S-a întâmplat în 23 august…

0
100

S-a întâmplat în 23 august…
– „Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului”, iniţiată de Parlamentul European, prinr-o Declaraţie adoptată la 22.IX.2008; a fost aleasă această dată, deoarece la 23.VIII.1939 a fost semnat, pe baza acordului dintre Hitler şi Stalin, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa Răsăriteană; prin marcarea acestei zile se doreşte păstrarea vie a memoriei victimelor deportărilor în masă şi ale exterminărilor din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale; se mai doreşte a se sublinia, încă o dată, importanţa consolidării bazelor democraţiei, păcii şi stabilităţii pe continentul european.

-„Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului”. Iniţiată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, ziua este marcată şi în România începând cu anul 2012, in baza Legii nr. 198 din 7 noiembrie 2011 privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România.
– 410: Vizigoţii au cucerit Roma.
– 1244: Mercenarii musulmani au ocupat Ierusalimul, care a fost definitiv pierdut de creştini.
– 1328: Regele Filip al VI-lea al Franţei este încoronat.
-1346: Bătălia de la Crécy (localitate în Franţa), din Războiul de 100 de ani; sunt folosite pentru prima dată în Occident, armele de foc.
-1572, 23/24:„Noaptea Sfântului Bartolomeu”, nume dat unui eveniment sângeros petrecut la Paris în noaptea de 23 spre 24 august, când au fost masacraţi peste 2.000 de hughenoţi (protestanţi calvini) de către catolici, moment principal al războaielor religioase din Franţa (1562-1598); masacrul a fost pus la cale de Caterina de Medici, mama regelui Carol al IX-lea. Biserica Romano-Catolică îl prăznuieşte la 24 august pe apostolul Bartolomeu.
– 1575: Diaconul Coresi termina tipărirea, la Braşov, a unui Octoih slavon în două părţi; lucrarea se înscrie în seria de tipărituri pe care Coresi le-a executat.
-1609: Galileo Galilei utilizează primul telescop .În 1609, Galileo a fost, împreună cu englezul Thomas Harriot şi cu altii, printre primii care au utilizat un telescop cu refracţie ca instrument de observare a stelelor, planetelor şi sateliţilor. Numele „telescop” a fost dat instrumentului lui Galileo de un matematician grec, Giovanni Demisiani, la un banchet ţinut în 1611 de prinţul Federico Cesi în cinstea numirii lui Galileo ca membru în Accademia dei Lincei. Numele a provenit din grecescul tele = „departe” şi skopein = „a privi”, „a vedea”.
– 1741: S-a născut Jean-François de La Pérouse, explorator francez La Pérouse, Jean François de Galaup, conte (1741-c. 1788), navigator şi explorator francez. A participat la Campania împotriva englezilor din G. Hudson (1782), cucerind forturile Prince de Galles si York si a condus o expeditie de explorare în Vestul Oc. Pacific (1785c. 1788), descoperind (în 1787) strâmtoarea care-i poartă numele. A explorat coastele Australiei şi Tasmaniei şi a dispărut în zona arhipelagului Noile Hibride.Rămăşite ale navelor au fost descoperite în insulele Vanikoro în anii 1826, 1828 si 1962.
– 1752: A murit Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei şi al Ţării Româneşti.
– 1754: S-a născut Ludovic al XVI-lea, rege al Franţei între anii 1774 şi 1792; a încercat să stăvilească criza regimului feudal absolutist, dar a fost detronat (1792) de Revoluţia franceză (1789-1794), condamnat la moarte şi ghilotinat (m. 1793).
– 1769: S-a născut Georges Cuvier, naturalist francez. Georges Léopold Chrétien Frédéric Dagobert Cuvier (d. 13 mai 1832) a fost un zoolog şi paleontolog francez. Este considerat unul din cei mai mari oameni de ştiinţă ai secolului al XIX-lea. Considerat un pionier în domeniul anatomiei comparate şi părintele paleontologiei vertebrate, fiind primul ce a studiat fosilele vertebratelor, el a fost un creaţionist convins şi a elaborat o teorie a catastrofismului. Deşi el a fost un antievoluţionist convins, lucrările sale în domeniul paleontologiei au fost deseori citate de către darwinişti. A încercat să facă o clasificare a animalelor, cuprinzând clasele în încrengături.
