S-a întâmplat în 22 martie…

0
74

S-a întâmplat în 22 martie…

– „Ziua mondială a apei”, declarată la Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului şi dezvoltării Rio ’92 (Rio de Janeiro, 3-14.VI.1992); se marchează din anul 1993.

– 1599: S-a născut pictorul olandez Anthonis Van Dyck. Antoon Van Dyck (n. Antwerpen – d. 9 decembrie 1641, Londra) a fost unul din cei mai mari pictori şi creator de gravuri flamanzi, reprezentant al stilului baroc, discipol al lui Rubens, inovator în folosirea gravurii cu acquaforte. Devine celebru în calitate de pictor al curţii regelui Carol I Stuart al Angliei. Nivelul înalt şi caracterul inovator al pânzelor sale au consolidat timp de două secole genul cunoscut sub numele de „portret aristocratic”.

– 1656: S-a născut Daniel Croner, organist şi compozitor braşovean (m. 1740).

– 1687: A murit Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), compozitor şi violonist francez. Jean-Baptiste Lully (născut Giovanni Battista Lulli la 28 noiembrie 1632, Florenţa – d. Paris) a fost un compozitor de origine italiană, care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Franţei. În 1661 a devenit cetăţean francez. Lully a fost unul dintre puţinii oameni de la curtea lui Ludovic care a izbutit să-l impresioneze pe rege. Un pasionat al dansului, regele a făcut din Lully favoritul său şi astfel Lully şi-a început cariera uriaşă în slujba Regelui Soare. Spre sfârşitul vietii, era unicul administrator al tuturor evenimentelor culturale din Franţa.

– 1832: A murit scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe.

– 1842: A murit Stendhal (Henri Beyle), scriitor francez.

– 1868: S-a născut Mihail Dragomirescu, estetician, teoretician al literaturii, critic literar român (d. 1942).

– 1868: S-a născut Robert Andrews Millikan, fizican american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1923 pentru măsurarea sarcinii electronului şi pentru lucrările în domeniul efectului fotoelectric. A studiat şi razele cosmice (d. 1953).
– 1884: Premiera, la Teatrul Naţional, a piesei lui Vasile Alecsandri, „Fântâna Blanduziei”, având pe afiş nume mari ale scenei româneşti: Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.

– 1895: Auguste şi Louis Lumière au făcut, la Paris, prima demonstraţie a cinematografului, utilizând un film din celuloid.

– 1903: S-a născut Virgil Gheorghiu, poet, prozator, pianist şi muzicolog (m.7.III.1977).

– 1904: S-a născut Ovid-Aron Densuşianu, prozator şi traducător; fiul lui Ovid Densuşianu (m. 1985). Este autorul romanelor Stăpânul, Furtuna, Amurgul pe culmi. Aceste romane sunt uneori, în mod greşit, atribuite tatălui său, Ovid Densuşianu.

– 1905: S-a născut Romulus Dianu, prozator, publicist şi traducător (a tradus din Feodor Dostoievski, Bertolt Brecht şi Georges Duhamel); a lucrat în diplomaţie, zece ani fiind colaboratorul lui Nicolae Titulescu şi acreditat pe lângă Liga Naţiunilor (m. 1975).  Romulus Dianu a fost un jurnalist român, reporter subtil şi colaborator apropiat al lui Nicolae Titulescu, al cărui secretar a fost timp de un deceniu; a fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Ion Vinea şi ai marelui gazetar Pamfil Şeicaru. Un intelectual fin şi discret. A scris Adorata şi Nopţi la Ada-Kaleh. În colaborare cu cel mai bun prieten, Sergiu Dan, a scris romanul Viaţa minunată a lui Anton Pann.. După război, a fost condamnat la închisoare pentru delicte de presă. După ieşirea din închisoare a fost nevoit întreprindă munci necalificate: salahor, vânzător de cărţi, tăietor de lemne. După această infernală căutare a unui echilibru spiritual a devenit pensionar al Uniunii Scriitorilor la propunerea lui Ion Caraion care l-a întâlnit în timp ce vindea cărţi într-un pasaj; l-a obligat să vină a doua zi la Zaharia Stancu. În ultimii cinci ani de viaţă a scris trei cărţi de proză.

– 1905: S-a născut Virgil Gheorghiu, pianist, muzicolog, poet şi prozator (m. 1977).

– 1908: S-a născut medicul Gheorghe Lupaşcu; a reprezentat România cu ocazia constituirii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (Geneva, 1948); a efectuat, în calitate de consultant OMS, călătorii de studii şi orientare a luptei antimalarie în numeroase ţări africane; membru corespondent al Academiei Române (m.19.XI.1979).

