S-a întâmplat în 22 februarie 1269

0
108

S-a întâmplat în 22 februarie 1269 . Apare prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan, duce de Transilvania. În act se aminteşte de Castrum Deva. Începând cu 1307, cetatea a devenit reşedinţă voievodală. Cetatea, care servea ca fortăreaţă militară, a fost transformată de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar (1453). A fost întărită succesiv între secolele XVI-XVIII, ajungând printre cele mai puternice din Transilvania. Deva este un municipiu situat în partea central-vestică a României, reşedinţă a judeţului Hunedoara. Este situat pe stânga văii râului Mureş, în Depresiunea Simeria-Deva, la poalele de nord-est ale Munţilor Poiana Ruscăi.

          Cetatea Devei face parte dintre cele 12 fortificații regale construite de regele Bela al IV-lea după invazia tătarilor.

        Acestea au avut loc în secolul al XIII-lea. Pe lângă cetățile regale, pe teritoriul Transilvaniei au fost construite în aceeași perioadă și multe cetăți fortificate ale nobilimii locale.

            Edictul regelui Bela al IV-lea din 1260 suna astfel: „Ordon ca pe tot teritoriul supus coroanei, în locurile care se pretează, să fie înființate fortificații, să fie construite cetăți în care populația să se poată retrage în cazul amenințării unui pericol. […]  Orice persoană care deține o proprietate situată într-un loc bun pentru construirea unei fortificații, acela îl va da la schimb sau sub orice formă juridică comunității locale cu scopul construirii unor adăposturi întărite, sigure. Iar dacă un asemenea loc se află în proprietate regală, acela va fi, de asemenea, dat în folosința persoanelor private, pentru ca în acest fel locurile bune pentru fortificații să ajungă în posesia celor care pot să se îngrijească de construirea unor edificii care să folosească adăpostirii în siguranță a cât mai multor persoane, în caz de pericol.”

          Prima atestare documentară a cetății are loc în 1269.

      Atunci, tânărul rege Ștefan al V-lea l-a numit administrator al cetății pe Comitele Chyl Petru din Câlnic. Numirea s-a făcut pentru vitejia cu care a luptat împotriva cumanilor care îl susțineau pe Bela al IV-lea. Susținerea avea loc într-un conflict intern pentru domnie.

           La doar patru ani după victoria Comitelui din Câlnic împotriva cumanilor, sub cetatea Devei au avut loc lupte împotriva tătarilor. În secolul al XIV-lea, Deva și satele înconjurătoare sunt amintite ca „district militar valah”.

           Jurisdicția Cetății Devei se întindea asupra „scaunelor” Deva, Ilia și Șoimuș, a moșiilor crișene și a împrejurimilor Bradului. Acestea făceau parte din domeniul regal, fiind conduse de cneji.

        Întreținerea, reparațiile și construcțiile noi din cetate erau realizate cu localnicii satelor aflate sub jurisdicția acesteia. Din 1302 cetatea devine reședința voievozilor Transilvaniei, Roland Borșa și Ladislau Kán. Alegerea cetății drept reședință voievodală dovedește că aceasta era puternică și dispunea de construcții suficiente pentru a satisface pretențiile curții.

         Oraşul propriu-zis s-a dezvoltat în jurul cetăţii Deva şi a avut o importanţă deosebită, încă de timpuriu. În 1307 era reşedinţă voievodală, apoi a fost centru de district, stăpânit de Iancu de Hunedoara. Mai târziu, între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea cetatea a fost amplificată. A devenit una dintre cele mai puternice cetăţi din Transilvania.

          Cetatea a avut un rol de apărare în timpul incursiunilor otomane din secolele al XV-lea şi al XVI-lea.

         După anul 1607, s-a aflat în proprietatea principilor Transilvaniei. În 1686 a fost ocupată de austrieci. În 1784 a fost asediată fără succes de ţăranii răsculaţi şi de minerii din Munţii Apuseni. Aceasta s-a întâmplat în timpul răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan.

         În 1848 cetatea a fost sediul trupelor imperiale care au intervenit împotriva revoluţiei maghiare. În luna august a anului 1849 a fost distrusă ca urmare a exploziei depozitului de muniţii.

Surse:

http://www.primariadeva.ro/

https://orasuldeva.ro/orasuldeva/index.php/scurt-istoric

Istoria cum nu e scrisă în manuale. Cetatea Devei, șapte secole de istorie (I)

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here