– 1800: S-a născut (în Grecia) Evanghelie Zappa, moşier, negustor şi întreprinzător aromân, binecunoscut, la jumătatea secolului al XIX-lea, atât în Ţările Române, cât şi în Grecia; el este cel care a lansat, cu mulţi ani înaintea francezului Pierre de Coubertain, ideea renaşterii olimpismului modern; în acest sens, Zappa a redactat un proiect şi a creat un fond necesar organizării jocurilor şi construcţiei unui aşezământ olimpic (Zappeionului din Atena, un complex de clădiri, cu stadion, amfiteatru de conferinţe şi cu săli de gimnastică); în anii 1859 şi 1870 statul grec a organizat, cu fondurile lăsate de el, două ediţii modeste ale olimpiadelor moderne; în România a susţinut financiar construcţia Ateneului şi înfiinţarea Academiei Române, precum şi reclădirea Bucureştiului, pârjolit de un mare incendiu (m. 1865).
– 1806: A murit Charles Augustin de Coulomb, fizician francez, a creat în domeniul mecanicii tehnice (rezistenţa materialelor, frecarea de alunecare şi de rostogolire, torsiunea firelor); este autorul legii fundamentale a electrostaticii, ce-i poartă numele (n.1736).
Contribuţii
studiul frecării si stabilirea legilor frecării;
studii asupra forţelor de torsiune şi elasticităţii;
studii privind reorganizarea trupelor de genişti;
studiul fortelor electrostatice şi elaborarea a ceea ce ulterior se va numi Legea lui Coulomb.
– 1821: Mexic îşi câştigă independenţa faţă de Spania.
– 1833: Sclavia este abolită în coloniile britanice.
-1842: Hong-Kong-ul a fost anexat la Marea Britanie (până la 1 iulie 1997) Primul război anglo-chinez (1839–42), cunoscut sub denumirea de Primul Război al Opiului, s-a dat între Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei şi Dinastia Qing din China, cu scopul de a obţine beneficii economice în urma comerţului în China. În 1842, Tratatul de la Nanking—primul din seria celor denumite de chinezi tratatele inegale—a acordat Regatului Unit compensaţii, deschiderea a cinci porturi pentru comerţ cu Regatul Unit şi cedarea Insulei Hong Kong de către China.
– 1881: S-a născut juristul Constantin C. Stoicescu; ministru al justiţiei (1941, 1942); specialist în drept roman; a introdus în procesul de învăţământ metoda istorică de predare a dreptului roman; membru corespondent al Academiei Române din 1936 (m. 1944).
– 1881: Prin Decretul nr. 2134, regele Carol I autoriza funcţionarea în urbea Brăila a Muzeului Ştiintific (în prezent „Muzeul Brăilei”) şi a bibliotecii publice, fondate din iniţiativă privată.
– 1900: S-a născut compozitorul austriac Ernst Krenek (m. 1991).
– 1904: Brevetarea de catre Harry D. Weed a lanţurilor pentru echiparea pneurilor automobilelor.
– 1906: S-a născut psihologul Alexandru Roşca, autor a numeroase lucrări de psihologie generală, aplicată şi pedagogică; membru titular al Academiei Române din 1991 (m. 1996).
– 1907: S-a născut istoricul Mihai Berza; specialist în istoria Evului Mediu; preocupările sale au vizat, printre altele, istoria economiei şi a ideilor, genealogia şi heraldica; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1978).