– 1909: S-a născut Gabrielle Roy, scriitoare canadiană de limbă franceză (m. 1983)

– 1909: S-a născut Nathan Rosen, fizician.Nathan Rosen (n. New York – d.18 decembrie 1995) a fost un fizician israelian. S-a născut într-o familie de evrei americani în Brooklyn. Din 1935 până în 1945 a fost asistentul lui Albert Einstein la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey. A fost încurajat apoi de către Einstein să îşi continue cariera de fizician în Israel.În 1935 a fost co-autor(împreună cu Albert Einstein şi Boris Podolski) al unei faimoase publicaţii de fizică intitulată „Poate fi Descrierea Mecanicii Cuantice a Fizicii reale Considerată Completă?” despre paradoxul EPR al mecanicii cuantice. A fost de asemenea co-descoperitorul Podului Einstein-Rosen despre teorema Generalizată a Relativităţii.Rosen a fost fondatorul Institului de Fizică de la Tehnion în Haifa, Israel. a fost preşedintele Universităţii Ben-Gurion din Negev în anii 70. A încurajat fondarea instituţiilor de învăţământ superior în Israel.

– 1912: S-a născut actorul american de film Karl Malden (m. 2009).

– 1912: Au fost aprobate legea şi statutele pentru înfiinţarea „Societăţii Scriitorilor Români”.

– 1921: S-a născut medicul Ion Baciu; şi-a legat numele de contribuţii substanţiale în domenii de mare interes ale fiziologiei moleculare integrative: fiziologia iumunităţii, a sângelui, a circulaţiei ş.a.; membru al Academiei Române (m. 2004).

– 1921: S-a născut Cornelia Pillat, scriitoare, istoric de artă şi istoric literar (m. 2005).

– 1921: S-a născut actorul italian Nino Manfredi (m. 2004).

– 1923: S-a născut mimul francez Marcel Marceau, supranumit „Charlie Chaplin al pantomimei”; pe adevăratul nume Marcel Mangel, a fost un supravieţuitor al Holocaustului; a fondat, în 1958, o şcoală de mimi la Paris (m. 2007).Cea mai importantă sursă de inspiraţie a lui Marcel Marceau a fost chiar Chaplin. Într-una dintre cele mai celebre reprezentaţii ale lui Marceau, intitulată Tinereţe, maturitate, bătrâneţe, moarte, mimul francez a comprimat în doar câteva minute desfăşurarea unei vieţi întregi. Cariera artistică a lui Marcel Marceau a început imediat după eliberarea Parisului, în 1944, când a început şi studiile de specialitate, sub îndrumarea renumitului mim Etienne Decroux.

– 1927: S-a născut soprana franceză Régine Crespin (m. 2007).

– 1927: S-a născut Sanda Şărămăt, artistă decoratoare.

– 1931: S-a născut Burton Richter, fizican american, laureat al Premiului Nobel.Burton Richter (n. New York, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1976, împreună cu Samuel Ting, pentru descoperirea independentă de către aceştia a particulei J/Ψ.

– 1936: S-a născut Iosif Herţea, etnomuzicolog şi compozitor de muzică de scenă; de la debut (1968) a compus muzica a peste 100 de spectacole, devenind colaboratorul apropiat al regizorilor Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Mihai Măniuţiu, Cătălina Buzoianu sau Alexandru Tocilescu; stabilit din 1990 în Germania, a revenit adesea în România pentru colaborări.

– 1937: S-a născut antrenorul de fotbal Emerich Jenei; devine celebru în 1986 când câştigă Cupa Campionilor Europeni cu echipa FC Steaua Bucureşti, al cărei lot era format la acea vreme din Helmuth Duckadam, Ştefan Iovan, Miodrag Belodedici, Anton Weissenbacher, Dumitru Stângaciu, Ilie Bărbulescu, Adrian Bumbescu, Tudorel Stoica, Ladislau Bölöni, Mihail Majearu, Marius Lăcătuş, Constantin Pistol, Gavrilă Balint, Victor Piţurcă, Marin Radu II şi Lucian Bălan.Emeric-Alexandru Jenei (numele de botez scris uneori Emerich, în maghiară Jenei Imre) (n. 22 martie 1937, Agrişu Mic) este un fost jucător şi antrenor de fotbal de naţionalitate maghiară din România.

