S-a întâmplat în 23 decembrie 1908, 23.XII./1909, 5.I

0
320

S-a întâmplat în 23 decembrie 1908, 23.XII./1909, 5.I.: S-a născut principesa Ileana de Hohenzollern-Sigmaringen (penultimul copil al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria). Alteţa Sa Imperială şi Regală Ileana, Arhiducesă a Austriei, Principesă de Habsburg – Toscana, Principesă a României, Principesă de Hohenzollern (n. Bucureşti – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania) a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria, arhiducesă de Austria prin căsătorie şi stareţă ortodoxă, sub numele de „Maica Alexandra”.

      Educaţia pe care a primit-o a stat sub semnul imboldurilor materne de a se apropia de cultura şi mediul social englezesc. Urmare a acestui sfat, şi-a desăvârşit profilul intelectual în Marea Britanie, la Colegiul din Heathfield-Ascot. Iubitoare de sport, mai ales de yachting, aceasta avea să obţină un brevet de căpitan de cursă lungă, fapt cu totul nemaiîntâlnit până atunci în familia regală.
      S-a căsătorit la 26 iulie 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg şi a devenit mamă a 6 copii (Ştefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena, Elisabeta). Cuplul s-a stabilit în Austria. Situaţia politică internă, însemnând presiunea cercurilor naţional-socialiste, a obligat-o să-şi pună la adăpost familia, alegând Castelul Bran (din 1944). După instaurarea comunismului în România, se stabileşte în S.U.A., după o scurtă perioadă de domiciliu în Argentina, unde a fondat „Căminul Regina Maria” (destinat întrajutorării refugiaţilor români).
       Principesa Ileana a fost mătuşa regelui Mihai de Romania. Principesa Ileana se înrudea prin mama sa, regina Maria, cu familiile regale din Marea Britanie şi Rusia. A fost o membră activă a mai multor fundaţii de caritate şi a trăit în exil o bună parte din viaţă. A fondat mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania, SUA, unde şi este înmormântată.A fost crescută cu dragostea faţă de România, poporul, tradiţiile şi limba românăA frecventat Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie.
       A studiat sculptura cu Ion Jalea şi pictura cu Jean Al.Steriadi. În 1926 călătoreşte împreună cu Regina Maria şi fratele Nicolae în America, şi apoi în Spania.Domniţa Ileana – cum o numeau apropiaţii – a fost fondatoarea sau preşedintele a unor organizaţii de cercetaşi ca Asociaţia Creştină a femeilor române, Asociaţia Ghidelor şi Ghizilor din România etc. Principesa Ileana fiind pasionată de yachting, obţine brevetul de skipper, navigând mai mulţi ani cu yachtul „Isprava”, fiind singura femeie din România cu această calificare.
         Experienţele lumeşti au întărit-o în decizia de a se călugări şi dedica plenar sub numele de „Maica Alexandra”, promovării valorilor ortodoxiei. A construit, pe proprietatea sa din Ellwood City, Mănăstirea Schimbarea la Faţă, a cărei stareţă a fost până la moarte, în 1991. În 1950 a început să-şi publice fragmentar memoriile la Boston, pentru ca, un an mai târziu, ele să apară în ediţie definitivă în Anglia, traduse în limba română în 2005 (sub titlul Trăiesc din nou).Înainte de a se stinge din viaţă a reuşit să-şi mai revadă ţara natală încă o dată. În ciuda ascendenţei sale aristocratice, principesa Ileana a cunoscut toate registrele vieţii cotidiene, pe care le-a judecat într-o manieră realistă şi detaşată.
Surse:
Marcu, George – Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ileana-cea-mai-frumoasa-printesa-a-romaniei-viata-zbuciumata-ce-i-a-fost-harazita–135423.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/nunta-pricipesei-ileana-ultima-casatorie-monarhica-din-romania

https://www.romaniaregala.ro/?s=ilean

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/12/20/romani-celebri-ileana-principesa-de-romania-arhiducesa-de-austria–231085

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.