– 1912: S-a născut Gene Kelly, actor, regizor şi coregraf american; după Fred Astaire, este considerat regele musicalului american în a doua perioadă de aur a genului. Eugene Curran „Gene” Kelly (d. 2 februarie 1996) a fost un actor, cântăreţ, coregraf, dansator, producător de film şi regizor american.Una dintre cele mai importante figuri ale dansului în film, Kelly a fost cunoscut mai ales pentru stilul său energetic şi atletic, prezenţa sa fizică agreabilă şi personajele de tipul „eroi pozitivi” pe care le-a interpretat pe marele ecran. Deşi este mai cu seamă cunoscut pentru rolul său din musicalul Cântând în ploaie ( Singin’ in the Rain), Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor 1940 şi până la sfârşitul 1950, când realizarea filmelor de acest tip a manifestat un declin accelerat datorat parţial pierderii interesul publicului, dar mai ales datorită omniprezenţei televiziunii în toate aspectele societăţii americane. Numeroasele sale inovaţii au transformat semnificativ industria filmului musical, iar Kelly însuşi este creditat ca fiind acela care a reuşit să prezinte baletul în forme comerciale acceptabile pentru audienţe largi.Kelly a primit Academy Honorary Award în anul 1952 pentru realizările întregii sale cariere. Ulterior, a primit alte semne de recunoaştere ale carierei sale din partea Kennedy Center Honors, a actorilor, Screen Actors Guild, şi a American Film Institute.În anul 1999, această instituţie, American Film Institute, l-a numit Greatest Male Stars of All Time, unul dintre cei mai importanţia actori ai tuturor timpurilor.
– 1921: S-a născut economistul american Kenneth Joseph Arrow; studii în domenii ca teoria alegerii sociale, teoria creşterii economice endogene, problemele cauzate de informaţiile asimetrice în pieţe ş.a; Premiului Nobel pentru Economie pe 1972, împreună cu britanicul John Hicks.
– 1921: A murit (la Paris) Gheorghe Bengescu, diplomat şi publicist; din 1872 a desfăşurat o intensă activitate diplomatică, funcţionând la mai multe legaţii ale României în străinătate; delegat al României pe lângă Comisia Europeană a Dunării; membru titular al Academiei Române din 1921 (n. 1848).
– 1924: S-a născut Paul Everac (pseudonimul lui Petre Constantinescu), dramaturg şi prozator; autor de scenarii radiofonice şi de televiziune, publicist; director general al Societăţii Române de Televiziune (ianuarie 1993-ianuarie 1994) (m. 2011).
– 1926: A murit Rudolph Valentino, actor de film american de origine italiană (n. 1895).
– 1931: S-a născut microbiologul american Hamilton Othanel Smith; cercetări în domeniul enzimelor de restricţie; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1978, împreună cu co-naţionalul său Daniel Nathans şi elveţianul Werner Arber.
– 1932: S-a născut dirijorul şi compozitorul Remus Georgescu.
– 1933: S-a născut prozatorul Corneliu Ştefanache (m. 2009).
– 1937: A murit compozitorul francez Albert Roussel (n. 1869).
– 1939: S-a semnat, la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, într-un protocol adiţional secret, prevedea împărţirea sferelor de influenţă în Europa Răsăriteană; ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, România a fost obligată să cedeze URSS-ului, în 1940, Basarabia şi nordul Bucovinei.
-1940: S-a născut prof. univ. Zoe Petre, istoric, publicist şi om politic; în perioada 1990 – 1996 a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, iar între anii 1996 – 2000, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă şi externă.
– 1942: Al doilea război mondial: Începutul Bătăliei de la Stalingrad Pe 23 august, germanii au efectuat un bombardament aerian amplu, care a provocat un incendiu devastator în oraş, ucigând mii de civili şi transformând oraşul într-o mare de resturi şi de ruine arzânde.Optzeci la sută din spaţiile de locuit ale oraşului au fost distruse.Armata a 62-a Sovietică şi-a stabilit liniile defensive printre dârâmături, cu puncte de rezistenţă în ruinele caselor şi uzinelor.
– 1943: S-a născut Mircea Iorgulescu, critic şi istoric literar, eseist şi comentator politic, stabilit la Paris din vara anului 1989 (colaborator la Radio France Internationale; a colaborat şi la postul de radio Europa Liberă) (m. 2011).
