S-a întâmplat în 22 august…

0
98

S-a întâmplat în 22 august…
– 1233: Prima menţiune documentară a unui ban de Severin, în persoana lui Luca.
– 1456: A început a doua domnie a lui Vlad Tepeş în Tara Românească (până în noiembrie 1462).

– 1485: Bătălia de la Bosworth: Regele Richard al II-lea a fost înfrânt şi ucis iar Henric de Richmond s-a încoronat rege al Angliei (30 octombrie 1485) sub numele de Henric al VII-lea, întemeind dinastia Tudorilor.Bătălia de la Bosworth a fost penultima bătălie din Războiul celor Două Roze, războiul civil dus între Casa Lancaster si Casa York în Anglia în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Ea a avut loc la 22 august 1485, şi a fost câştigată de Casa Lancaster. Liderul acesteia, Henry Tudor, Earl de Richmond, a devenit în urma ei primul monarh englez din dinastia Tudor, căsătorindu-se cu o prinţesă din Casa York. Inamicul său, Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a murit în luptă. Istoricii consideră că bătălia de la Bosworth a reprezentat sfârşitul dinastiei Plantagenet, moment definitoriu al istoriei Angliei.
– 1531: Bătălia de la Obertyn: Petru Rareş a fost înfrânt de poloni.Bătălia de la Obertyn (sau de la Obertin) dintre Petru Rares si hatmanul Jan Tarnowski (Ioan Tarnovschi) a avut loc pe 22 august 1531, după ce Petru Rares invadase Pocutia în 1530.Aceasta s-a soldat cu înfrângerea trupelor moldovene si recucerirea Pocuţiei de către polonezi.
– 1647: S-a născut Denis Papin, medic şi fizician francez, unul dintre inventatorii maşinii cu abur; a inventat cazanul cu abur („Oala lui Papin”, 1680); a stabilit relaţia dintre temperatura de fierbere a apei şi presiune (m. ~1712, la Londra)
– 1780: Navele lui James Cook, Resolution şi Discovery, se întorc în Anglia după moartea lui Cook în Hawaii
– 1806:A încetat din viaţă, la Paris, Jean-Honoré Fragonard (n.1732), pictor, desenator şi gravor francez. Opera sa cuprinde compoziţii de gen, peisaje, portrete şi picturi cu subiect religios şi mitologic (Sărbătoare la Saint-Cloud; Jurământul de dragoste; Sărutul pe furate).Jean-Honoré Fragonard (n. 5 aprilie 1732, Grasse – d. Paris) a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Totuşi, deoarece a creat în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent. Fragonard a fost un pictor al scenelor de dragoste subtile şi frivole în genul „fêtes galantes”, abordând teme îndrăznete, care nu dăunează totusi întelegerii caracterului inovator al creaţiei artistului.Când pictează portrete, impresionează prin îndemânarea extraordinară, iar tablourile sale cu teme istorice uimesc pe reprezentanţii neoclasicismului academic.
– 1812: Descoperirea sitului arheologic Petra din Iordania de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt .Petra reprezinta moştenirea nabateenilor, un popor arab care a venit în sudul Iordaniei acum mai bine de 2000 de ani.Nabateenii erau o civilizaţie de negustori, care a fost localizată cu 200 de ani înainte de Hristos
– 1820: S-a născut, la Iaşi, Manolache Costache Epureanu (m.1880), jurist şi om politic român. A fost un intelectual militant pentru Unirea Principatelor Române şi făurirea statului unitar naţional. A fost membru în Comitetul Central al Unirii din Iaşi, deputat în Divanul ad-hoc (1857) şi în Adunarea Electivă a Moldovei (1858), fiind şi pe lista candidaţilor la domnie.A fost preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministru al Justiţiei, ministru de Interne şi de Finanţe.
– 1850: A încetat din viaţă, la Weidling, Nikolaus Lenau (n.1802), poet austriac.Reprezentant al romantismului german.A scris poezii marcate de pesimism: Poezii (1832 şi 1844), Poezii mai noi (1844), poeme dramatice (Faust, 1836) şi epice (Don Juan, 1844; Albigenzii, 1842).
– 1860: S-a născut inginerul german Paul Nipkow, inventatorul dispozitivului optico-mecanic (discul Nipkow) pentru analiza şi sinteza imaginii de televiziune (1884), înlocuit astăzi cu sisteme electronice (m. 1940).
