S-a întâmplat în 21 iunie…

0
61

S-a întâmplat în 21 iunie…

– Solstiţiul de vară 2019 (ora 18:54 – ora României) (ziua cea mai lungă, noaptea cea mai scurtă), începutul verii astronomice. În 21 iunie, în emisfera nordică soarele ajunge în zenit şi nu mai apune la cercul polar. Această zi marchează solstiţiul de vară în emisfera nordică şi solstiţiul de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, şi cea mai scurtă în emisfera sudică.

– Ziua Muzicii Europene; ziua de 21 iunie este, începând cu 1982, în Franţa, Ziua Muzicii, care a devenit în 1985 şi Ziua Muzicii Europene. Manifestări au loc în peste 110 ţări unde se desfăşoară mii de concerte gratuite susţinute de muzicieni amatori sau profesionişti din toate colţurile lumii. De la lansarea sa, de către Ministrul Francez pentru Cultură şi până astăzi, Fête de la musique a devenit deopotrivă un loc de întâlnire a variatelor genuri şi forme de expresivitate muzicală şi a iubitorilor acestei arte; începând cu anul 1985, sărbătoarea a fost internaţionalizată, mai întâi la nivelul fostelor colonii francize.

– Ziua Mondială a Soarelui; lansată de Societatea Internaţională pentru Energie Solară, are drept scop popularizarea posibilităţilor de utilizare a energiei solare; a fost marcată pentru prima oară în România în anul 1997.

– 1527: A murit Niccolò Machiavelli, om politic, scriitor şi istoric renascentist italian (n. 1469).

– 1732: S-a născut compozitorul german Johann Christoph Friedrich Bach (m. 1795).

– 1848: În revista „Foaie pentru minte, inima şi literatură” a apărut poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deşteaptă-te, române!”

– 1850: S-a născut Enrico Cecchetti, balerin şi mim italian; considerat unul dintre marii profesori din istoria dansului (m.13.XI.1928).

– 1872, 21.VI / 3.VII: Fruntaşii politici români din Transilvania, întruniţi la Blaj, alcătuiesc un memoriu în care cer recunoaşterea limbii române ca a doua limbă oficială în administraţia locală, o nouă lege electorală fără privilegii de clasă şi de castă, autonomia şcolilor confesionale, întrebuinţarea în Universitatea din Cluj şi a limbii române etc.

– 1882: S-a născut Rockwell Kent, Pictor şi grafician american. Rockwell Kent (D.13 martie 1971) a fost un pictor, ilustrator si scriitor american.

– 1884: S-a născut Marcel Schlumberger, inginer francez (m. 1953), promotor al aplicaţiilor industriale ale prospecţiunii electrice; a fondat, împreună cu fratele său, Société de Prospection Électrique, din care s-a dezvoltat Schlumberger Limited, cea mai mare companie de prospecţiune petrolieră de pe glob.

– 1886: Punerea pietrei de temelie a podului Tower Bridge din Londra.Tower Bridge este un pod peste Tamisa situat în Londra.El a fost construit între anii 1888 – 1894 şi leagă partea de sud cu nordul oraşului. Lungimea totală a podului este de 244 m, înălţimea pilierilor atinge 65 m. Tower Bridge a fost proiectat în stilul neogotic de Horace Jones. Pe malul de nord al Tamisei se află Turnul Londrei (Tower of London) şi St Katharine Docks.Pe malul de sud se găseşte City Hall. Frecvent turiştii confundă Tower Bridge cu Podul Londrei (London Bridge), care este podul următor pe direcţia sensului de curgere a Tamisei. Tower Bridge este în acelaşi timp un pod mobil şi un pod suspendat. Podul are două turnuri care sunt legate între ele la nivelul superior prin pasarele, care au rolul de a se opune forţelor orizontale exercitate de secţiunile suspendate ale podului de pe părţile dinspre uscat ale turnurilor. Componentele verticale ale forţelor din secţiunile suspendate şi reacţiile verticale ale celor două pasarele sunt suportate de cele două turnuri robuste. Pivoţii pentru basculare şi maşinile necesare deschiderii podului sunt adăpostite la baza fiecărui turn.Culoarea actuală a podului datează din 1977 când a fost vopsit în roşu, alb şi albastru în onoarea Reginei Elisabeta a II-a, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a urcării pe tron. Culoarea originală a fost maro ciocolatiu.

