S-a întâmplat în 23 februarie 1898

0
115

S-a întâmplat în 23 februarie 1898: Romancierul francez Émile Zola a fost găsit vinovat de calomnie şi a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism şi de faptul că l-a încarcerat fără temei pe capitanul Alfred Dreyfus. Zola şi-a riscat cariera şi chiar viaţa pe 13 ianuarie 1898 când manifestul său J’acusse a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian L’Aurore.

       Ziarul era condus de Ernest Vaughan şi Georges Clemenceau, care au decis că acel controversat articol va avea forma unei scrisori deschise către preşedinte,Félix Faure J’accuse acuza guvernul francez de antisemitism şi de încarcerarea incorectă a lui Alfred Dreyfus. Zola a fost judecat pentru calomnie pentru publicarea manifestului J’accuse pe 7 februarie 1898 şi a fost condamnat pe 23 februarie. Zola a declarat că osândirea şi deportarea pe Insula Diavolului a căpitanului evreu Alfred Dreyfus a venit după o falsă acuzaţie de spionaj şi a fost o eroare judiciară. Cazul, cunoscut şi ca afacerea Dreyfus a divizat Franţa între armata reacţionară şi biserică pe de o parte şi societatea mai liberală pe de altă parte. Consecinţele s-au manifestat timp de ani de zile, încât la a o suta aniversare a publicării articolului de către Émile Zola, cotidianul romano-catolic francez La Croix şi-a cerut scuze pentru antisemitismul manifestat în timpul afacerii Dreyfus.
       Zola a fost un far călăuzitor pentru Franţa şi scrisoarea sa a marcat un moment de cotitură în ceea ce priveşte afacerea Dreyfus, ducând la redeschiderea cazului căpitanului şi la achitarea sa în cele din urmă. În timpul evenimentelor, Zola a fost acuzat de calomnie, condamnat şi i s-a retras Legiunea de Onoare. Pentru a nu fi încarcerat el a fugit în Anglia. După puţin timp i s-a permis să se întoarcă; la timp pentru a asista la căderea guvernului. Dreyfus a fost condamnat din nou, dar în cele din urmă a fost eliberat, în mare parte datorită forţei morale a argumentelor lui Zola. Acesta a spus „Adevărul este în marş şi nimic nu-l va opri”. În 1906, Dreyfus a fost exonerat de către Curtea Supremă. Afacerea Dreyfus a fost unul din semnificativele momente istorice din istoria contemporană a Franţei, care a polarizat societatea franceză, vreme de decenii, în adepţii sau adversarii ei.
       Când Dreyfus a cerut să fie rejudecat, susţinând că este nevinovat, opinia publică franceză s-a împărţit în două. Naţionaliştii, partidele de dreapta şi conservatorii s-au împotrivit, fiind de părere că armata nu a putut (în proces) să greşească, iar dacă Dreyfus ar fi rejudecat, onoarea naţiunii franceze ar fi pătată. Liberalii şi partidele de stânga i-au luat apărarea, afirmând că soarta unui singur om este mai importantă decât onoarea armatei. În 1906 va fi reabilitat, ceea ce arată că Franţa era o democraţie liberală. Afacerea Dreyfus a avut un impact foarte puternic asupra mass-mediei şi literaturii franceze, fiind instrumentalizat şi în lupta politică dintre stânga şi dreapta franceză. Spre exemplu, Marcel Proust, care era evreu, era de partea lui Dreyfus şi şi-a ironizat personajele din romanul În căutarea timpului pierdut pentru aerul lor anti-dreyfusard.

Surse:

https://serialreaders.com/3742-biografie-emile-zola.html

http://www.dreyfus.culture.fr/en/bio/bio-html-emile-zola.htm

https://drept.ucv.ro/RSJ/images/articole/2008/RSJ2/15Serban.pdf

https://incredibilia.ro/afacerea-dreyfus-o-eroare-judiciara-i-a-distrus-viata/

https://www.descopera.ro/istorie/14813073-cazul-rusinos-dreyfus-afacerea-care-a-socat-franta

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.