S-a întâmplat în 21 noiembrie…

0
62

S-a întâmplat în 21 noiembrie…

-”Ziua Internaţională a Filosofiei”. Este marcată la iniţiativa UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), din anul 2002, în a treia zi de joi din noiembrie; manifestările legate de această zi (mese rotunde, conferinţe, olimpiade de filosofie, expoziţii etc.) sunt organizate prin Comisiile naţionale pentru UNESCO şi prin Birourile regionale.
– „Ziua mondială a salutului” (World Hello Day), iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din statul Nebraska/SUA, ca o contribuţie la reducerea încordării internaţionale.
– „Ziua mondială a televiziunii”; marchează data la care, în 1996, a avut loc, sub egida Naţiunilor Unite, primul Forum Mondial al Televiziunii (această zi a fost proclamată prin Rezoluţia nr. 51/205 a Adunării Generale a ONU din 17.XII.1996)
– 1555: A murit omul de ştiinţă german Georgius Agricola (numele real: Georg Bauer); contribuţii importante în domeniul ştiinţelor miniere (fiind supranumit „părintele” mineralogiei), dar şi în alte domenii: medicină, farmacie, alchimie, filologie, istorie (n. 1494)
– 1615: Bătălia de la Tătăreni. Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl invinge pe Ştefan Tomşa şi se înscăunează domn al Moldovei.
– 1694: S-a născut Voltaire (François-Marie Arouet), filosof, istoric, dramaturg şi prozator al Iluminismului francez. A fost creatorul aşa numitului „voltairianism” – respingerea fanatismului, a prejudecăţilor, a intoleranţei şi a abuzurilor de orice fel şi afirmarea raţiunii umane; spirit polemic, atent la realităţile sociale, Voltaire a întruchipat „noul tip al scriitorului reprezentant al conştiinţei publice şi luptător pentru idealurile cele mai înalte ale vremii” (T. Vianu) şi a pregătit, ideologic, Revoluţia Franceză (d.30.05.1778)   Voltaire a rămas celebru şi pentru spiritul său ironic. Când au fost îndepărtaţi jumătate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberaţi jumătate din măgarii de la curtea regală. Pe de altă parte a devenit cunoscut şi pentru toleranţa sa. Astfel şi-a exprimat odată punctul său contradictoriu faţă de un adversar: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aş lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteţi să v-o exprimaţi.” Concepţia sa politică se întemeiază pe armonia dintre monarhii care deţin puterea politică şi filozofii care deţin înţelepciunea. De asemenea, Voiltaire reprezintă spiritul cel mai înalt al epocii sale, doctrina sa fiind unul din fundamentele Revoluţiei din 1789. Voltaire a fost împreună cu Jean-Jacques Rousseau un iniţiator al Revoluţiei franceze. Mari realizări îi sunt atribuite şi ca istoric iluminist.[Iluminismul numit şi Epoca Luminilor sau Epoca Raţiunii este o mişcare ideologică şi culturală, antifeudală, desfăşurată în perioada pregătirii şi înfăptuirii revoluţiilor din sec. XVII-XIX în ţările Europei, ale Americii de Nord şi ale Americii de Sud şi având drept scop crearea unei societăţi „raţionale”, prin răspândirea culturii, a „luminilor” în mase (cf. Carp Maxim).Iluminismul este o replică la adresa barocului, care încearcă să înlăture dogmele religioase şi să infiltreze luminarea maselor pe baza experienţei proprii.
– 1695: A murit compozitorul englez Henry Purcell considerat creatorul operei nationale engleze (opera „Dido and Aeneas”) (n. 1659)
– 1740: A început construirea monumentului Sfânta Treime de la Timişoara, denumit şi statuia ciumei; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat Timişoara şi întregul Banat în jurul anului 1739.
