S-a întâmplat pe 22 iunie 1949

0
92

S-a întâmplat pe 22 iunie 1949: S-a născut Meryl Streep, actriţă. Mary Louise Streep, cunoscută sub numele Meryl Streep, (n. 22 iunie 1949) este o actriță americană, triplu laureată a premiului Oscar, vestită pentru creațiile ei actoricești memorabile în teatru, televiziune și, mai ales, film.Nominalizată pentru un număr record de 21 Academy Awards, actrița a fost recompensată de trei ori cu prestigioasa statuetă (în 1979, pentru rolul Johanna Kramer din filmul Kramer contra Kramer, în 1982, pentru rolul Sofiei din filmul Alegerea Sofiei și în 2011 pentru rolul Margaret Thatcher din filmul The Iron Lady).

      Meryl Streep a fost nominalizată de 31 de ori Golden Globe, câștigând opt – mai multe nominalizări și câștiguri decât orice alt actor sau actriță din întreaga istorie a premiului. Streep a fost recompensată cu primirea a trei Primetime Emmy Awards, respectiv nominalizată de 15 ori pentru Premiul BAFTA și de 17 ori pentru Screen Actors Guild Awards, câștigând fiecare de două ori.

        Adesea descrisă ca fiind „cea mai bună actriță a generației sale” („the best actress of her generation”), Meryl Streep este de asemenea recunoscută pentru versatilitatea sa interpretativă de tip „cameleonic” și, în particular pentru adaptarea și credibilitatea cu care folosește diferite accente ale diferitelor limbi native ale personajelor interpretate.

          S-a născut în Summit, New Jersey, S.U.A.Mama sa, Mary Wolf, a fost editor, artist, iar tatăl său, Harry William Streep, un farmacist dedicat. Mai are doi frați, Dana și Harry.Meryl Streep are strămoși germani, suedezi și britanici.A crescut în Bernardsville, New Jersey și a studiat la Liceul Bernards.

       A terminat Colegiul de Artă Dramatică în 1971, unde a absolvit cum laude. S-a mutat mai târziu la Yale School of Drama.Aici a interpretat numeroase roluri de compoziție, de toate vârstele, de la Helena din Visul unei nopți de vară, de William Shakespeare, până la o bătrână paralizată, în scaunul cu rotile. Încă de pe atunci, profesorii săi au apreciat că „este destinată să fie cea mai bună”.Streep și-a început cariera pe scenă în 1971 în piesa The Playboy of Seville, iar debutul pe micul ecran a fost în 1977, în filmul de televiziune The Deadliest Season.În același an 1977 a debutat pe marele ecran în filmul Julia, alături de Jane Fonda și Vanessa Redgrave. Meryl Streep este una dintre cele mai educate vedete de la Hollywood: are masteratul în Fine Arts, obținut la presigioasa Universitate Yale School of Drama, în 1975.
        În ciuda calității de superstar, Meryl Streep a reușit să ducă o viață personală liniștită. Actrița a avut o relație de trei ani cu actorul John Cazale, înainte ca acesta să moară de cancer la plămâni în 1978. Streep a mărturisit că niciodată nu a trecut peste moartea iubitului ei de atunci și că a suferit enorm. După doar șase luni de la moartea lui Cazale, Streep s-a căsătorit cu un alt bărbat – sculptorul Don Gummer. Împreună au patru copii – un băiat muzician, Wolfe Gummer și trei fiice, dintre care două actrițe și un model.
       Cu un record de 21 de nominalizări la Oscar, dintre care trei câștigate, Meryl Streep nu poate fi numită altfel decât o legendă a cinematografiei mondiale. În vârstă de 69 de ani, actriță a bifat o carieră de peste 50 de ani în lumea filmului, fiind și în prezent la fel de ofertată cu roluri ca în anii ’80 sau ’90. Meryl Streep joacă la fel de bine și rolurile de mamă și soție: e căsătorită de 40 de ani cu același bărbat și are patru copii –  trei fete și un băiat. Una dintre fiicele sale, Mamie Gummer, este și ea actriță și îi seamănă perfect.Viața lui Meryl Streep se contopește cu istoria Hollywoodului din ultimii 50 de ani.

       Pe lângă cele trei Oscăruri câștigate pentru prestația sa din Kramer vs. Kramer, ‘Sophie’s Choice’ și ‘The Iron Lady’, Meryl Streep a mai fost recompensată cu opt Globuri de Aur și cu trei Premii Emmy.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/meryl-streep-2611/

https://www.biography.com/actor/meryl-streep

https://biografieonline.it/biografia-meryl-streep

https://books.google.ro/books?id=89W0QMDjA7gC&pg=PA71&redir_esc=y#v=twopage&q&f=false

https://www.ro.biography.name/actori/109-sua/619-meryl-streep-1949

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here