– 1860: S-a stins din viaţă Alexandre Gabriel Decamps (n.1803), pictor şi grafician francez.A pictat scene de gen, în special orientale (Ieşirea de la şcoala turcească), peisaje şi scene de vânătoare în culori strălucitoare.A creat numeroase caricaturi politice.
-1862:S-a născut compozitorul francez Claude Debussy (m.25.III.1918).
– 1862: S-a născut (la Kecskemet, Ungaria) Pósta Béla, arheolog (al epocii migraţiunii popoarelor) şi istoric al artei şi culturii; unul dintre primii cercetători ai epocii feudale timpurii din Transilvania (m. 1919, la Cluj)
– 1864: Adoptarea, din iniţiativa lui Henri Dunant, a Convenţiei Internaţionale de la Geneva privitoare la acordarea statutului de neutralitate răniţilor de război şi personalului sanitar militar.A fost înfiinţată Crucea Roşie.
– 1875: S-a pus piatra de temelie a Castelului Peleş din Sinaia.Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României, a fost construit la dorinţa regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecţilor Johannes Schultz, Carol Benesch şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleş este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat şi este, prin valoarea sa istorică şi artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea.
– 1882: S-a născut, la Buzău, Velimir Maximilian (m.1959), actor român.A fost codirector la Compania „Bulandra-Maximilian-Storin”. A interpretat roluri de operetă, comedie şi dramă.A dat viaţă unor tipuri memorabile din teatrul românesc şi universal (Topaze; Burghezul gentilom; Domnişoara Nastasia; Omul care a văzut moartea; Slugă la doi stăpâni).
– 1883, 22.VIII/3.IX: A murit scriitorul rus Ivan Turgheniev.Ivan Sergheievici Turgheniev (n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818, Oriol, Rusia – d. 22 august/3 septembrie 1883, Bougival, lângă Paris) a fost un romancier şi dramaturg rus. Cel mai cunoscut roman al său este Părinţi şi copii, publicat în 1862.Maestru al realismului rus, prieten cu Gustave Flaubert şi model al lui Guy de Maupassant, Turgheniev este un neîntrecut analist al vieţii sentimentale a eroilor săi, pe care-i surprinde, în ipostaze specifice, de la fulgerătoarea scânteie a primei idile adolescentine până la pasiunea năvalnică a tinereţii şi chiar până la zbuciumul iubirilor târzii, cel mai adesea îngrădite de normele sociale.
– 1886: Apare, la Bucureşti, gazeta Gutenberg, editată de Asociaţia muncitorilor tipografi cu acelaşi nume.
– 1890: S-a stins din viaţă, la Mirceşti, jud. Iaşi, Vasile Alecsandri (n.1821), scriitor şi om politic român.Membru fondator, din 1866, şi membru de onoare, din 1871, al Societăţii Academice Române. Poet, prozator şi dramaturg, Vasile Alecsandri a fost unul dintre scriitorii cei mai reprezentativi ai secolului al XIX-lea, una dintre autorităţile culturale ale timpului, care a adus o contribuţie remarcabilă la crearea statului modern şi la dezvoltarea literaturii române. A fost scriitorul genial ales de destin să pună, aproape în toate genurile ei, temelia literaturii române moderne. Director al Teatrului Naţional din Iaşi, el a militat pentru afirmarea unei literaturi dramatice care să devină „un organ spre biciuirea moravurilor rele şi a ridicolelor societăţii”.A fost creatorul comediei sociale în teatrul românesc şi unul din marii noştri dramaturgi. În semn de omagiu, Teatrul Naţional din Iaşi îi poartă numele.
– 1892: S-a născut Victor Daimaca, astronom şi matematician; cercetări de astronomie fotografică; a descoperit, în 1943, două comete care-i poartă numele (m. 1969)
– 1897: S-a născut Sandu Albu, violonist şi compozitor (m. 1978)
-1897:S-a născut (la Aminciu/Grecia, într-o familie de aromâni) Sterie Diamandi, biograf şi eseist; prin câteva lucrări de succes, Diamandi a ilustrat o specie a literaturii de frontieră la modă în perioada interbelică: biografia (m. 1981)
-1897: S-a născut, la Pietroasele, jud. Buzău, Constantin A. Sandu-Ville (m.1969), fitopatolog român.Membru corespondent al Academiei Române. A funcţionat ca profesor la Facultatea de Agronomie din Iaşi, timp de un sfert de veac.S-a afirmat ca un pasionat cercetător în domeniul fitopatologiei. Activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în 130 de publicaţii ştiinţifice şi monografii. A explorat mai multe domenii de biologie vegetală ca: sistematica plantelor superioare; sistematica, morfologia şi ecologia ciupercilor şi bacteriilor, îndeosebi celor fitopatogene. Marea lui pasiune a fost însă micologia.