– 1888: S-a născut poetul Horia Furtună (m. 1952).

– 1891: S-a născut dirijorul german Hermann Scherchen (m. 1966).

– 1894: S-a născut Maria Virginia Andreescu-Haret, prima femeie-arhitect din România şi din lume (recunoscută la al XVI-lea Congres de istorie a ştiinţei, Bucureşti/1981) (m. 1962).

– 1905: S-a născut Jean-Paul Sartre, filosof existenţialist, scriitor şi critic literar francez; i-a fost atribuit Premiul Nobel pentru Literatură pe 1964, pe care a refuzat să-l ridice. Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. Paris, m. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existenţialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist şi militant social. A influenţat profund generaţia care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia şi opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat. Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică.

– 1909: A murit Vasile Gherman Pop, istoric literar şi poet; autor de poezii mediocre, s-a numărat printre pionierii istoriei literare româneşti, „Conspectul” său (apărut în două volume, în 1875 şi 1876) fiind o primă sinteză informativă cu privire la dezvoltarea culturii şi literaturii noastre de la începuturi până în zilele autorului (n. 1850, la Crasna/Storojineţ, azi în Ucraina).

– 1914: A murit scriitoarea austriacă Bertha von Suttner; Premiul Nobel pentru Pace pe 1905, prima femeie din istoria Nobel-urilor răsplătită cu acest premiu (n. 1843).

– 1915: S-a născut prozatorul Alexandru Iancu Ştefănescu, cunoscut editor şi publicist al primei etape de dezvoltare literară postbelică (m. 1984).

– 1920: S-a născut actorul Puiu Călinescu (m. 1997).

– 1921: S-a născut Jane Russell, actriţă americană.Actriţa americană Jane Russell, unul dintre sex-simbolurile din anii ’40 şi ’50 care şi-a dedicat viaţa să ajute mii de copii să găsească familii adoptive în ultimele decenii, s-a stins din viaţă la vârsta de 89 de ani, în locuinţa sa din California. Vedeta de cinema s-a născut în 1921, în Minnesota. A devenit actriţă după ce a fost descoperită de miliardarul Howard Hughes, care i-a oferit un rol în filmul western „The Outlaw” (Proscrisul).  Aceasta a cunoscut însă succesul după ce jucat în „Gentlemen Prefer Blondes”, din 1953, alături de Marilyn Monroe şi Bob Hope.Jane Russell a fost căsătorită de trei ori şi a adoptat trei copii.Jane Russell a fost de asemenea implicată în muncă de caritate şi prin organizaţia ei, World Adoption International Fund (WAIF), a ajutat mii de copii să găsească familii adoptive.
– 1922: A murit Take (Dumitru) Ionescu, avocat, publicist şi om politic; iniţial liberal, apoi conservator (din 1886)’ de mai multe ori ministru şi prim-ministru (1921-1922); orator de excepţie, a dominat timp de patru decenii viaţa parlamentară; ca ministru de externe (1920-1921) a fost iniţiatorul şi creatorul „Micii Înţelegeri”; a susţinut mişcarea naţională din Transilvania, precum şi cauza românilor sud-dunăreni; a desfăşurat, totodată, o intensă activitate ziaristică în ţară şi a fost corespondent al ziarului londonez Times (n. 1858).

– 1923: S-a născut criticul şi istoricul literar Eugen Luca (m. 1997, la Haifa/Israel).

– 1927: S-a născut Elena Greculesi, pictoriţă româncă.

– 1935: S-a născut scriitoarea franceză Françoise Sagan (m. 2004).

– 1940: S-a născut (la Hotin, azi în Ucraina) artistul plastic Victor Vladimir Ciobanu.

– 1940: A murit Jean Vuillard, pictor post-impresionist şi desenator francez (n. 1868).

– 1940: Al Doilea Război Mondial: Franţa capitulează în faţa Germaniei.

