S-a întâmplat în 22 noiembrie 1931

0
88

S-a întâmplat în 22 noiembrie 1931: Se deschide pentru public Muzeul de Istorie a Bucureştiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei 117 (demolată în 1941).După anul 1959, colecţiile muzeului vor fi adăpostite în incinta Palatului Şuţu (din 1999, poartă denumirea de Muzeul Municipiului Bucureşti).

    În iulie 1921, la propunerea primarului Gheorghe Gheorghian, consiliul comunal Bucureşti a hotărât înfiinţarea Muzeului Comunal Bucureşti.Iniţiativa s-a putut însă concretiza abia după ce primăria capitalei a pus la dispoziţia muzeului Casa Moruzi, o clădire istorică situată pe Calea Victoriei Nr. 117. Inaugurarea a avut loc la 22 noiembrie 1931, în prezenţa primi-ministrului Nicolae Iorga a primarului general Dem. I. Dobrescu şi a foştilor primari Gheorghe Corbescu şi Emil Predescu.
       În 1933 a fost înfiinţată Pinacoteca Municipiului Bucureşti, ca secţie a Muzeului Comunal, căreia i s-a fixat sediul în Bulevardul Lascăr Catargiu Nr. 17.Acest local fusese donat primăriei de către Ana Urseanu, soţia amiralului Vasile Urseanu, cu condiţia ca în acest local să funcţioneze atât Pinacoteca, cât şi Observatorul Astronomic. În 1951, prin violare a condiţiilor donaţiei Urseanu, pinacoteca a fost evacuată din localul respectiv.În decursul timpului, muzeul a funcţionat în diferite locaţii, majoritatea localurilor fiind improprii pentru activitate expoziţională.
      Cu toate acestea, în 1940 în patrimoniul muzeului erau incluse deja 4330 de piese, În timpul celui de-al doilea război mondial colecţiile muzeului au fost puse la adăpost în comuna Rosnic.În 1956 sediul muzeului a fost mutat în Palatul Suţu de pe Bulevardul I.C. Brătianu Nr.2, unde funcţionează şi în prezent. În 1959 Muzeul Comunal Bucureşti a fost redenumit Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti care a fost inaugurat la 23 ianuarie 1959, cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Principatelor Române. Muzeul de Artă a rămas o entitate aparte.
      În 1984, Muzeul de Artă al Municipiului Bucureşti şi Muzeul de Istorie s-au unificat sub denumirea Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti. În 1999 numele muzeului s-a modificat din nou, luând denumirea sa actuală de Muzeul Municipiului Bucureşti.

Surse:

https://muzeulbucurestiului.ro/

http://bmim.muzeulbucurestiului.ro/fisiere/15-Bucuresti-Materiale-de-Istorie-si-Muzeografie-XV-2001_004.pdf

https://muzeulbucurestiului.ro/despre-noi.html

http://www.bewhere.ro/adrese-utile/muzee/muzeul-municipiului-bucuresti-57/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here