  – 1783: În Franţa a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maximă atinsă fiind de 1000 de metri
– 1811: A murit Heinrich von Kleist, scriitor german; a introdus în literatura germană nuvela („Michael Kohlhaas”) şi comedia („Ulciorul sfărâmat”), ca specii literare. Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist (n. 18 octombrie 1777, Frankfurt (Oder); d. Wannsee bei Berlin) a fost un dramaturg şi poet romantic german.Este considerat întemeietorul nuvelei germane moderne.A scris o operă de puternică tensiune tragică, generată de conflictul între adevărul lăuntric şi realitatea evenimentelor exterioare, opunând armoniei clasice pasionalitatea şi demonia romantică.Nuvelele, de o impresionantă concentrare narativă, sunt remarcabile prin observaţia realistă şi concizia stilistică şi dezvoltă situaţii-limită. Cât despre corespondenţa sa, filologul Fritz Martini o consideră „unul dintre cele mai zguduitoare documente ale istoriei literare germane”.A fost editor al revistelor Phöbus şi Berliner Abendblätter.
– 1818: S-a născut Lewis Henry Morgan, etnolog american (d.17.12.1881) Lewis Henry Morgan (1818-1881) va dezvolta astfel teoria evoluţiei concentrându-se asupra clasificării şi comparării sistemelor de rudenie. Principala sa teză este aceea că familia a evoluat de-a lungul istoriei parcurgând diferite stadii ascendente: de la relaţiile primitive bazate pe „promiscuitate” (un loc comun pentru gândirea moralistă a secolului XIX), prin poliandrie şi apoi prin poliginie către familia monogamă patriarhală. Dezvoltând studii întinse pe cazul indienilor irochezi, Morgan va descrie detaliat diferite sisteme particulare de înrudire, iar pe seama acestora va distinge între două forme dominante: sistemul descriptiv (bazat pe „căsătoria de grup”), specific „hoardelor”, şi sistemul clasificator (în care sunt precizate reguli complexe ale incestului), acesta din urmă fiind temelia organizării în clanuri. Ceea ce este semnificativ în opera lui Morgan este tentativa de a distinge societăţile în funcţie de structurarea rudeniei. El va pune astfel bazele unui nou domeniu, care va deveni unul dintre câmpurile clasice ale interogaţiei antropologice: cel al sistemelor parentale. Teza sa după care societăţile primitive sunt organizate pe baza înrudirii, în timp ce doar cele civilizate presupun fundamente politice va face o lungă carieră în antropologia politică – şi nu numai. Este notorie influenţa pe care scrierile sale, în special Ancient Society, le-au avut asupra lui Marx, care vroia la un moment dat să-i dedice chiar Capitalul, ca şi asupra lui Engels, a cărui Origine a familiei, proprietăţii şi statului se bazează în bună măsură pe evoluţionismul social al lui Morgan.
– 1840: S-a născut Prinţesa Victoria a Marii Britanii, împărăteasa Germaniei, fiica reginei Victoria (d. 05.08.1901)
– 1844: A murit Ivan Andreevici Krîlov, fabulist rus.Ivan Andreevici Krîlov (n. 13 februarie 1769, Moscova — d. Sankt Petersburg) este cel mai cunoscut fabulist rus.Fabulele sale ridiculizează racile morale ale epocii, în versuri libere, într-o limbă populară, presărată cu proverbe şi zicători.Sunt remarcabile gama variată a ironiei şi satirei, uneori bonome, limbajul vioi, pitoresc şi paremiologic.”Cartea înţelepciunii poporului”-acesta e numele pe care N.V.Gogol l-a dat operei lui Krîlov – creatorul fabulei naţionale ruse.
