S-a întâmplat în 21 martie 1685

0
55

S-a întâmplat în 21 martie 1685 . S-a născut compozitorul german Johann Sebastian Bach. Johann Sebastian Bach (n. Eisenach — d. 28 iulie 1750, Leipzig) a fost un compozitor german şi organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice şi expresive, pentru frumuseţea artistică. Bach s-a născut la Eisenach, în Turingia, într-o familie care, de-a lungul a şapte generaţii, a dat lumii cel puţin 53 de muzicieni proeminenţi.

            Johann Sebastian a primit primele sale îndrumări muzicale de la tatăl său, Johann Ambrosius. În 1700, Bach a început să cânte în corul bisericii Sfântul Mihail, din Lüneburg. În 1703, a devenit violonist în ochestra de cameră a prinţului Johann Ernst, din Weimar. În octombrie 1705, Bach a aranjat să lipsească o lună pentru a merge să studieze la Lübeck cu renumitul compozitor Dietrich Buxtelhude, a cărui muzică de orgă l-a influenţat ulterior în mare măsură.

              Prelungindu-şi şederea cu încă o lună, a fost criticat de autorităţile bisericii, însă era prea respectat pentru ca aceste obiecţii să determine concedierea sa. În 1707, a plecat înspre Mülhausen, ca organist în biserica Sf. Blasius. S-a întors la Weimar anul următor, ca organist şi violonist la curtea ducelui Wilhelm Ernst, şi a rămas aici pentru următorii nouă ani, în 1714 devenind maestru de concerte în ochestra curţii.

            În 1717, Bach s-a angajat pentru şase ani ca director al muzicii de cameră la curtea prinţului Leopold de Anhalt-Köthen. În această perioadă, a scris în principal muzică laică pentru ansambluri şi instrumente solo. De asemenea, a scris şi cărţi de muzică pentru soţia şi copiii săi, cu scopul de a-i învăţa digitaţia.

             Prima soţie a lui Bach a murit în 1720, iar anul următor el s-a căsătorit cu Anna Magdalena Wilcken, o bună cântăreaţă şi fiică a unui muzician al curţii. În 1723, Bach s-a mutat la Leipzig, unde şi-a petrecut restul vieţii. Poziţia sa de director muzical şi maestru de coruri al bisericii Sf.Thomas din Leipzig era nesatisfăcătoare în multe feluri. Pe scurt, nu îl considerau mai mult decât un bătrân care se agăţa cu încăpăţânare de un stil de muzică demodat.

             Cele 202 piese rămase din cele 295 pe care le-a scris la Leipzig, sunt şi astăzi apreciate şi interpretate în concert. Printre aceste lucrări se numără şi Ascensiunea, Pasiunea după Sfântul Ioan, Pasiunea după Sfântul Matei, precum şi epica Liturghie în sol minor. Printre operele pentru pian scrise în această perioadă sunt faimoasele variaţiuni Goldberg şi partea a II-a a Clavecinului Bine Temperat. Vederea lui Bach a început să slăbească în ultimul an al vieţii sale. A murit pe pe 28 iulie 1750, în urma unei operaţii nereuşite la ochi.

            Compozitor admirat pe plan internaţional, Bach nu a trezit interesul decât la aproape un secol după moartea sa, când Mendelssohn Bartholdy a dirijat, în anul 1829, „Patimile după Ioan”.Johann Sebastian Bach a tratat toate genurile muzicale din epocă, cu excepţia operei.

Surse:

http://www.rador.ro/2015/07/28/portret-johann-sebastian-bach-nu-parau-ci-ocean-trebuia-sa-se-numeasca/

https://www.britannica.com/biography/Johann-Sebastian-Bach

Viaţa lui Johann Sebastian Bach

http://www.romania-muzical.ro/emisiuni/portret-de-compozitor-johann-sebastian-bach/2491

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here