S-a întâmplat în 21 martie 1913

0
57

S-a întâmplat în 21 martie 1913 . A murit istoricul Constantin Erbiceanu; s-a preocupat de punerea în valoare a manuscriselor greceşti din arhivele şi bibliotecile din România; a scris, cu precădere, lucrări de istorie a Bisericii Ortodoxe Române; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (1904-1907).

             Constantin Erbiceanu (n. 5 august 1838, Erbiceni, Iaşi – d. Bucureşti) a fost un istoric, teolog, elenist român, membru titular (1899) al Academiei Române. Numele său de familie originar a fost Ionescu, fiind fiul preotului Ioan Ionescu din satul Erbiceni. De la numele satului natal şi-a lut ulterior numele sub care este cunoscut.

           Studiile le-a făcut la Seminarul Socola şi apoi la Facultatea de Teologie din Iaşi, continuând cu Facultatea de Teologie şi Litere din Atena, unde a obţinut doctoratul în teologie. Nu a fost hirotonit şi s-a dedicat învăţământului.

             Astfel, pentru început, a predat istoria bisericii universale, dreptul canonic şi teologia dogmatică la Seminarul Veniamin Costache din Iaşi. Ulterior, a predat teologia la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi limba elină la Facultatea de Litere din Bucureşti. În martie 1895 a fost ales decan al Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

             Prin studiul manuscriselor greceşti şi editarea de documente, Constantin Erbiceanu a avut un rol de deschizător de drumuri în studierea epocii fanariote şi a istoriei bisericeşti din Ţările Române.A fost membru al societăţii culturale Junimea, membru al societăţilor savante de la Constantinopol, Hellenikos Philologikos Syllogos (din 1866) şi Hetairia Mesaionikon Spoudon (din 1889). În 1899 a fost ales membru titular al Academiei Române.

              Opera sa literară a cuprins peste 40 de lucrări în volum, zeci de studii și articole în care regăsim truda de aproape jumătate de veac în slujba Bisericii și a neamului românesc. După o viață rodnică, savantul s-a apropiat de sfârșitul călătoriei pământeşti. Ziua de 21 martie 1913 a adus cu sine clipa marii treceri.

          Slujba de înmormântare de la Bellu a oficiat-o un sobor de ierarhi şi preoţi în frunte cu Mitropolitul Moldovei, Pimen Georgescu, bun prieten şi fost coleg cu răposatul. La funeralii au participat, de asemenea, mulţi membri ai Academiei Române, profesori de la Facultatea de Teologie şi de la Seminarul Central, foști elevi ori studenți.

Surse:

http://biserica.org/WhosWho/DTR/E/ConstantinErbiceanu.html

http://www.fundatia-erbiceanu.ro/

Interviu cu Constantin Erbiceanu

https://doxologia.ro/viata-bisericii/documentar/centenarul-teologului-constantin-erbiceanu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.