– 1941: Al Doilea Război Mondial: În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.

– 1943: S-a născut regizorul de teatru de renume internaţional Andrei Şerban; stabilit în SUA din 1975; a realizat şi regie de operă (în Anglia, Franţa, SUA sau Olanda); în 1990 s-a întors în România şi a fost pentru o scurtă perioadă director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

– 1951: S-a născut Doru Tufiş, solist vocal şi compozitor.

-1955: S-a născut Michel Platini, fotbalist şi antrenor francez, preşedinte al UEFA.Platini a făcut parte din naţionala Franţei care a câştigat în 1984 Campionatul European de Fotbal, fiind atunci golgeterul competiţiei şi ales cel mai bun jucător. A participat la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1978, 1982 şi 1986, ajungând în semifinalele celor din urmă. Platini, Alain Giresse, Luis Fernández şi Jean Tigana au alcătuit aşa-numitul carré magique („Careul magic”), coloana vertebrală a echipei Franţei din anii ‘1980.Platini a fost numit Chevalier (Cavaler) al Legiunii de Onoare pe 29 aprilie 1985, şi a devenit Officier (Ofiţer) în 1988. A fost antrenorul selecţionatei Franţei timp de patru ani, şi co-organizatorul Campionatului Mondial de Fotbal 1998 din Franţa. A fost de asemenea preşedintele Comitetului FIFA pentru Tehnică şi Dezvoltare, precum şi vicepreşedinte al Federaţiei Franceze de Fotbal.

– 1957: A murit Johannes Stark, fizician german (n. 1874), laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1919.

– 1957: S-a născut interpretul italian de muzică uşoară Nino D’Angelo.

– 1970: A murit matematicianul Victor Vâlcovici; profesor universitar la Iaşi, Timişoara (primul profesor român de mecanică raţională) şi Bucureşti; a abordat probleme de dinamică stelară, de matematică aplicată şi probleme privind fundamentele mecanicii; membru titular al Academiei Române din 1965 (n. 1885).Lucrarea sa de doctorat „Mişcări fluide discontinue cu două linii libere”, care corespundea preocupării ştiinţifice ale epocii, a atras atenţia specialiştilor şi a fost des citată în scrierile referitoare la aceste fenomene. Rezultatele sale în legătură cu schema considerată, numită în lucrările de specialitate „schema Vâlcovici-Birkhoff”, au fost expuse în detaliu de Umberto Cisotti, apoi reluate de Garet Birkhoff.Reîntors în ţară, Victor Vâlcovici a preluat catedra de matematică la Universitatea din Iaşi, unde i-a succedat lui Dimitrie Pompeiu. În 1921, în urma înfiinţării Şcoalei Politehnice din Timişoara, graţie stăruinţelor lui Traian Lalescu, Vâlcovici devineprofesor la Timişoara şi este ales rector al noului centru de învăţământ superior tehnic.Cu simţul datoriei împlinite, lăsând la Timişoara un institut înfloritor, acesta se stabileşte ca profesor de mecanică în 1930 la Universitatea din Bucureşti activând până în 1962 când a fost ales membru al Academiei Române. În 1965 a devenit membru titular al Academiei. Victor Vâlcovici este considerat creatorul hidrodinamicii şi al aerodinamicii teoretice româneşti şi primul mecanician de anvergură pe care l-a dat ţara noastră. Opera sa ştiinţifică are peste 150 de lucrări dedicate mecanicii analitice, teoriei elasticităţii, astronomiei şi cosmogoniei. De numele său se leagă importante cercetări asupra problemei la limita mixtă a luiVolterra, asupra teoremelor universale ale mecanicii, asupra principiilor lui D’Alambert şi Lagrange, asupra teoriei mişcării lichidelor pe suprafeţele Bernoulli, asupra generalizării ecuaţiilor lui Ciaplaghin. A întreprins cercetări cu caracter fundamental de mare interes în teoria elasticităţii, continuând, în special studiile lui Leonhard Euler asupra teoriei flambajului tijelor elastice cu aplicaţii la tehnica extracţiei petrolului. De asemenea, a studiat generalizarea legii de recesie a lui Hubble. Şi-a încheiat activitatea ştiinţifică prin cercetări cosmogonice şi asupra extinderii Universului.A avut preocupări şi în domeniul filozofiei ştiinţei, formulând principiul aristotelic al relativităţii.

