S-a întâmplat în 23 decembrie 1790

0
67

S-a întâmplat în 23 decembrie 1790: S-a născut orientalistul francez Jean-François Champollion; a pus bazele egiptologiei ştiinţifice moderne, prin descifrarea hieroglifelor egiptene; utilizând inscripţiile de pe piatra din Rosetta (Rosetta Stone, descoperită în 1799, în Delta de Vest a Egiptului), a descifrat mai multe semne şi a prezentat rezultatele cercetărilor sale la 17 septembrie 1822, în cadrul unui discurs pe care l-a rostit la Academia de Inscripţii; autor al unei gramatici şi al unui dicţionar cu scrierea hieroglifică (n.Figeac, Franţa d. 4 martie 1832, Paris).

   Activitatea sa este legată în special de egiptologie, domeniu care i-a adus faimă, el reuşind să stabilească metoda pentru descifrarea hieroglifelor.Această realizare se datorează cunoştinţelor sale deosebite în ceea ce priveşte limbile orientale, în special copta. În descifrarea hieroglifelor s-a folosit în special de înscrisurile de pe piatra din Rosetta.În 1810, într-un memoriu publicat la Grenoble, el afirmă că hieroglifele aveau calitatea de a reproduce sunete şi în 1822 prezintă demonstraţia ipotezei sale.
       Între anii 1828-1829 efectuează o vizită în Egipt, verificându-şi teoria. Spre sfârşitul vieţii sale a funcţionat ca profesor la Collège de France.În oraşul său natal, Figeac, în semn de omagiu adus lui Champollion, se găseşte astăzi instalată o replică mărită a pietrei din Rosetta.Piatra din Rosetta este o stelă egipteană, datând din anul 195 î.e.n., din timpul regelui Ptolemeu V.Piatra este din granit negru, are formă aproximativ rectangulară, cu 3 inscripţii ale aceluiaşi text în 3 limbi antice diferite:hieroglifică, demotică şi greacă. Din partea superioară, cea care conţine inscripţia hieroglifică, lipseşte o parte.
        Folosind inscripţiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reuşit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.A fost descoperită în anul 1799, în oraşul egiptean Rosetta (arabă: Rashid), situat în delta Nilului, în apropierea Mării Mediterane, în timpul expediţiei franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela a fost descoperită în timpul lucrărilor la un fort, în fundaţia unei vechi cetăţi arabe, unde fusese folosită ca material de construcţie.
       Descoperirea este atribuită lui Pierre-Francois Bouchard, un ofiţer de geniu în armata franceză.Importanţa acestei stele a fost sesizată imediat, textul grecesc specificând explicit că în toate cele 3 versiuni este vorba despre acelaşi text. Între 1799 şi 1801 a fost păstrată şi studiată la Cairo, atunci realizându-se şi primele sale copii. În 1801, la retragerea armatei franceze, a fost reţinută de către trupele engleze, apoi, în 1802, adusă în Anglia şi expusă la British Museum.
Surse:

http://www.cunoastelumea.ro/piatra-rosetta-si-ligvistul-jean-francois-champollion-cel-care-a-descifrat-cuvintele-zeilor/

http://www.redescoperaistoria.ro/2014/09/14/champollion-omul-care-a-descifrat-taina-hieroglifelor/

https://www.britannica.com/biography/Jean-Francois-Champollion

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Jean-François_Champollion

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here