S-a întâmplat în 21 mai 1844

0
72

S-a întâmplat în 21 mai 1844: S-a născut pictorul francez Henri Rousseau. Henri-Julien-Félix-Rousseau (cunoscut ca Le Douanier (Vameşul), n. în Laval/Mayenne, Franţa, d. 2 septembrie 1910 în Paris) a fost un pictor francez post-impresionist. Născut în 1844, la Laval, din cauza situației materiale precare a părinților săi, Rousseau a fost nevoit, la început, să aleagă o cu totul altă carieră decât aceea pentru care l-a predestinat dragostea față de artă. Așa începe prezentarea pe care Henri Rousseau însuși a redactat-o cu privire la biografia sa. În ciuda poziției lor sociale modeste, părinții îl dau pe Henri la școala generală și apoi la gimnaziu, pe care până la urmă îl întrerupe. Se angajează contabil la un birou de avocatură, dar, după ce înstrăinează o sumă de bani, este dat afară din serviciu. Pentru a scăpa de o condamnare judecătorească, se angajează în 1864 în armată cu un contract pe șapte ani. Regimentul său staționează în diverse orașe din Franța și nu ia parte la operații în afara granițelor țării.

       Henri Rousseau a trăit două existenţe diferite: într-una a fost vameş la Vama Rutieră din Paris, iar în cealaltă, începând de la vârsta de 41 de ani, a fost pictor. Mulţumită excepţionalei sale voinţe, a devenit unul din cei mai mari pictori ai epocii sale. Impresionismului îi opune arta naivă, cu care, în scurtă vreme, creează o adevărată şcoală de pictură.

           Creaţia sa depăşeşte însă mult graniţele artei naive, stilul său se caracterizează prin originalitate, modernism, fantezie şi visare, valorile artei sale fiind de timpuriu recunoscute de Robert Delaunay şi Pablo Picasso. În timpul vieţii nu cunoaşte gloria, trăieşte anevoie din pictură, dar geniul acestui pictor neoprimitiv, precum şi faptul că şi-a depăşit cu mult epoca au fost apreciate în întreg cursul secolului al XX-lea.În 1910, Rousseau îşi prezintă tabloul intitulat „Visul” la cea de-a 26-a expoziţie a Salonului Independenţilor, una din ultimele sale creaţii, considerat ca fiind testamentul său artistic. Jungla deasă este aici mai puţin impenetrabilă decât în alte tablouri, prin vegetaţia dispusă etajat umblă două animale de pradă, maimuţele sar de pe un copac pe altul, în timp ce muzicantul de culoare cântă la flaut. Pe crengi stau păsări viu colorate, zeiţa Venus îşi priveşte visul căruia florile îi adaugă prezenţa lor senzuală.
          În drum spre o altă lume, Rousseau ne lasă moştenire o viziune paradisiacă şi pretimpuriu suprarealistă. André Breton constata câţiva ani mai târziu: „Sunt aproape gata să cred că această pânză uriaşă include în sine întreaga poezie şi geneza misterioasă a epocii noastre. Nici o altă imagine nu mi-a trezit acest sentiment al sacralităţii”. În tabloul „Cal atacat de un jaguar” (1910), foloseşte „douăzeci şi două de nuanţe de verde”, cum spune Rousseau cu mândrie criticului italian Ardengo Soffici. Tabloul a fost cumpărat de negustorul de artă Ambroise Vollard, pentru o sumă ridicolă, cu puţin înainte de moartea artistului.

      Viața are tot mai multe clipe fermecătoare pentru pictor, dar artistul suferă din cauza unei plăgi la picior. Rana se infectează, Rousseau moare în urma cangrenei la 10 septembrie 1910 în spitalul Necker din Paris.

Surse:

http://www.henrirousseau.net/

https://www.britannica.com/biography/Henri-Rousseau

http://www.henrirousseau.org/

https://www.theartstory.org/artist-rousseau-henri.htm

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here