S-a întâmplat în 22 martie 1943

0
155

S-a întâmplat în 22 martie 1943 . Premiera filmului „O noapte furtunoasă”, ecranizare a celebrei comedii a lui I. L. Caragiale; din distribuţie făceau parte: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, iar regia era semnată de Jean Georgescu.

           Filmul „O noapte furtunoasă”,  prima transpunere cinematografică a universului comic al marelui dramaturg, a avut premiera de gală la 22 martie 1943, la cinematograful bucureștean ARO, proaspăt renovat.Scriitorul și criticul de film Marian Rădulescu aprecia, în articolul „Ceva bun de la filmul românesc”, că „înainte de naționalizarea industriei cinematografice din România, s-au realizat prea puține filme notabile. Unul dintre ele este, cu siguranță, «O noapte furtunoasă» (regia: Jean Georgescu).”

             Filmul respectă firul epic al piesei de teatru, prezentându-l pe Jupân Dumitrache, interpretat de Alexandru Giugaru, care, întorcându-se de la grădina Union, unde le scosese în lume pe soția Veta și pe cumnata Zița, observă un „scârța, scârța pe hârtie” care îi urmărește. Incidentul se repetă, iar Jupân Dumitrache, căpitan în garda civică și negustor, intră la bănuieli cum că acest „moftangiu” și „coate-goale” i-ar urmări, de fapt, nevasta, pe Veta. Îi povestește aceste întâmplări prietenului său, Nae Ipingescu, și ajutorului său în negustorie, Chiriac, cel care era, de fapt, amantul Vetei.

           Numai că „moftangiul”, tânăr student și publicist, pe nume Rică Venturiano, nu-i urmărea nevasta, ci îi făcea curte Ziței. Confundând casa lui Jupân Dumitrache cu cea a Ziței, îi face o vizită, așa cum, de fapt, se înțeleseseră, dar își dă seama de eroare prea târziu, căci Jupân Dumitrache, împreună cu Nae Ipingescu și cu Chiriac năvălesc peste el, fără să-i mai acorde timp să le explice cum se crease această confuzie.

       Potrivit criticului de film Călin Căliman „filmul «O noapte furtunoasă» a depășit, ca intensitate, tot ceea ce se făcuse până atunci în cinematografia națională.” Și aceasta în condițiile în care, la vremea aceea, din cauza războiului, nu se putea lucra afară pe timpul nopții, așa cum cerea scenariul, drept pentru care toate exterioarele au fost construite într-un studio foarte mic, de doar 18 metri pe 11 metri. Această sarcină dificilă i-a revenit arhitectului Ștefan Norris.

           În ceea ce privește distribuția, ea a fost formată, în mare parte, din actori debutanți, la vremea aceea, care aveau, însă, să devină artiști consacrați ulterior. „O noapte furtunoasă” este chiar filmul de debut al marelui actor Radu Beligan, care-l întruchipează pe Rică Venturiano. Alături de el, îi regăsim pe Alexandru Giugaru, în rolul lui Jupân Dumitrache, pe Iordănescu Bruno, în cel al lui Nae Ipingescu, pe George Demetru, în rolul lui Chiriac, pe elevul Ion Baroi, ca Spiridon, pe Maria Maximilian, în rolul Vetei, și pe Florica Demion, în cel al Ziței. În film au mai jucat Gheorghe Ciprian, Miluță Gheorghiu, I.D. Ionescu, Doina Missir, Elena Bulandra, Vasiliu Falti, Jean Moscopol și Cornelia Teodosiu.

          Filmul a fost primit foarte bine de public. Criticul de film Călin Căliman aprecia că „regizorul Jean Georgescu și-a axat demersul cinematografic pe relația strânsă dintre text și context, dintre piesa lui I. L. Caragiale și lumea reală a sfârșitului de veac bucureștean, cu tarele dar și cu farmecul ei, operând o fundamentală schimbare de optică îndeosebi în tradiția teatrală a interpretării popularelor personaje caragialene, interpretare orientată anterior pe făgașul șarjei și al caricaturii. Filmul lui Jean Georgescu părăsește cei trei pereți ai scenei, ai «odăii de mahala cu mobile de lemn și paie», personajele evadează în spațiu, cât le-au permis condițiile vremii de război în care s-a realizat filmul.”

          Piesa „O noapte furtunoasă” a avut premiera absolută la 18 ianuarie 1879, la Teatrul Național din București. Cu toate că a avut un mare succes, autorul a fost fluierat și huiduit de un grup de oameni care considera că, prin textul său, Ion Luca Caragiale ar fi atacat Garda Cetățenească. Caragiale mărturisea despre cele întâmplate: „Se răspândise vestea că piesa lovea în instituția Gărzii Cetățenești. Iar la a doua reprezentație, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit și amenințat, de o droaie de patrioți din Garda Civică, cu bătaia în Piața Teatrului. Niște tineri ofițeri m-au scăpat de furia lor.

            În 1935, piesa a fost pusă în scenă la Opera Română, pe muzica lui Paul Constantinescu, iar în 1943 a fost realizat primul film după aceasta, de către regizorul Jean Georgescu. În anul 1945, filmul a fost interzis de cenzură și reluat pe ecrane abia în 1952, cu genericul trunchiat. De atunci, au fost realizate nenumărate montări ale pieselor marelui Caragiale, fin observator al tipologiilor umane care se regăsesc în orice epocă.

Surse:

http://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/film-romanesc~o-noapte-furtunoasa~53

https://www.radardemedia.ro/cinematepeca-prezinta-o-noapte-furtunoasa-filmul-care-a-batut-viata/

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2016/06/25/teatru-si-filme-romanesti-o-noapte-furtunoasa-1943–15-44-50

MEMORIA CULTURALĂ. „O noapte furtunoasă”, 75 de ani de la premieră!

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here