S-a întâmplat în 22 mai 1865

0
58

S-a întâmplat în 22 mai 1865: S-a născut Constantin Jiquidi, desenator şi caricaturist; tatăl graficianului Aurel Jiquidi. Personalitatea sa artistică este de o complexitate deosebită, desenator- caricaturist-pictor, a lucrat mult şi cu pasiune, o parte din operele lui risipindu-se în publicaţiile şi revistele apărute în ultimul deceniu al veacului al XlX-lea.

Constantin Jiquidi s-a născut în Iaşi. Tatăl său, Panait Jiquidi şi mama sa Ecaterina, născută Cartu-Romano, ţineau în acei ani un modest hotel-restaurant a cărui firmă romantică „Au Château des Fleurs” era parcă destinată să atragă întâlnirile care se transformau într-o adevărată şcoală a artei dintre Eminescu, Caragiale, Creangă şi alţii. Pe acest fundal s-a desfăşurat copilăria lui Constantin Jiquidi, influenţându-i caracterul şi înclinaţiile artistice. Talentul lui s-a realizat deopotrivă în arta liniei şi a culorii, cât şi în genul caricaturii.

A debutat la vârsta de 17 ani cu Tipuri din Iaşi, iar ulterior a colaborat la revista umoristică ieşeană „Bobârnacul”. Consacrarea definitivă a venit odată cu apariţia, tot la Iaşi, a primului volum al albumului Caricaturi (1889). Pînă la stabilirea în Bucureşti (1889), Constantin Jiquidi desfăşoară o febrilă activitate de desenator şi pictor, în Iaşul acelor ani. În Capitală a devenit repede cunoscut, graţie acizilor peniţei sale.

Timp de doi ani, 1892-1893, a lucrat intens în vederea deschiderii expoziţiei proprii de pictură. Un număr de 250 de lucrări în ulei, guaşe, acuarele, gravuri au constituit „Expoziţia Jiquidi”, din 1893-1894. Dintre lucrările expuse, cităm: Pe malul Siretului, Linişte, Toamnă, Pe drumul Romanului; Carul cu boi, Cumpărături dimineaţa, Pîinea. Prin cele două expoziţii personale din anii 1894 şi 1898, prin participarea la „Salonul independenţilor”(1896) şi „Expoziţia-Ileana”(1898), Constantin Jiquidi se relevă ca personalitate artistică a timpului.

Ultimul act memorabil al vieţii artistului se consumă la 1 noiembrie 1898, când Ateneul Român din Bucureşti îi găzduieşte „Expoziţia de acuarele şi guaşe”, considerată de presa anului printre cele mai importante manifestări artistice. S-a stins din viaţă la 34 de ani, la 1 februarie 1899, în Bucureşti.

Surse:
Adrian Ionak și Costinel Costin: „Constantin Jiquidi”, Editura Junimea, Iași, 1971
http://galeriaportretelor.ro/item/constantin-jiquidi/
http://artindex.ro/2012/05/16/jiquidi-constantin/
https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/cultura/pictorul-constantin-jiquidi–220945.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here