S-a întâmplat în 21 martie 1882

0
24

S-a întâmplat în 21 martie 1882 . A murit Constantin Bosianu, jurist şi om politic; intensă activitate politică în vederea unirii Principatelor Române (secretar al adunărilor Ad-hoc) şi pentru desăvârşirea statului unitar român în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza; membru de onoare al Academiei Române din 1879.

           Constantin Bosianu (n. 10 februarie 1815, Bucureşti – d. Bucureşti) a fost un jurist şi om politic român, membru de onoare al Academiei Române, premierul României între 26 ianuarie 1865 – 14 iunie 1865. A fost şi primul decan al Facultăţii de Drept din Bucureşti.

           Fiu al paharnicului Andrei Bosianu, tânărul Constantin îşi urmează studiile la prestigiosul liceu „Sfântul Sava”. În acest timp lucrează în administraţia publică, fiind contabil, şef de birou, şef al Serviciului Controlului Obştesc din Departamentul Finanţelor. Beneficiind de o bursă, îşi continuă studiile la Anvers şi Paris, unde obţine licenţa în Litere, la Universitatea Sorbona (1844) şi doctoratul în drept, în 1851.

             Revenit în ţară, Bosianu devine profesor de drept roman Colegiul „Sfântul Sava”, apoi este numit conferenţiar de contabilitate la Şcoala Centrală de Agricultură şi director al Departamentului Dreptăţii. A desfăşurat o bogată activitate unionistă, fiind secretar al Divanului ad-hoc al Ţării Româneşti (septembrie – decembrie 1857) şi vicepreşedintele Comitetului Central al Unirii.

            Din poziţia de membru în Adunarea Electivă a Munteniei, pe 24 ianuarie 1859 a votat pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti. După înfiinţarea Facultăţii de Drept, devine unul dintre prestigioşii profesori invitaţi să facă parte din corpul didactic. Bosianu este apreciat pentru calităţile sale, astfel că domnitorul Cuza îl numeşte judecător la Înalta Curte de Justiţie, iar din 1864 devine vicepreşedinte al Consiliului de Stat.

            Constantin Bosianu este numit şi preşedinte al Consiliului de miniştri între 26 ianuarie – 14 iunie 1865. Din această funcţie, el a contribuit la opera de organizare şi modernizare a statului român prin mai multe legi, între care, legea organizării judecătoreşti, a reorganizării serviciului de percepţie la oraşe, a pensiilor pentru funcţionarii civili şi pentru gradele militare inferioare, legea lucrărilor publice, legea privind regularizarea şi canalizarea Dâmboviţei pentru prevenirea inundaţiilor.

          De asemenea, în calitate de jurist, Bosianu a făcut parte din comisiile de redactare a legii rurale şi a legii instrucţiunii publice. Ulterior, activează ca parlamentar, în acelaşi timp fiind şi decan al Baroului Ilfov (1871 – 1873). Spre sfârşitul vieţii, Bosianu a îndeplinit timp de două săptămâni funcţia de primar al Capitalei, în decembrie 1878, iar în perioada 29 mai – 15 noiembrie 1879, Constantin Bosianu a fost ales preşedinte al Senatului.

           Pe 30 iunie 1879, este ales membru de onoare al Academiei Române. Constantin Bosianu s-a stins din viaţă pe 21 martie 1882, la vârsta de 67 de ani.

Surse:

Stelian Neagoe, Oameni politici români, Editura Machiavelli, Bucureşti, 2007

Nicolae C. Nicolescu, Şefii de stat şi de guvern ai României (1859 – 2003), Editura Meronia, Bucureşti, 2003

https://legeaz.net/personalitati-juridice/constantin-bosianu

Constantin Bosianu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here