S-a întâmplat în 22 noiembrie 1884

0
89
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 22 noiembrie 1884: S-a născut Alexandru Rusu, episcop greco-catolic şi mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. Alexandru Rusu (n. Şăulia, comitatul Turda-Arieş – d. 9 mai 1963, închisoarea din Gherla), a fost din 1930 episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureşului, ales în 1946 mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, unul din liderii rezistenţei greco-catolice din Transilvania în timpul prigoanei comuniste.

       În 1903 a fost trimis la Budapesta pentru a studia Teologia.În 1910 a fost promovat doctor în Teologie.Pe 20 iulie 1910 a fost hirotonit preot.A fost numit profesor ajungând titular al catedrei de Teologie Dogmatică din cadrul Academiei Teologice din Blaj.În 1920 a fost numit Secretar Mitropolitan, iar în 1923 Canonic al Capitulului Mitropolitan. La 30 ianuarie 1931 a avut loc la Blaj consacrarea lui ca Episcop de Maramureş de către Mitropolitul Vasile Suciu, iar pe 2 februarie instalarea lui în Baia-Mare.În martie 1946 Sinodul Mitropolitan electoral l-a ales pe Episcopul Alexandru Rusu ca Mitropolit, alegere recunoscută de Sfântul Scaun dar nerecunoscută de guvernul de atunci.
       La 28 octombrie 1948 Alexandru Rusu a fost arestat şi apoi a fost întemniţat la Ministerul de Interne. A fost apoi transferat la Dragoslavele, apoi, din februarie 1949, laMănăstirea ortodoxă de la Căldăruşani, iar din mai 1950, a fost mutat la închisoarea Sighet, unde a stat încarcerat între anii 1950 – 1955.A supravieţuit închisorii de la Sighet şi a fost spitalizat la spitalul Gerota din Bucureşti, „pentru refacere”. Autorităţile comuniste ale vremii l-au mutat, cu domiciliul obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeş, iar apoi, izolat de ceilalţi episcopi, la Mănăstirea Cocoş, din judeţul Tulcea.
        În anul 1956, împreună cu episcopii greco-catolici Iuliu Hossu şi Ioan Bălan, a redactat un memoriu, în sprijinul repunerii în drepturi a Bisericii Române Unite cu Roma, pe care l-au transmis autorităţilor comuniste din România, iar în copii, a fost difuzat în străinătate. Acest memoriu a fost sprijinit prin mii de semnături ale credincioşilor greco-catolici din întrega ţară. La 12 august 1956 preoţii Vasile Chindriş şi Izidor Ghiurco au oficiat Sfânta Liturghie în mod public, sub cerul liber, în faţa Bisericii Piariştilordin Cluj.Pentru toate aceste „încălcări ale legii” a fost făcut responsabil un grup de clerici şi credincioşi, în frunte cu episcopul Alexandru Rusu.
         În anul 1957 Tribunalul Militar din Cluj l-a condamnat pe acesta din urmă la 25 de ani de muncă silnică, „pentru instigaţie şi înaltă trădare”.A fost întemniţat la Gherla, în celula nr. 10, de la subsol.În primăvara anului 1963, în celula închisorii de la Gherla, Alexandru Rusu s-a îmbolnăvit de rinichi. La data de 9 mai 1963, după ce i-a binecuvântat pe cei prezenţi, colegi de suferinţă, din aceeaşi celulă, le-a spus:”Fraţii mei, acum mă duc la Dumnezeu să-mi primesc răsplata pentru viaţa primită de la El, pentru Biserică şi pentru români.”Alexandru Rusu a fost înmormântat, fără nicio ceremonie religioasă, în cimitirul deţinuţilor politici de la Gherla, judeţul Cluj, în mormântul cu numărul 133, după care, locul a fost arat cu tractoarele, din ordinul Securităţii.

Surse:

http://www.e-communio.ro/stire7100-episcopul-alexandru-rusu-luptator-pentru-apararea-drepturilor-bisericii-si-natiunii-romane

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/alexandru-rusu-primul-episcop-greco-catolic-a-maramuresului-inchis-de-comunisti-pentru-inalta-tradare

http://www.memorialsighet.ro/episcopul-alexandru-rusu/

http://www.bru.ro/maramures/lista-episcopilor/ps-alexandru-rusu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here