S-a întâmplat în 22 februarie 1921

0
101

S-a întâmplat în 22 februarie 1921 . S-a născut actriţa italiană de film Giulietta (Giulia Anna) Masina. Giulietta Masina (d. 1994) a fost o actriță italiană de teatru și film, fiind și soția celebrului regizor Federico Fellini. A apărut în La strada în anul 1954, unde a interpretat-o pe Gelsomina.

   Prezenţa ei de până atunci fusese remarcată cu modestie, rolurile de naivă în care era încadrată nefiind aducătoare de glorie. Diversele roluri din Senza pieta/Fără milă (1948), Luci del varieta/Luminile varieteului (1950), Persiane chiuse/Perdele trase (1951) sau Europa ’51 (1952), filme realizate de regizori importanţi (Antonio Lattuda, Luigi Comencini, Roberto Rossellini), nu reuşesc să o impună pe timida actriţă dominată de o solară fizionomie comico-sentimentală.

            Doar în Lo sceicco bianco/Şeicul alb (1952), realizat de însuşi Federico Fellini, Giulietta are o apariţie pasageră, dar contrastantă cu rolurile de până atunci, interpretând o altă Cabirie, prescurtată.

          Actriţa a făcut trei mari roluri Gelsomina din La strada(1954), Cabiria din Le notti di Cabiria/Nopţile Cabiriei (1957) şi Giulietta din Giulietta degli spiriti/Giulietta şi spiritele, toate trei filme regizate de Felini, cel care i-a pus „masca” cea mai veridică.

           Giuletta Masina şi-a corporalizat aceste personaje, a devenit una cu ele, strivindu-şi excesiva (şi declarata) timiditate, permiţându-şi toate exuberanţele ascunse până atunci.

Surse:

https://www.biography.com/people/giulietta-masina-38766

https://www.cinemagia.ro/actori/giulietta-masina-5994/

https://www.britannica.com/biography/Giulietta-Masina

http://epochtimes-romania.com/news/giulietta-masina-oglinda-lui-federico-fellini—102748

http://www.orizzonticulturali.it/ro_proza_Raluca-Nita-17.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here