S-a întâmplat în 21 mai 1910, 21.V / 3.VI

0
57
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

S-a întâmplat în 21 mai 1910, 21.V / 3.VI: Ia fiinţă „Muzeul Simu”; conţine opere de o inestimabilă valoare aparţinând unor mari artişti români sau străini adunate de colecţionarul de artă Anastase Simu (1854-1935); în 1927 acesta a dăruit casa şi întreaga colecţie statului, muzeul ce-i poartă numele fiind unul dintre cele mai de seamă din Bucureşti şi din ţară la acea vreme. A funcţionat ca muzeu privat până în 1927, când Anastase Simu l-a donat statului român cu tot cu bogata colecție de opere de artă românească și străină, ce cuprindea peste 1.200 de piese din toate genurile artistice: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă.

       Muzeul Simu a fost inaugurat în 1910, în Bucureşti, fiind construit în forma unui templu caracteristic Antichităţii greceşti, la intersecţia străzii Mercur cu o uliţă ce se strecura între străzile Colţei şi Romană (chiar între casele lui Titu Maiorescu si C.A. Rosetti spre vest şi casele lui D.A. Sturdza şi Al. Marghiloman spre est.

       Colecţia muzeului era împărţită în 5 secţii şi cuprindea foarte multe lucrări de pictori şi sculptori francezi din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea (Zurbaran, Delacroix, Houdon, Fremiet, Ridon, Meunier, Daumier, Gericault, Pissaro, Renoir, Courbet, Bourdelle etc.).În secţiunea de artă românească erau expuse lucrări de pictori precum Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petraşcu, Teodorescu-Sion, Bunescu, Ressu etc. şi sculptori precum, Brâncuşi, Paciurea, Stork etc.
        Colecția de grafică românescă, de pildă, cuprindea lucrări de: Carol Popp de Szathmáry, Theodor Aman, Nicolae Grant, Mișu Tăisanu, Constantin Jiquidi, Alexandru Severin, Rudolf Schweitzer–Cumpăna, Apcar Baltazar, Vasile Dobrian, Nicolae Brana, Ludovic Bassarab, Alexandru Bassarab, iar cea de grafică străină cuprindea lucrări de Antoine Bourdelle, Camille Pissarro, Firmin Massot, Charles Milcendeau, Alexandre Calame, Eugene Vibert, Leo Putz, Paini Elvetia şi Max Choteau.

         Printre alte exponate se mai aflau mulaje italieneşti din secolul al XVI-lea sau icoane bizantine.Edificiul muzeului a fost construit în stil ionic, similar templelor greceşti şi a fost terminat în 1910.Clădirea a fost demolată în 1960, iar pe locul ei a fost construit magazinul de confecţii „Eva”.

       Câteva cuvinte despre Anastase Simu găsim într-o revistă culturală din anii 30, „Boabe de Grâu”. Aici se precizează următoarele: „Anastase Simu, poposit aci din Brăila, după ce învăţase, ca şi Maiorescu, la Theresianum din Viena, continuase la Paris, sfârşise la Bruxelles, fusese secretar de legaţie la Berlin şi făcuse, acasă, politică conservatoare care îl trimisese de mai multe ori în Cameră”.

        Anastase Simu a moştenit, la varsta de 19 ani, o avere semnificativă. A putut astfel să îşi ia licenţa în Drept la Paris şi doctoratul în Ştiinţe Politice şi Administrative la Bruxelles. A fost numit secretar la Legaţia Romaniei din Berlin şi apoi senator de Brăila în trei legislaturi consecutive. A fost membru în Consiliul Consultativ al Artelor din Ministerul Instrucţiunii Publice, membru al Ateneului Roman şi membru de onoare al Academiei Romane.

       Muzeul care găzduia colecţia sa a fost demolat de comunişti în 1964, deoarece nu se mai încadra în ansamblul de blocuri nou-construite în zonă, dar se pare ca a contribuit la decizia demolarii lui şi aspectul de templu pe care îl avea imobilul, întrucât amintea de masoneria românească, pe care Guvernul comunist o voia ştearsă din istorie.

Surse:

http://www.b365.ro/muzeul-simu-muzeu-de-arta-bucuresti-muzeu-templu-grecesc_202092.html

https://www.bucuresti-centenar.ro/muzeul-simu-pus-la-pamant-de-comunisti-pentru-un-magazin-de-confectii/

http://art-historia.blogspot.com/2010/05/unde-era-muzeul-simu.html

https://formareculturala.ro/muzeul-simu-deschis-in-anul-1910/

https://www.descopera.ro/timp-liber/929433-muzeul-simu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here