S-a întâmplat în 22 aprilie 1500

0
67

S-a întâmplat în 22 aprilie 1500: Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia. Flota aflată sub comanda lui Cabral, care avea 32–33 de ani a plecat din Lisabona la 9 martie 1500 la orele prânzului. Cu o zi înainte, ei fuseseră centrul unei ceremonii de drum-bun compusă dintr-o liturghie şi o sărbătoare cu participarea regelui, curţii şi a unei mulţimi mari.

           În dimineaţa de 14 martie, flotila a trecut de Gran Canaria, cea mai mare insulă din arhipelagul Canarelor. A continuat drumul spre Capul Verde, o colonie portugheză aflată pe coasta Africii de Vest, unde a ajuns la 22 martie.  Flota a trecut Ecuatorul la 9 aprilie şi s-a îndepărtat la distanţă cât mai mare spre vest de continentul african în aşa-numita tehnică volta do mar („turul mării”). La 21 aprilie au fost văzute alge, ceea ce i-a făcut pe marinari să creadă că se apropie de coastă.

A doua zi după-amiaza, miercuri 22 aprilie 1500, bănuiala li s-a confirmat atunci când au ancorat lângă ceea ce Cabral a botezat Monte Pascoal („Muntele Paştelui”, întrucât era săptămâna Paştelui). Acest punct se află pe coasta nord-estică a Braziliei de astăzi. Portughezii au observat localnici pe mal, şi toţi căpitanii vaselor s-au adunat pe nava-amiral a lui Cabral la 23 aprilie.

          Cabral i-a ordonat lui Nicolau Coelho, un căpitan cu experienţă participant la călătoria lui Vasco da Gama în India, să meargă la ţărm şi să ia legătura cu ei. El a pus piciorul pe uscat şi a făcut schimb de daruri cu indigenii. După întoarcerea lui Coelho, Cabral a dus flota la nord, după care a călătorit circa 65 km de-a lungul coastei, ancorând la 24 aprilie în ceea ce comandantul a botezat Porto Seguro (Portul Sigur). Acel loc era un liman natural, iar Afonso Lopes (pilot al navei amiral) a adus la bord doi localnici să discute cu Cabral. Ca şi prima întâlnire, aceasta a fost una amicală şi Cabral le-a făcut localnicilor daruri.

Localnicii erau vânători-culegători aflaţi în epoca pietrei, care aveau să fie denumiţi generic de europeni „indieni”. Bărbaţii adunau hrană prin vânătoare, pescuit şi cules, în vreme ce femeile practicau o agricultură rudimentară pe scară mică. Ei erau împărţiţi în nenumărate triburi rivale. Tribul cu care s-a întâlnit Cabral se numea Tupiniquim. Unele din aceste grupuri erau nomade, iar altele erau sedentare—cunoşteau focul, dar nu şi prelucrarea metalelor.Câteva triburi practicau canibalismul.

           La 26 aprilie, întrucât îşi făceau apariţia din ce în ce mai mulţi localnici prietenoşi, Cabral a ordonat oamenilor săi să construiască un altar pe uscat unde avea să se ţină prima liturghie creştină pe pământul viitoarei Brazilii. Zilele următoare au fost petrecute adunând apă, hrană, lemne şi alte provizii. Portughezii au construit şi o cruce de lemn uriaşă – probabil de 7 m lungime. Cabral a certificat că noul pământ se află la est de linia de demarcaţie dintre Portugalia şi Spania specificată în tratatul de la Tordesillas. Teritoriul era, deci, în sfera alocată Portugaliei.

Pentru a oficializa revendicarea pământului în numele Portugaliei, crucea de lemn a fost ridicată şi s-a ţinut la 1 mai o nouă slujbă religioasă. În cinstea crucii, Cabral a denumit noul pământ descoperit Ilha de Vera Cruz (Insula Adevăratei Cruci). A doua zi, o navă de provizii comandată fie de Gaspar de Lemos, fie de André Gonçalves (conform diferitelor surse) au revenit în Portugalia să-i dea regelui de veste despre descoperire.

Surse:

https://moneyweek.com/388702/22-april-1500-pedro-alvares-cabral-discovers-brazil/

https://www.britannica.com/biography/Pedro-Alvares-Cabral

https://cultural.bzi.ro/descoperirea-braziliei-de-catre-pedro-alvares-cabral-13398

https://istoriastazi.wordpress.com/tag/descoperirea-braziliei/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here