– 1974: S-a născut Răzvan Mazilu, coregraf şi dansator.

– 1977: Elvis Presley susţine ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud.

– 1982: S-a născut Prinţul William de Wales. Prinţul William, Duce de Cambridge (William Arthur Philip Louis) este cel mai mare fiu al lui Charles, Prinţ de Wales şi al Dianei, Prinţesă de Wales şi nepot al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi al Prinţului Philip, Duce de Edinburgh.Cuplul s-a logodit în octombrie 2010 în Kenya, în timpul unei vacanţe de 10 zile. Căsătoria a avut loc la Westminster Abbey la 29 aprilie 2011. Nunta a fost privită de peste două miliarde de oameni. Cu câteva ore înainte de nuntă, s-a anunţat că William a fost numit Duce de Cambridge, Conte de Strathearn şi Baron Carrickfergus.Titlurile acordate de suverani sunt „obişnuite cu ocazia nunţii regale”.

– 1982: A murit Nicolae Ioan Popa, comparatist şi istoric literar; prin întreaga sa activitate a contribuit la afirmarea unei concepţii româneşti de literatură comparată; frate cu dramaturgul Victor Ion Popa (n. 1897). Nota Unele surse dau ca dată a morţii 22 iulie 1982, iar naşterea la 25 ianuarie 1897 sau 25 februarie 1897.

– 1988: A murit George Ivaşcu, critic şi istoric literar, publicist; director al revistei „Contemporanul” (1955-1971) şi redactor-şef al revistei „România literară” (1971-1988) (n. 1911) George Ivaşcu  a fost implicat, în 1948, în procesul grupului Lucreţiu Pătrăşcanu şi condamnat mai întâi la moarte, apoi la temniţă grea, pentru ca în 1954, după revizuirea procesului, să fie declarat nevinovat şi eliberat. S-a făcut remarcat ca redactor-şef al revistei Contemporanul (1955 – 1971), redactor-şef al revistei Lumea (1963 – 1966), şi ca director al revistei România literară (1971 – 1988), dar şi ca şef al Catedrei de istoria literaturii române (1958 – 1968).

– 1992: Proclamarea oficială a canonizării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a următorilor sfinţi români: Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea (cu data de prăznuire la 29 februarie); Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş (24 aprilie); Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ (30 iunie); Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi (1 iulie); Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt (2 iulie); Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ – Hozevitul (5 august); Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august); Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi sfetnicul Ianache (16 august); Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop (13 septembrie); Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul (27 septembrie); Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel (21 octombrie); Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea (23 noiembrie) şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie).

– 1999, 21/22: A murit regizorul Iulian Mihu (n. 1926).

– 2003: A murit scriitorul american Leon Uris (devenit foarte cunoscut în 1958, pentru best-seller-ul „Exodus”, tradus, imediat după apariţie, în 50 de limbi), scenarist şi producător de film (n. 1924).

– 2004: Primul zbor spatial privat reuŞit. La 21 iunie 2004, SpaceShipOne, realizat de firma Scaled Composites, pilotat de americanul Mike Melvill, a atins altitudinea de 100, 095 km.

– 2008: A murit Victor Iancu, lingvist şi scriitor; a publicat cărţi de lingvistică, dicţionare, lucrări de dialectologie şi folclor, dar şi romane şi piese de teatru (n. 1936).

– 2008: La 21 iunie, plecat din Manilla pentru a se îndrepta spre Cebu, în centrul ţării, feribotul MV Princess of Stars, surprins de enormele valuri provocate de taifunul Fengshen, naufragiază în largul insulei Sibuyan, având la bord 862 de pasageri.Numai 57 de persoane supravieţuiesc catastrofei. Câteva zile mai târziu, autorităţile filipineze suspendă operaţiunile de căutare, după ce află că nava transporta pesticide extrem de toxice.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here