– 1944: România întoarce armele şi se alătură Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei; regele Mihai I îl demite şi îl arestează pe mareşalul Ion Antonescu, conducătorul statului şi preşedintele Consiliului de Miniştri; se formează un guvern condus de generalul Constantin Sănătescu; la ora 20:20 se transmite, la Radio, Proclamaţia regelui Mihai, care anunţă ruptura de Germania şi noua orientare politică a ţării; în audienţa acordată ministrului Germaniei la Bucureşti, Manfred von Killinger, suveranul îi declară că, dacă trupele germane nu vor deschide ostilităţile, ele se vor putea retrage, în linişte, din ţară. La 23 august se sărbătorea ziua naţională a României în timpul dictaturii comuniste.
– 1947: Parlamentul român ratifică, în unanimitate, Tratatul de pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate (semnat la Paris, la 10 februarie 1947); cu acest prilej, ministrul afacerilor străine, Gheorghe Tătărescu, a rostit o cuvântare în care au fost trecute în revistă clauzele grele, împovărătoare şi injuste cuprinse în Tratat, printre care şi nerecunoaşterea calităţii de cobeligerant a României; de asemenea, au fost relevate rolul regelui şi al colaboratorilor săi la săvârşirea actului de la 23 august 1944, ca şi meritele Armatei române în războiul antihitlerist.
– 1948: S-a născut Andrei Pleşu, critic de artă şi eseist; director fondator al publicaţiei „Dilema”; preşedinte al Fundaţiei „Noua Europă”; fost ministru al culturii (decembrie 1989 – octombrie 1991) şi al afacerilor externe (decembrie 1997 – ianuarie 1999).
– 1956: Îşi începe activitatea Biblioteca Centrală de Stat din Bucureşti (azi Biblioteca Naţională); primul director: Angela Popescu-Brediceni.
– 1963: Lansarea filmului „Marea evadare” de John Sturges. Povestea din care s-a inspirat filmul este reală.
– 1963: A murit cunoscutul saxofonist de jaz, americanul Glen Gray.
– 1973: Ilie Năstase a devenit lider mondial al clasamentului ATP, poziţie păstrată timp de 40 de săptămâni.
– 1975: S-a născut jurnalistul timişorean Mile Cărpenişan; a fost, mai bine de 10 ani, corespondent al posturilor TV Antena 1 şi Antena 3, realizând numeroase reportaje din zonele de război; în 2008 şi-a încheiat colaborarea cu posturile Antena 1 şi Antena 3, devenind freelancer (m. 2010).
– 1976: S-a născut cântăreţul de muzică uşoară Fuego (Paul Ciprian Surugiu, n. Turda) este absolvent al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Ecologice, actor la Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti. Şi-a ales porecla folosind 50 de bileţele cu cuvinte din dicţionarul spaniol-român, din care el a extras cu ochii închişi unul – s-a nimerit să fie „Fuego”.
– 1982: A murit Stanford Moore, biochimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1972 (n. 1913).
– 1986: A murit Ion Clopoţel, publicist, sociograf şi memorialist; animator al presei româneşti în perioada interbelică; preşedinte al Sindicatului Presei Române (1920-1936); a fondat Biblioteca Ziaristică şi „Almanahul presei române” (1926) (n. 1892).
– 1990: Proclamarea independenţei Armeniei faţă de Uniunea Sovietică.
– 1995: A murit fotograful şi fotojurnalistul german Alfred Eisenstaedt (n. 1898).
– 2003: A murit basul Viorel Ban (n. 1920).
– 2011: A murit publicistul, scriitorul şi cineastul Petru Maier-Bianu; în calitate de preşedinte al Fundaţiei Culturale ACCUMM, create împreună cu soţia sa, pianista Verona Maier, a coordonat stagiunea muzicală „Iosif Sava” găzduită de Palatul Şuţu şi a iniţiat Premiul pentru muzică de scenă, decernat la Festivalul Internaţional de Teatru Atelier (n. 1947).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here