– 1938: A murit generalul Scarlat Panaitescu; lucrări privind cartografia şi fortificaţiile, precum şi rolul României în primul război mondial; membru corespondent al Academiei Române (n.30.I.1867).

– 1943: S-a născut George Benson, chitarist şi interpret afro-american de muzică soul, pop şi R&B.

– 1943: Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuţie făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

– 1945: Constituirea, la Cairo, a Ligii Arabe (sau Liga Statelor Arabe), organizaţie regională a statelor arabe doar cu rol politic şi nu de integrare regională; ţări fondatoare: Egipt, Irak, Iordania, Liban, Arabia Saudită, Siria, Yemen; în prezent numără 21 de membri; sediul este la Cairo din 1945, cu o întrerupere între anii 1979-1990, când a fost la Tunis (Egiptul a fost suspendat din organizaţie timp de 10 ani, între 1979 şi 1989).

– 1946: A murit Clemens August von Galen, episcop romano-catolic, opozant al regimului naţional-socialist, cardinal (n. 1878) . S-a ridicat împotriva ororilor săvârşite de regimul nazist. Pentru curajul cu care i s-a opus lui Adolf Hitler, a fost supranumit „Leul de Münster”. În anul 1946 a fost ridicat la demnitatea de cardinal. În anul 2005 a fost beatificat.

– 1948: S-a născut Sir Andrew Lloyd Weber, compozitor britanic, producător, scenarist şi actor, autorul unor music-hall-uri celebre ca „Jesus Christ Superstar”, „Evita”, „Cats”.

– 1949: S-a născut actriţa franceză de film Fanny Ardant.

– 1950: S-a născut cantautorul bosniac Goran Bregovič (a semnat coloana sonoră pentru filmele regizorului Emir Kusturica „Vremea ţiganilor”, „Arizona Dream”, „Underground”).

– 1951: A murit dirijorul olandez Willem Mengelberg (n. 1871).
– 1951: S-a născut Tora Vasilescu. Tora Vasilescu (n. Tulcea) este o actriţă română. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1976, la clasa profesoarei Eugenia Popovici. A fost distinsă de trei ori cu Premiul pentru Interpretare al Uniunii Cineaştilor din România. A câştigat premiul Placheta de aur pentru rolul din Imposibila iubire, la Festivalul de film „Laceno D’Oro” de la Avellino şi premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin în Şobolanii roşii.

– 1963: The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie.

– 1965: Plenara C.C. al P.C.R. alege în funcţia de prim-secretar al C.C. al P.C.R. pe Nicolae Ceauşescu, la propunerea lui Ion Gh. Maurer.

– 1965: Bob Dylan lansează albumul Bringing It All Back Home.

– 1966: A murit sculptorul Constantin Baraschi; membru corespondent al Academiei Române (n. 1902).

– 1977: În cadrul unei şedinţe a C.C. al P.C.R. s-a hotărât trecerea la edificarea în Bucureşti a unui nou centru politico-administrativ al ţării. Lucrările, care au început în 1978, au avut drept consecinţă demolarea a circa unei treimi din suprafaţa zonei centrale a oraşului. O mare parte din cartierele 13 Septembrie, Uranus, Unirii, Dudeşti, Muncii ş.a. În perioada 1981-1988 au fost distruse mii de locuinţe, numeroase monumente de artă, clădiri istorice şi biserici, în zonă construindu-se aşa-numita Casă a Poporului şi Bd. Victoria Socialismului, astăzi, Palatul Parlamentului şi Bd. Unirii.

– 1994: A murit regizorul de desene animate Walter Lantz (născut la 27.04.1899).

– 1995: A murit baritonul Mihail Arnăutu (n. 1913).

– 1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov revine pe Pământ, după ce a stabilit un record de 438 de zile în spaţiu.

– 1997: Trecerea cometei Hale-Bopp la distanţa cea mai mică faţă de Pământ.

– 1999: A murit criticul literar Valeriu Cristea (n. 1936).

– 2001: A murit William Hanna, copreşedinte şi cofondator al studiourilor „Hanna Barbera” .William Hanna (n. 14 iulie 1910, Melrose, New Mexico – d. Los Angeles, California) a fost un animator, producător şi scenarist american de origine irlandeză ale cărui personaje de desene animate au fost urmărite de milioane de fani din întreaga lume o mare parte a secolului al XX-lea.

– 2002: A murit mezzo-soprana Suzana Coman-Bosica (n. 1910).

– 2006: A murit Pío Leiva, legendă a muzicii cubaneze, fost membru al grupului „Buena Vista Social Club” (n. 1917).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here