S-a întâmplat în 22 mai 1809

0
53

S-a întâmplat în 22 mai 1809: S-a născut Constantin A. Kretzulescu (Creţulescu), om politic liberal; participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească (membru al Guvernului provizoriu); preşedinte al Comitetului Central al Unirii (1857); prim-ministru al Ţării Româneşti (martie-septembrie 1859); ministru în mai multe rânduri; a sprijinit înfiinţarea Societăţii Academice Române, al cărei membru de onoare a fost.

       Constantin A. Kretzulescu era fiul logofătului Alexandru Creţulescu şi al Anicăi Câmpineanu. După ce urmează cursurile Şcolii greceşti din Bucureşti, tânărul Constantin se înscrie în armată şi obţine gradul de maior în 1832. După această experienţă, decide să-şi continue studiile la Paris, obţinând bacalaureatul în litere şi licenţa în drept.

         Când revine în ţară, Kretzulescu este numit prefect de Brăila (1840), apoi este numit procuror la Curtea de Casaţie, renunţând în acelaşi timp la cariera militară. După o scurtă perioadă în care practică avocatura, Kretzulescu se implică activ în mişcarea revoluţionară de la 1848 şi este numit preşedinte al Sfatului administrativ de la Bucureşti. După înfrângerea revoluţiei, decide să plece în exil, călătoreşte în Italia, Anglia şi Franţa, unde îşi completează studiile în filosofie, fiind totodată redactor la revista „Concordia”, unde pledează pentru cauza naţională a românilor.

        Revenit în ţară, Kretzulescu se implică în activităţile unioniste şi este numit preşedinte al Comitetului Unirii de la Bucureşti (1857). În acelaşi timp, este ales deputat şi secretar în Divanul ad-hoc şi membru al Adunării Elective din Ţara Românească. Din această ultimă poziţie, politicianul îl susţine la domnie pe Alexandru Ioan Cuza, contribuind astfel la Unirea Principatelor Române. A fost unul dintre conducătorii mişcării unioniste înainte de  Unirea din 1859.

       Deşi în perioada domniei lui Cuza, Kretzulescu este pentru scurt timp preşedinte al Consiliului de miniştri din Muntenia (27 martie – 6 septembrie 1859), acesta se va îndepărta treptat de domnitor şi va activa în „monstruoasa coaliţie”, contribuind la abdicarea lui Cuza. După aducerea pe tron a lui Carol I, va fi desemnat să conducă Guvernul României, între 1 martie 1867 – 4 august 1867.

        Din 10 septembrie 1871 este ales membru de onoare al acestui for cultural şi ştiinţific. Spre sfârşitul vieţii, participă la formarea Partidului Naţional Liberal, pe care îl reprezintă ca senator în Reprezentanţa Naţională, timp de mai multe legislaturi.Constantin A. Kretzulescu se stinge din viaţă pe 21 martie 1884, la vârsta de 75 de ani.

Surse:

Neagoe, Stelian Oameni politici români, Editura Machiavelli, Bucureşti, 2007

Nicolescu, Nicolae C., Şefii de stat şi de guvern ai României (1859 – 2003), Editura Meronia, Bucureşti, 2003

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/kretzulescu-o-familie-romaneasca-in-elita-europei

https://acad.ro/bdar/armembriLit.php?vidT=K

https://cultural.bzi.ro/constantin-a-kretzulescu-primul-ministru-al-romaniei-16364

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here