– 1853: S-a născut zoologul Alexandru M. Vitzu, considerat fondator al şcolii române de fiziologie experimentală; a desfăşurat, de asemenea, o activitate de pionierat în domeniul endocrinologiei; membru corespondent al Academiei Române din 1897 (m. 1902). Unele surse dau ca dată a naşterii 23 noiembrie 1853
– 1854: S-a născut Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptăţii, prin eforturile susţinute pentru menţinerea păcii (d.22.01.1922)
– 1870: S-a născut Sigfrid Edström, investitor suedez si Presedinte al Comitetului Olimpic International d.18.03.1964)
– 1880: După decesul unicei sale fiice (Maria), Carol de Hohenzollern, domnitor al României în perioada 1866-1881 şi rege între anii 1881 şi 1914, semnează, la Sigmaringen (Germania), actul de familie prin care prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul său de frate, devine prinţ moştenitor prezumtiv al Coroanei României. Urcarea pe tron a regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (1865-1927) a avut loc la 28.IX/11.X.1914, în timpul domniei sale desăvârşindu-se unitatea statului român
– 1887, 21 (sau 27): A murit Petre Ispirescu, folclorist şi povestitor (n. 1830)
– 1891: S-a născut Karl Hubbuch, academician, desenator şi pictor german
– 1895: S-a născut tenorul Traian Grozăvescu (m. 1927).Traian Grozăvescu (1895 – 1927) a fost un tenor român născut la Lugoj, judeţul Timiş. A urmat Facultatea de Drept la Budapesta unde începe în 1914 şi cursurile Academiei de Muzică.Debutează la Cluj în 1919 unde obţine succes după succes. Pleacă la Viena în martie 1923 şi cu vocea sa excepţională este pe rând angajat de Operele din Viena, Budapesta, Berlin.Câştigă stima unor muzicieni celebri precum Richard Strauss, Arturo Toscanini, Pietro Mascagni, Franz Schalk. Pe 14 februarie 1927 tenorul cântă pentru ultima dată pe scena operei din Viena, în Rigoletto. Peste numai 5 zile, pe 19 februarie, într-un acces de gelozie, este ucis cu un glonte de revolver de către soţia sa, Nelly. Grozăvescu urma să cânte peste o lună la Metropolitan Opera din New York. Este înmormântat în cimitirul ortodox din Lugoj.Teatrul Municipal din Lugoj poartă numele tenorului, aici organizându-se şi Concursul Internaţional de canto „Traian Grozăvescu”.
 1898: S-a născut René Magritte, pictor şi desenator belgian
– 1902: S-a născut Isaac Bashevis Singer, scriitor american de origine poloneză; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1978 (m. 1991).Isaac Bashevis Singer a fost pregătit de tatăl său rabin hasid, pentru cariera teologică.Până la 12 ani nu a citit nici o carte profană. A studiat în continuare la seminarul rabinic Tahkemoni din Varşovia, dar, ca şi fratele său Israel Joshua Singer, autorul romanului „Fraţii Ashkenazy”, a părăsit modul de trai religios, şi a îmbrăţişat cariera literară.Din anul 1922 a fost corector şi traducător la publicaţia în limba idiş „Literarische Blater”, apoi a publicat romanul „Satan în Goray”, inspirat de dramele provocate de apariţia unui fals Messia, în jurul anilor 1650 – 1660. A obţinut un prim succes.În 1935 a plecat în Statele Unite, unde a colaborat la diverse publicaţii în limba idiş. Treptat, a colaborat la diferite emisiuni radiofonice, la majoritatea revistelor literare sau care publica nuvele şi povestiri: „Newyorker”, „Commentary”, „Esquire”.În anul 1950 a apărut romanul „Familia Moskat”, o vastă frescă a trei generaţii de evrei polonezi, mai cu seamă din mediul intelectual, între anii 1911 – 1939.Pentru acest roman a primit Premiul Louis Laniel.
