S-a întâmplat în 21 iunie 1920

0
180

S-a întâmplat în 21 iunie 1920: S-a născut actorul Puiu Călinescu (m. 16 mai 1997, București). Alexandru „Puiu” Călinescu s-a născut în București, în cartierul Grivița și a fost fiul Fotinei Călinescu din București și al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei lui (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. Nu i-a prea plăcut școala, repetând un an de studiu.

       După această perioadă, în timpul adolescenței, se vede nevoit să se angajeze și să-și facă un rost în viață, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus aceasta, spunându-i că nu îi va mai da de mâncare. Această remarcă despre viața tumultuoasă a actorului a fost făcută de el însuși în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, cu puțin timp înainte de moartea artistului.

       Puiu Călinescu și-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat și căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocație, declanșând râsul doar la simpla sa apariție. Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviței o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès.

      A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Reka Nagy, Sebastian Papaiani, Ștefan Bănică.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/puiu-calinescu-2990/

https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/e-adevarat-ca-dumneavoastra-sunteti-fata-lui-puiu-calinescu-628457.html

https://adevarul.ro/locale/calarasi/povestea-trista-celui-mai-mare-actor-comedie-indurat-copilarie-puiu-calinescu-ramas-orfan-mama-5-ani-1_5b3a27bbdf52022f75c5206e/index.html

https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/22-de-ani-de-la-moartea-maestrului-puiu-calinescu-ce-destin-tragic-avut-marele-actor-drama-cutremuratoare-prin-care-trecut-si-gasit-fiica-moarta-casa-164032

http://miscareaderezistenta.ro/teatru/s-a-stins-fara-lumanare-cum-a-murit-actorul-puiu-calinescu-41055.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here