– 1897: S-a născut Sandu Albu, violonist şi compozitor (m.22.XI.1978)
– 1902: S-a născut Leni Riefenstahl, dansatoare germană, regizoare de film şi fotografă; renumită personalitate a cinematografului nazist; filmele sale constituie adevărate documente asupra epocii, susceptibile de a contribui la înţelegerea fenomenului psihologic şi social pe care l-a reprezentat hitlerismul (supranumită şi „cineasta lui Hitler”) (m. 2003)
– 1909: Se desfăşoară, la Reims (Franţa), primul miting aviatic internaţional.
– 1917: S-a născut Alexandru Piru, critic şi istoric literar. Alexandru Piru (n. 1917, în jud. Bacău – d. 1993, Bucureşti) a fost un critic şi istoric literar român, profesor de literatură la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.A fost unul dintre asistenţii lui George Călinescu, alături de Dinu Pillat şi Adrian Marino, până la „radierea” (îndepărtarea) acestuia din Facultate, şi a îngrijit re-editarea monumentalei Istorii a literaturii române de la origini şi pînă în prezent, semnând prefaţa ediţiei a doua, publicată în 1982 de Editura Minerva.A scris de asemenea o istorie a literaturii române, influenţată ca manieră de abordare de cea a lui G. Călinescu, Istoria literaturii române de la origini până la 1830 (publicată în 1977), Istoria literaturii române (publicată postum în 1994) şi nu în ultimul rând foarte utila Istorie a literaturii române vechi, considerată a fi a doua ca valoare după cea interbelică a lui Nicolae Cartojan. Alexandru Piru este şi autorul unei retrospective a deceniului literar cinci, intitulată Panorama deceniului literar românesc 1940-1950 (apărută în 1968).În anul 2006 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
– 1917: A murit Ecaterina Teodoroiu; participând voluntar la Primul Război Mondial, s-a remarcat în luptele de pe Jiu (octombrie-noiembrie 1916); a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care-l comanda ca sublocotenent, în timpul bătăliei de la Varniţa şi Muncelu (n. 1894).
– 1917: S-a născut John Lee Hooker, cântăreţ american de blues, compozitor şi chitarist (m. 2001)
– 1917: Trupa de operă ce a funcţionat la Iaşi în anii primului război mondial susţine primul spectacol cu Faust de Ch. Gounod. Dirijor: Umberto Pessione. În distribuţie: Vasile Rebega, Elena Drăgulinescu-Stinghe, George Niculescu-Basu, Aurel Costescu-Duca, Alexandra Critico.
– 1919: S-a născut numismatul Octavian Iliescu; s-a concentrat asupra studiului monedelor din epoca medievală; prodigioasă activitate şi în medalistică şi în sigilografie; fost preşedinte de onoare al Societăţii Numismatice Române (m. 2009)
– 1920: S-a născut scriitorul american Ray Bradbury, autor de literatură S.F. (unele cărţi au fost ecranizate) (m. 2012)
– 1920: Deschiderea primului Festival de muzică „Mozart” de la Salzburg
– 1924: S-a născut Peter Foldes (m.1977), producător francez de filme de animaţie.A lucrat în Franţa, Anglia şi Canada. După 1967, când descoperă posibilităţile animaţiei pe calculator, el devine un pionier al acestui tip de artă. Dintre filmele sale, menţionăm: Geneză animată (1952), Apetit de pasăre (1965), Chipuri de femei (1971), Foamea (1972), Visul (1976).- 1926: S-a născut Mihai Constantinescu, violonist şi profesor (m. 1987)
– 1928: S-a născut Karlheinz Stockhausen, compozitor şi muzicolog german (m. 2007)
– 1931: S-a născut Alice Mănoiu, critic de film
– 1936: S-a născut compozitorul şi chitaristul american Chuck Brown, creatorul stilului „Go-Go”, un sub-curent al stilului funky, foarte popular în comunitatea de culoare din Washington în anii ’80; supranumit „naşul stilului Go-Go”, Chuck Brown a lansat în 1979 piesa „Bustin’ Loose”, care a lansat moda acestui stil muzical, apropiat de R&B (m. 2012)
– 1941: Ion Antonescu a fost avansat la gradul de mareşal
– 1956: S-a născut sculptorul Marian Zidaru
-1958: A încetat din viaţă, la Tertre Bellême, Roger Martin Du Gard (n.1881), scriitor francez.Laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1937). Capodopera sa este romanul-fluviu Familia Thibault (8 vol., 1922-1940).
