S-a întâmplat în 21 noiembrie 1880

0
93
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 21 noiembrie 1880: După decesul unicei sale fiice (Maria), Carol de Hohenzollern, domnitor al României în perioada 1866-1881 şi rege între anii 1881 şi 1914, semnează, la Sigmaringen (Germania), actul de familie prin care prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul său de frate, devine prinţ moştenitor prezumtiv al Coroanei României. Urcarea pe tron a regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (1865-1927) a avut loc la 28.IX/11.X.1914, în timpul domniei sale desăvârşindu-se unitatea statului român.

    Anii 1880 au fost deosebit de frământați pentru dinastia română.În martie 1881, Carol I a fost proclamat Rege al României, după ce câștigase independența țării pe câmpul de luptă. Însă liderii politici români erau îngrijorați în legătură cu viitorul dinastiei, pentru că unicul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta, Principesa Maria a României, murise în 1874, la doar patru ani.Potrivit Constituției din 1866, Coroana României ar fi urmat să fie moștenită de unul dintre frații lui Carol I. În 1880, a fost încheiat Pactul de Familie, prin care frații lui Carol I renunțau la orice pretenții la tronul României. În aceste condiții, dreptul de a moșteni Coroana de Oțel revenea fiilor fratelui mai mare a lui Carol I, Principele Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, care, la un moment dat, fusese ales Rege al Spaniei, dar care trebuise la renunțe la tronul de la Madrid din cauza opoziției Franței.
      Fiul cel mai mare al lui Leopold, Principele Wilhelm, a renunțat, la rândul său, în 1886, la orice drepturi la Coroana României și a preferat statutul de moștenitor al Casei de Hohenzollern-Sigmaringen. În aceste condiții, speranțele Regelui Carol I s-au legat de cei doi fii mai mici ai fratelui său, Leopold. Este vorba de principii Ferdinand și Carol, care au venit pentru prima dată în România în 1881, cu prilejul serbărilor încoronării lui Carol I ca Rege al României.
      Pentru că Ferdinand a fost, în principiu, de acord să devină principe al României, Regele Carol I i-a trimis, din 1883, un profesor de limba română. Tânărul principe a studiat la Școala Militară din Düsseldorf, a devenit ofițer al Armatei Imperiale Germane, apoi a urmat studii universitare în științe politice și în economie la Leipzig și la Tubingen.Ferdinand a revenit în România, țară pe care a început să o îndrăgească tot mai tare. În aceste condiții, cu acordul său, Parlamentul din București l-a proclamat în 19 martie 1889 Principe Moștenitor al României. Ferdinand a venit în țară, unde a primit un fotoliu de senator de drept și a fost numit ofițer în armata română.
      În 1892, el s-a căsătorit în castelul părintesc din Sigmaringen cu nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, Principesa Maria.Vreme de 25 de ani, din 1889 și până în 1914, Ferdinand a servit în rolul de Principe Moștenitor al României. În toți acești ani, el a făcut totul pentru a îndeplini voința unchiului său, care conducea cu mână de fier destinele României. Regina Maria a României nota cu amărăciune în jurnalul ei că Regele Carol I nu ar fi dovedit nici un fel de afecțiune pentru Ferdinand. Însemnările din jurnalul lui Carol I o contrazic însă.
       Ferdinand I a urcat pe tronul României în 1914, în toiul primului război mondial.După doi ani de neutralitate, el a condus România în război, împotriva țării sale natale. La finalul războiului, Ferdinand I devenea Regele României Mari. A domnit până în 1927, când a fost răpus de cancer și a lăsat moștenire amintirea unui Rege mare, drept și dispus la sacrificii personale pentru binele țării.
Surse:
Stoica, Stan, Vasile Mărculeț, George Marcu ș.a., Dicționar biografic de istorie a României, Editura Meronia, București, 2008,

Wolbe, Eugen, Ferdinand I Întemeietorul României Mari.O biografie, Editura Humanitas, București, 2004

https://familiaregala.ro/istorie/regele-ferdinand

https://peles.ro/personalitati/regele-ferdinand-i/

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/regele-ferdinand-i-loialul

https://www.rfi.ro/politica-101946-pagina-de-istorie-ajuns-nepotul-rege-carol-mostenitor-coroana-romaniei

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here