S-a întâmplat în 22 februarie 1512

0
36
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 22 februarie 1512: A murit navigatorul florentin Amerigo Vespucci, care a luat parte la câteva călătorii în Lumea Nouă (1497-1507); după numele său, la sugestia geografului german M. Waldseemuler, au fost denumite noile teritorii descoperite, care formează America de azi.

      Amerigo Vespucci s-a născut la 9 martie 1454, la Florenţa, fiind al treilea fiu al lui Nastagio Vespucci, notar al breslei zarafilor, şi al Lisei di Govanni Mini. Familia sa era una dintre cele mai educate şi mai respectate familii florentine.O influenţă hotărâtoare asupra tânărului Amerigo a avut-o unchiul său, Giorgio Antonio Vespucci, învăţat şi canonic, colecţionar de manuscrise şi deţinător al unei biblioteci, călugăr dominican prieten cu Savonarola.De la acesta, Amerigo a deprins dragostea pentru Virgiliu, Dante, Petrarca, Aristotel sau Ptolemeu.
    Amerigo Vespucci a intrat în serviciul familiei de Medici în 1478, devenind administratorul banilor acestora, însă, mânat de mirajul câştigurilor, s-a mutat în Spania, la Sevilia.În Spania, a fost reprezentant comercial al familiei de Medici, dezvoltând afacerile acesteia şi acumulând avere şi contacte. Aici a aflat şi despre călătoriile lui Cristofor Columb, de care s-a arătat foarte interesat.În 1499, a călătorit cu Alonso de Hojeda până în America de Sud, intrând pe fluviul Amazon în căutarea unei rute navigabile mai scurte spre Extremul Orient.După ce s-a întors în Spania, Amerigo Vespucci i-a scris prima scrisoare lui Lorenzo di Pierfrancesco de Medici în care i-a descris ruta urmată pe Oceanul Atlantic, animalele văzute şi metoda astronomică originală pe care a folosit-o pentru stabilirea poziţiei navei.
       Dezamăgit de faptul că Vasco da Gama a întreprins călătoria spre Orient şi a reuşit să stabilească o rută navigabilă spre India, Vespucci va naviga sub pavilion portughez spre ceea ce acesta credea că este Coasta de Est a Asiei. Însă călătoria sa din 1501 va fi faimoasă nu pentru descoperirea unei noi rute spre Asia, ci pentru că, după cum relatează într-o nouă scrisoare către de Medici, a aflat că teritoriul găsit este unul nou, posibil chiar un nou continent.A treia călătorie a lui Vespucci spre teritoriile nou-descoperite a avut loc între 1503 şi 1504, apoi s-a întors la Lisabona, iar de acolo în Spania, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Cu toate că şi-ar fi dorit să navigheze iarăşi spre Lumea Nouă, Ferdinand, regele Spaniei, l-a numit în funcţia de „Pilot Major”, Amerigo fiind nevoit să renunţe la visul său. Responsabilităţile lui erau să antreneze căpitanii spanioli de navă în tehnicile navigaţiei, în cosmografie, să supravegheze hărţile hidrografice, să realizeze hărţi maritime şi să se asigure că instrumentarul de navigaţie nu era deteriorat. De asemenea, avea controlul asupra rutelor comerciale din Spania către Lumea Nouă.
      Amerigo Vespucci a murit la Sevilia la 22 februarie 1512. El a fost primul european care a ajuns în Brazilia, Columbia, Uruguay şi Argentina, unde a explorat regiunile de coastă. De asemenea, a descoperit fluviile Amazon şi Rio de la Plata şi este primul care a notat existenţa curentului ecuatorial.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Amerigo-Vespucci

https://www.livescience.com/42510-amerigo-vespucci.html

https://www.history.com/topics/exploration/amerigo-vespucci

https://www.biography.com/explorer/amerigo-vespucci

https://www.agerpres.ro/documentare/2019/03/09/documentar-565-de-ani-de-la-nasterea-navigatorului-amerigo-vespucci–271121

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here