– 1958: Iolanda Balaş cucereşte, cu o săritură în înălţime de 1,91 m, pentru România, primul titlu european la atletism, la Campionatul de la Stockholm (19-22 august).
– 1963: S-a născut Tori Amos (născută Myra Ellen Amos), cântăreaţă, pianistă şi compozitoare americană
– 1968: S-a născut Sorin Adam, pictor român.
– 1969: A luat fiinţă Academia de Ştiinţe Medicale din Bucureşti.
-1972: A murit fizicianul Ştefan Procopiu; contribuţii în domeniile electromagneticii şi termodinamicii; a ajuns pe căi proprii la noţiunea de magneton înaintea fizicianului danez Niels Bohr şi independent de acesta (1912); membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1890).
– 1977: A murit zoologul Theodor Buşniţă; contribuţii în domeniile ihtiologiei şi hidrobiologiei; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (n. 1900, la Chişinău, azi în R. Moldova)
– 1981: A murit Saşa Pană (pseudonimul lui Alexandru Binder), poet şi prozator (n. 1902)
– 1985: A murit actorul Octavian Cotescu (n. 1931)
– 1989: A decedat, la Moscova, Aleksandr S. Iakovlev (n.1906), constructor rus de avioane.A construit pentru aviaţia rusă primul avion de vânătoare cu reacţie (IAK-15), primul bombardier supersonic (IAR-28), precum şi primul avion din lume cu decolare şi aterizare pe verticală (IAK-38).Autor al unor proiecte de elicoptere, între care IAK-24.
– 1994: A murit pictorul Vespasian Lungu (n. 1927)
– 1999: A murit Tudor Popescu (prenumele la naştere: Teodor), dramaturg şi prozator (n. 1930)
– 1999: A încetat din viaţă, la Iaşi, inginerul electrotehnic român Laurenţiu Turic (n.1938). A funcţionat la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi, între anii 1962-1999.Domeniul de specializare a fost Control electronic circuite.A publicat peste 50 de lucrări ştiinţifice.
– 2000: A murit Harry Maiorovici, compozitor român (n. 1918)
– 2000: A încetat din viaţă, la Braşov, Augustin Gustav Tătaru (n.1910), economist român. Profesor universitar cu o bogată şi îndelungată activitate didactică, cercetător de prestigiu în domeniul economic, el a fost o personalitate a vieţii culturale şi ştiinţifice din Cluj, Braşov şi, mai ales, din Iaşi.A funcţionat la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, din 1965 şi până în 1977.Este autorul a numeroase studii, cărţi, cursuri. S-a ocupat de istoria gândirii economice şi financiare, de studiul unor laturi ale relaţiilor economice internaţionale şi altele.
– 2002: A murit, la Neuchâtel, în Elveţia, Horia Liman, scriitor şi publicist elveţian de origine română (n. 1912)
– 2002: A avut loc inaugurarea oficială a Casei Fotbalului Românesc, eveniment la care a participat preşedintele şi preşedintele de onoare al FIFA, Joseph Blatter, respectiv Joao Havelange şi preşedintele UEFA, Lennart Johansson
– 2010: A murit juristul Tudor Drăganu, specialist în drept constituţional; membru de onoare al Academiei Române din 2003 (n. 1912)
– 2011: A murit criticul de film Viorica Bucur, realizatoare de emisiuni de televiziune şi profesor de istorie a filmului la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti; cunoscută mai ales pentru emisiunea „Gala desenului animat”, difuzată între anii 1974 – 1992 la Televiziunea Naţională (n. 1946)
– 2011: A murit compozitorul şi producătorul american Nickolas Ashford, autorul unor piese celebre lansate de casa Motown, precum „Ain’t No Mountain High Enough”, „Reach Out And Touch Somebody’s Hand” şi „I’m Every Woman” (n. 1942).

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here