel-and-Hardy

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/please-extend-laurel-and-hardy-handshake-new-film-stan-ollie-180971130/

https://www.ro.biography.name/actori/197-anglia-uk/613-stan-laurel-1890-1965

https://www.cinemagia.ro/actori/stan-laurel-2663/

https://publimix.ro/blog/divertisment/Stan-si-Bran

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.