S-a întâmplat în 22 februarie 1977

0
176

S-a întâmplat în 22 februarie 1977 . A murit Marcel Anghelescu, actor de teatru şi film, protagonist de succes al comediilor lui Caragiale. Marcel Anghelescu, actor de teatru și film, s-a născut la 3 noiembrie 1909, la Craiova. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică de la Chișinău în 1933.

          În perioada cât s-a aflat la Chișinău, a fost remarcat de regizorul de teatru Ion Aurel Maican, care i-a și oferit câteva roluri. După terminarea studiilor a plecat la Iași, apoi, după venirea lui Ion Aurel Maican la București, Marcel Anghelescu vine și el în Capitală, unde avea să fie remarcat de regizorul Sică Alexandrescu.

          A interpretat roluri de comedie, dramă, roluri de compoziție, cu predilecție comice, pe scena Teatrului Național din Iași, a Teatrului Național din București, în teatrul radiofonic, pe marele și pe micul ecran. Între 1971-1974 i-a fost încredințată conducerea Teatrului din Ploiești.

              Pe scena Teatrului Național din București a jucat în numeroase spectacole în regia lui Sică Alexandrescu: „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale (1948) (în rolul lui Ghiță Pristanda), alături de Costache Antoniu, Niky Atanasiu, Radu Beligan, Ion Finteșteanu ș.a.; „D’ale carnavalului” (1951), alături de Alexandru Giugaru, Niky Atanasiu, Radu Beligan, Cella Dima, Grigore Vasiliu Birlic, Carmen Stănescu, Maria Voluntaru; „O noapte furtunoasă” (1952), alături de Alexandru Giugaru, Silvia Dumitrescu, Eugenia Popovici, Radu Beligan, Niky Atanasiu; „Momente” (1952), alături de Radu Beligan, Mircea Demetriad, Alexandru Diaconescu, Cella Dima, Ion Finteșteanu, Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu Birlic; „Revizorul” de Gogol (1953); „Cuza-Vodă” (1959), în rolul lui Mihail Kogălniceanu.

          În 1969 a jucat la Teatrul din Oradea în „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, tot în regia lui Sică Alexandrescu. A jucat, de asemenea, în „Regele Lear” de W. Shakespeare, precum și în „Căruța cu paiațe” de Mircea Ștefănescu.

                Un rol absolut memorabil este cel din 1971, în „Take, Ianke și Cadîr”, de V. I. Popa, în regia lui Ion Finteșteanu.

            Marcel Anghelescu a interpretat, cu vocea sa memorabilă, roluri și în numeroase piese de teatru radiofonic: „D’ale carnavalului”  (1951); în comediile „O noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută” (1952); în „Bădăranii”, de Goldoni; „Însurătoare” și „Revizorul” de Gogol; „Jocul de-a vacanța” și „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian; „Comedia erorilor”, „Hamlet” și „Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare; „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir; „Jocul amăgirii” de Pierre Corneille; „Omul cu mârțoaga”, după George Ciprian, în regia lui Romeo Chelaru; „Greșelile unei nopți”, în regia lui Paul Urmuzescu; „Familia anticarului” de Carlo Goldoni, în regia lui Paul Urmuzescu ș.a.

           A colaborat cu Aurel Baranga, scenarist și regizor, la piesa „Fii cuminte, Cristofor!”. A jucat în numeroase filme începând din anii ’40.

          Pe micul ecran a avut apariții în câteva scenete și cuplete. În 1953, Marcel Anghelescu a primit titlul de Artist Emerit „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”.

           În 1964 a primit titlul de Artist al Poporului „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”, iar, în 1967, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

         A fost, de asemenea, laureat al Premiului de Stat. A murit la 22 februarie 1977, la București.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/marcel-anghelescu-3647/

http://aarc.ro/personalitate/view/marcel-anghelescu

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/marcel-anghelescu/

http://miscareaderezistenta.ro/teatru/sa-ne-amintim-de-ei-a-fost-odata-marcel-anghelescu-39703.html

http://libersaspun.3netmedia.ro/tag/marcel-anghelescu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here