– 1910: S-a născut Theodor Constantin, prozator dedicat aproape exclusiv literaturii poliţiste şi de aventuri (m. 1975)
 – 1912: S-a născut Eleanor Powell, dansatoare americană, cântăreaţă şi actriţă (d.11.02.1982)
– 1916: Pachebotul transatlantic Britannic este scufundat de către un submarin german, 56 de pasageri din 1.134 pierzându-si viata
– 1916: A murit Franz-Joseph I de Habsburg, împărat al Austriei (1848-1916) şi rege al Ungariei (1867-1916); a înăbuşit Revoluţia de la 1848-1849 din Ungaria şi Transilvania şi a reprimat mişcările naţionale din Imperiul Habsburgic, restabilind absolutismul; în timpul său s-a creat statul dualist Austro-Ungaria (1867); a participat la înfăptuirea Triplei Alianţe (bloc politic şi militar constituit, în 1882, prin aderarea Italiei la Alianţa dintre Germania şi Austro-Ungaria, încheiată în 1879) şi a dus o politică expansionistă în sud-estul Europei. Franz Joseph al Austriei, (n. 18 august 1830, Viena – d. Viena) a fost un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei şi Boemiei, rege al Croaţiei, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în1916.Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei şi a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.
– 1918: S-a născut istoricul literar Eugen Todoran; a făcut parte din cercul literar de la Sibiu (m. 1997)
– 1918: S-a născut părintele profesor Constantin Galeriu; unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei române; vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor din 1990, preot paroh al bisericii Sfântul Silvestru în ultimii ani ai vieţii; din cauza convingerilor sale religioase şi umanitare, a fost întemniţat de mai multe ori de regimul comunist în anii 1950 şi 1952-1953 (m. 2003)
– 1921: A murit compozitorul Ionel Brătianu (n. 1885); este autorul binecunoscutelor cântece patriotice „Pui de lei” (pe versuri de Ioan Neniţescu) şi „Imnul eroilor” (cu un text de Iuliu Roşca Dormidont) (n. 1885)
– 1921: La Bucureşti a avut loc un congres al Partidului Naţional Liberal la care s-au adoptat noul statut şi noul program ale partidului; programul se baza, în ceea ce priveşte prevederile economice, pe principiul „prin noi înşine”, care urmărea consolidarea poziţiilor capitalului industrial şi financiar autohton
 – 1922: S-a născut Maria Casarès, actriţă franceză de origine spaniolă (d.22.11.1996)
– 1922: Rebecca Felton a devenit prima femeie senator din Senatul american
– 1922: S-a născut sculptorul Naum Corcescu (m. 1989)
-1923: S-a născut Î.P.S. Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timişoarei, mitropolit al Banatului între anii 1962 – 2012; membru de onoare al Academiei Române din 1992; pe 25 mai 2008, ÎPS Nicolae a fost în centrul unui eveniment mai puţin obişnuit: s-a împărtăşit cu catolicii, la o liturghie oficiată de Monseniorul Francisco Javier Lozano, nunţiul papal în România
– 1930: S-a născut matematicianul Lazăr Dragoş; lucrări în domeniile mecanicii fluidelor, magnetoelasticităţii, aerodinamicii; membru al Academiei Române (m. 2009)
– 1930: S-a născut Ion Gheţie, lingvist, filolog şi prozator; studii privind istoria limbii literare române, dialectologia istorică, filologia română; a iniţiat şi coordonat, împreună cu Alexandru Mareş, colecţia „Cele mai vechi cărţi populare în literatura română” (m. 2004)
– 1932: Premiera piesei „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti; în distribuţie: George Calboreanu, Sonia Cluceru, Ion Finteşteanu, Niki Atanasiu
– 1933: S-a născut Anghel Dumbrăveanu, poet şi prozator
– 1933: Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 şi condamnat la închisoare de comunişti, unde va şi muri, în 1963
– 1937: S-a născut Ingrid Pitt, actriţă de film şi scriitoare britanică de origine poloneză (m. 2010)
– 1939: A murit actriţa Agatha Bârsescu (n. 1859)
– 1939: S-a născut Constantin Crişan, critic şi istoric literar (m. 1996)
– 1944: Al doilea război mondial: Armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munţilor Bukk.
