S-a întâmplat în 23 decembrie 1896

0
54

S-a întâmplat în 23 decembrie 1896: S-a născut scriitorul italian Giuseppe Tomasi di Lampedusa; faima sa postumă s-a datorat publicării de către Giorgio Bassani, în 1958, a romanului său „Ghepardul”. Giuseppe Tomasi, duce de Palma şi principe de Lampedusa (n. 1896, Palermo, d. 1957) a fost un scriitor sicilian. A rămas în istoria literaturii italiene drept autor al unui singur roman, Ghepardul. Fiul adoptiv al lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, Gioacchino Lanza Tomasi, mărturisea despre el că era un „om al tainelor“. Că a fost și a rămas așa, se poate vedea din faptul că nici azi, la şase decenii de la moartea lui, biografii nu cunosc din viața aristocratului sicilian decât lucruri foarte puține și nesemnificative.

       Pe la sfârşitul anului 1954 şi în 1955 a început să redacteze romanul Il Gattopardo („Ghepardul”), scop în care a cules o serie de descrieri de locuri, persoane şi experienţe, practic o bază de date, pe care a publicat-o în 1954 sub titlul Luoghi della mia prima infanzia („Locurile copilăriei mele”).Romanul Il Gattopardo a fost refuzat de editorul Elio Vittorini, fiind publicat postum, în 1958, de Feltrinelli. Cartea a avut un imens succes la public, în special datorită excepţionalei transpuneri cinematografice de către regizorul Luchino Visconti, în 1963.
       Filmul a beneficiat şi de o distribuţie cu mari actori (Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale) în rolurile principale.Romanul Ghepardul urmăreşte istoria familiei unui nobil din Sicilia, Don Fabrizio Corbera, Principe de Salina, în cursul evenimentelor din perioada cunoscută sub numele de Risorgimento. Cel mai memorabil moment din carte este acela în care Tancredi, nepotulul lui Don Fabrizio, încearcă fără succes să îl convingă pe Don Fabrizio să rupă jurământul de credinţă faţă de Regatul celor două Sicilii, care se prăbuşea, şi să se alieze cu dinastia de Savoia, ocazie cu care rosteşte fraza „Bisogna cambiare tutto per non cambiare nulla”‘ („Trebuie să schimbăm totul pentru ca nimic să nu se schimbe”).
Surse:

http://www.humanitas.ro/giuseppe-tomasi-di-lampedusa

http://www.italialibri.net/international/roman/gattopardo.html

https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-viata-si-opera-lui-giuseppe-tomasi-duce-de-palma-si-principe-de-lampedusa/

https://www.britannica.com/biography/Giuseppe-Tomasi-di-Lampedusa

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here