S-a întâmplat în 22 ianuarie 1936

0
129

S-a întâmplat în 22 ianuarie 1936: S-a născut actorul George Motoi. George Motoi (n. 22 ianuarie 1936, Kardam, România – d. 4 martie 2015, București) a fost un actor celebru de film şi tearu și regizor român de teatru.

       Cursurile primare le face în comuna Dudești, jud. Brăila, unde s-au stabilit părinții după anul 1940. Între anii 1950-1954 urmează studiile medii la Grupul școlar agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș. În anul 1954 dă examen de admitere și reușește la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Absolvă, în 1958, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa prof. Irina Răchițeanu.

     După absolvire este repartizat la Piatra Neamț, punând acolo, împreună cu toți colegii de promoție, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Teatrul din Bacău îl împrumută pentru rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu. Băcăuanii îi obțin transferul de la Piatra Neamț și joacă la Bacău numai roluri principale de largă diversitate, fiind remarcat în turneele din capitală ca unul dintre cei mai buni interpreți români ai Bufonului din A douăsprezecea noapte de Shakespeare (sub bagheta regizorală a reputatului Vlad Mugur). Vrea să-l angajeze Teatrul „Giulești” din București dar Vlad Mugur, preluând pe atunci (1964) direcția Teatrului Național din Cluj, îl convinge să meargă cu el.

      Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu același nume de Albert Camus, de pildă, îl propulsează fulgerător printre actorii de prim rang ai țării, iar câteva turnee în Italia, cu același rol, îl consacră definitiv. Îl vede și Radu Beligan în Caligula și-l invită să vină la Naționalul bucureștean. O face. Și nu numai pentru că, după o vacanță, Vlad Mugur rămâne definitiv în Occident, lăsându-l la jumătatea drumului cu un Hamlet de zile mari, ci și pentru că solicitările de la București ale Cinematografiei și Televiziunii îi sacrificau nopțile pe trenuri și avioane.În film, a colaborat constant cu Malvina Urșianu. A jucat în roluri importante în filme ca: „Serata” (1971), „Trecătoarele iubiri” (1974), „Întoarcerea lui Voda-Lăpușneanu” (1979), „Liniștea din adâncuri” (1982).

       Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actrița Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actrița Gigliola Brăileanu. Pe 4 martie 2015, marele actor George Motoi se stingea din viață la vârsta de 79 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Sf. Vineri din București. A făcut parte din Generația de Aur și ne-a bucurat mulți ani cu roluri excepționale, pe scena teatrului sau în filme de referință

Premii și distincții obţinute:

Premiul Festivalului Național de Teatru pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou”, de D.R.Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul Național din Cluj)

Premiul ACIN pentru interpretare masculină – rolul Andrei din „Trecătoarele iubiri”, de M.Urșianu

Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul „Adela”, după G.Ibrăileanu, regia M.Veroiu

Diploma „Artist de Onoare al Filmului Românesc”, 2001

13 mai 2002 – Premiul de Excelență acordat de Centrul Național al Cinematografiei pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc

1960-1998 mai multe medalii și Ordine (Medalia Muncii, Medalia „Meritul Cultural”), Ordinul „Meritul Cultural cls.IV și Ordinul „Meritul Cultural” cls. a III-a)

Cetățean de onoare al Municipiului Brăila (decembrie 2002)

Premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF (iunie 2011)

I s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru merite în domeniul artei dramatice”.

     Președintele României i-a conferit actorului George Motoi la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/george-motoi-5664/

http://www.cinemarx.ro/persoane/George-Motoi-72443.html?biografie

https://www.ziuanews.ro/stiri/marele-actor-george-motoi-a-murit-la-79-de-ani-biografie-166422

https://www.click.ro/vedete/romanesti/au-trecut-4-ani-de-cand-murit-george-motoi-de-ce-divortat-de-cezara-dafinescu

https://www.teatral.ro/artist/george-motoi

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here