– 1945: S-a născut actriţa americană de film Goldie Hawn („Floarea de cactus”, „Toată lumea spune: te iubesc”).Pentru filmul Floarea de cactus, din 1969 a câştigat Premiul BAFTA pentru cea mai bună prestaţie feminină, Globul de Aur în 1970 pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundat, Oscarul în 1970 pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundat şi o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai promiţătoare actriţă, în anul 1970.
– 1954: S-a născut actriţa Adriana Şchiopu (roluri în filmele „Craii de Curtea Veche”, „Croaziera”)
– 1954: S-a născut, în Brăila,  Ion Octavian Frencea, artist plastic, animator, autor de filme şi seriale de animaţie
– 1955: S-a născut (în comuna Borca, judeţul Neamţ) poetul Aurel Dumitraşcu; la Piatra Neamţ se organizează din 1994, în luna noiembrie, un Concurs naţional de poezie ce poartă numele poetului, concurs care a girat debutul mai multor poeţi tineri (m. 1990)
– 1955: S-a născut violoncelistul Cristian Florea
– 1957: S-a născut George Alexandru, actor de teatru şi film (roluri în filmele „Mircea”, „E pericoloso sporgersi”)
– 1963: S-a născut Nicollette Sheridan, actriţă americană
– 1965: S-a născut interpreta islandeză Björk (Björk Guthmundsdottir); în 2004 a compus şi a interpretat melodia „Oceania”, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Atena
– 1970: A murit Sir Venkata Raman, fizician indian; contribuţii în domeniile opticii şi acusticii; în 1928 a descoperit fenomenul luminii monocromatice (numit ulterior „efectul Raman”). Sir Chandrasekhara Venkata Raman (n. 7 noiembrie 1888 în Trichinopoly — d. Bangalore) a fost un fizician indian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1930.În 1928 descoperă Efectul Raman, fenomen al luminii monocromatice. Efectul Raman reprezintă un proces de interacţiune neelastică a radiaţiei electromagnetice cu sisteme cuantice (atomi, molecule, cristale etc.) în urma căreia radiaţia este împrăştiată, modificându-şi frecvenţa, iar sistemele cuantice trec în alte stări energetice.Fenomenul a fost descoperit de C.V. Raman şi K.S. Krishnan, care au studiat împrăştierea luminii în lichide.
– 1974: Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei obţine statutul de observator în cadrul ONU
– 1974: A murit compozitorul elveţian Frank Martin (n. 1890)
– 1976: Lansarea filmului Rocky, care a câstigat 3 premii Oscar (film, regie si montaj)Cel mai popular personaj creat de Sylvester Stallone, Rocky Balboa, a luat viaţă într-o noapte de la sfârşitul lunii martie 1975, după vizionarea meciului de box dintre legendarul campion Muhammad Ali şi un necunoscut, Chuck Wepner, care a reuşit să reziste loviturilor lui Ali, pierzând prin decizia arbitrilor, dar reuşind să-l trimită la podea pe campion şi să câştige admiraţia publicului. Inspirat, Stallone s-a încuiat într-o cameră timp de trei zile, în care a scris scenariul filmului. Mai mulţi producători s-au arătat interesaţi de scenariu, dar Stallone a insistat că nu-l vinde decât cu condiţia să joace el însuşi în rolul titular.Ofertele au urcat la $200 000 şi peste. În cele din urmă, au căzut de acord că Stallone va interpreta rolul, cu condiţia ca bugetul filmului să nu depăşească un milion de dolari.În cele din urmă, filmul a fost finalizat pentru aproximativ $1.1 milioane, şi a devenit unul din cele mai mari succese de casă din toate timpurile, încasând aproape $120 de milioane în Statele Unite şi Canada, şi aproape $100 de milioane în restul lumii. De asemenea, filmul a fost nominalizat la 10 premii Oscar, din care a câştigat trei, între care şi cel mai important, pentru cel mai bun film al anului.Sylvester a fost nominalizat ca cel mai bun actor şi cel mai bun scenarist. În istoria filmului, doar patru vedete se pot mândri cu distincţia de a fi nominalizaţi la Oscar în acelaşi an ca actor şi scenarist: Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen şi Sylvester Stallone.
– 1987: Inaugurarea oficială a ansamblului feroviar şi rutier de poduri dunărene din zona Feteşti-Cernavodă (în lungime de 1.600 m, din care 270 m deasupra apei), a tronsonului de autostradă Feteşti-Cernavodă, precum şi a Canalului Poarta Albă-Midia-Năvodari (în lungime de 26,6 km)
– 1990: A fost semnată, în ultima zi a reuniunii la nivel înalt a Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (19-21.XI.1990), Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, care a marcat un punct de cotitură în istoria CSCE, deschizând calea transformării sale într-un forum instituţionalizat de dialog şi negocieri, cu o structură operaţională (documentul a fost semnat şi de România).
– 1990: România a aderat la Mişcarea Francofonă
-1991: Gérard d’Aboville a traversat Pacificul cu o ambarcaţiune cu rame.   Gérard d’Aboville debarcă în portul Ilwaco-SUA după ce a traversat solitar Oceanul Pacific, timp de 134 de zile.A parcurs cu barca, trăgând la rame, 10.000 de kilometri între Choshi-Japonia şi Ilwaco-SUA.
– 1991: Parlamentul a decis (cu 414 voturi pentru şi 95 contra) adoptarea noii Constituţii postcomuniste a României (dezbaterile pentru elaborarea ei au început, în Adunarea Constituantă, la 13.II.1991; la 8.XII.1991 a avut loc referendumul naţional în urma căruia va intra în vigoare noua Constituţie; Legea fundamentală a fost revizuită în urma referendumului naţional din 18-19.X.2003). La 8 decembrie se marchează „Ziua Constituţiei României”, sărbătorită pentru prima dată în anul 1995
– 1994: A murit poetul Octav Sargeţiu (pseudonimul lui Dumitru V. Popa) (n. 1908)
– 1995: Acordul de la Dayton (SUA). Este consfinţit astfel Acordul de pace asupra Bosniei, semnat de către preşedinţii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman şi sârb, Slobodan Miloşevici, semnat la 14 dec. 1995, la Paris. Sfârşitul războiului civil din Bosnia
– 1996: A murit Abdus Salam, fizician britanic de origine pakistaneză; specialist în fizica particulelor elementare; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1979, împreună cu americanii Sheldon Glashow şi Steven Weinberg, pentru studiile efectuate şi contribuţiile aduse de aceştia în domeniul teoriei unificate a interacţiunilor slabă şi electromagnetică între particule elementare (n. 1926)
– 1999: A murit gazetarul sportiv Ioan Chirilă, desemnat de colegii săi, cu puţin timp înainte de moarte, drept cel mai mare ziarist sportiv român (n. 1925, la Cairaclia, azi în Ucraina).Cunoscut sub porecla de „Nea Vanea”, Ioan Chirilă este autorul a 27 de volume de publicistică închinate unor sportivi sau evenimente sportive, scrise într-un stil original, colorat („Şepcile roşii“, „World Cup ’66“, „Argentina“ etc.). De multe ori, reflectarea evenimentului sportiv era un pretext pentru reportaje literare sui-generis, evocând, emoţionant, locurile, oamenii obişnuiţi şi artele. Cărţile sale au fost editate în tiraje foarte mari, cartea „Nadia“ de exemplu vânzându-se în 300.000 de exemplare.Ioan Chirilă a fost şi un traducător de excepţie. A tradus din limba rusă, de la cărţi tehnice, până la piese de teatru precum „Turnul de Fildeş” de Viktor Rozov, „Fuga” de Mihail Bulgakov, şi câteva schiţe de M. Zoscenko, pe care le-a dramatizat sub titlul „Când comedia era rege”. Toate s-au jucat pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti.În memoria sa, Asociaţia Presei Sportive din România oferă, în cadrul unor gale anuale, Premiile „Ioan Chirilă” pentru presă şi publicistică sportivă.
– 1999: A murit Quentin Crisp, scriitor englez, scenarist şi actor de film (n. 1908)
– 2000: A murit Emil Zatopek, atlet ceh, supranumit “locomotiva cehă”; a stabilit 18 recorduri mondiale în probele de 5 000 şi 10 000 metri lungime (n.19.09.1922)
– 2001: A murit Ion Cristinoiu, compozitor, percuţionist şi dirijor de muzică uşoară; a fost dirijor al Orchestrei de Estradă a Radiodifuziunii Române (n. 1942)
– 2002: La summit-ul Alianţei Nord-Atlantice (NATO) de la Praga (21-22 noiembrie), România a fost invitată oficial să adere la NATO, alături de alte şase state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia. Ceremonia oficială de primire a ţării noastre (alături de celelalte şase state foste comuniste) ca membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice s-a desfăşurat la 29.III.2003, la Washington (în prezenţa preşedintelui SUA, George W. Bush, a secretarului de stat american, Colin Powell, a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi a premierilor celor şapte state); evenimentul s-a petrecut după ce decizia de la Praga a fost ratificată de Parlamentele tuturor statelor aliate; ceremonia din 29 martie, de la Washington, de semnare a documentelor de aderare, a fost continuată la data de 2 aprilie, la Bruxelles, şi a constat în arborarea, la sediul NATO, a drapelelor celor noi şapte membri (astfel, numărul ţărilor membre ale Alianţei, fondate în 1949, se ridica la 26)
  – 2005: Mircea Sandu câştigă cel de al 5-lea mandat de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal în faţa lui Gică Popescu
– 2006: A murit (la Washington) preotul ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa; arestat între anii 1948 şi 1964 (anul eliberării oficiale a marii majorităţi a deţinuţilor politici din România) pentru opiniile sale anticomuniste, va fi condamnat din nou în 1979 pentru că a criticat dur intenţiile regimului de a demola biserica Enei din Bucureşti; condamnarea sa a stârnit un val de proteste atât din partea unor intelectuali români din diaspora, cât şi din partea unor personalităţi ca Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, sau premierul britanic, Margaret Thatcher; ca urmare a presiunii internaţionale, părintele Calciu a fost eliberat în 1984, iar anul următor a fost obligat să părăsească definitiv ţara, stabilindu-se în S. U. A.. Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925, Mahmudia, judeţul Tulcea, d. 21 noiembrie 2006, Washington) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist şi luptător pentru drepturile omului.Părintele Calciu a fost unul dintre acei luptători anticomunişti care au mărturisit credinţa lor în Hristos şi în ideea naţională, cu însuşi sângele lor. A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comunişti (1948-1964, 1979-1984)
– 2008: A murit Luminiţa Stoianovici, actriţă de teatru şi film, regizoare, traducatoare şi profesoară (n. 1959)
– 2009: A murit Konstantin Feoktistov, cosmonaut sovietic (n. 07.02.1926) care a făcut parte din echipajul Voshod 1 din anul 1964.
– 2010: A murit Jean Pârvulescu, scriitor, ziarist şi filosof; emigrat în Franţa în 1950 (n. 1929)
– 2010: A murit Gabriel Stănescu, poet, eseist, editor (n. 1951)
– 2012: A murit actorul de teatru şi film Şerban Ionescu.Şerban Ionescu (n. 23 septembrie 1950, Corabia, judeţul Olt — d. Bucureşti) a fost un actor român. A jucat teatru la Târgu Jiu, apoi în Bucureşti, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Odeon şi la Teatrul Naţional.A fost căsătorit cu actriţa Magda Catone, având un fiu, Carol.Actorul Şerban Ionescu a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here