S-a întâmplat în 21 ianuarie 2007

0
68

S-a întâmplat în 21 ianuarie 2007: A murit, într-un accident de maşină, atleta Maria Cioncan, medaliată cu bronz la proba de 1500 m la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. Maria Cioncan a fost una dintre sportivele românce de excepţie, ea câștigând medalia de bronz la proba de 1500 m la Jocurile Olimpice Atena 2004. Aceasta a fost cea mai mare reușită a Mariei ca sportiv.

      S-a născut în 19 iunie 1977 în comuna Maieru, județul Bistrița-Năsăud. A urmat Școala Generală în comuna natală, 1983-1991, în același timp antrenându-se pe ulițele satului. Ea și-a dorit să intre la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, ceea ce a și reușit., iar apoi studiile superioare le-a continuat la Cluj-Napoca.Provenea dintr-o familie modestă, iar într-un interviu acordat ziarului Clujeanul a explicat cum era viața la țară: „Părinții mei nu aveau posibilități să mă ajute. Mama e casnică, iar tata lucra la o carieră de piatră. Viața la țară nu e atât de ușoară cum cred unii; uneori îmi venea să las totul baltă. Dar a doua zi o luam de la capăt.”
     Primul antrenor al Mariei Cioncan a fost Zsolt Gyongyossy, cel care o antrena și pe Gabriela Szabo. Colaborarea cu Gyongyossy a început în anul 1991 la CSS Bistrița, iar în anul 1993 Maria Cioncan a devenit pentru prima dată campioană de cros junioare II la proba de 3.000 m și vicecampioană de pistă la 1.500 m. În același an, 1993, Zsolt Gyongyossy a renunțat s-o mai pregătească.Din 1996 s-a transferat la Clubul Sportiv Siderurgica Hunedoara, având dublă legitimare, și la Clubul Sportiv Universitatea Cluj (1999-2004) și a început antrenamentele cu profesorul Ștefan Beregszaszi.
       Maria Cioncan a participat, în primăvara anului 2000, la patru concursuri din care a câștigat trei, devenind și campioană balcanică în proba de 1.500 m. Chiar dacă a scos timpi buni, care erau sub baremul de participare la Olimpiadă, nu a fost selectionată în lotul de atleți care reprezentau România la JO de la Sydney din acel an.În anul 2004, atleta a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atena, la 1.500 m, iar la final a spus că: „Această medalie îmi va schimba viața. Nu voi mai umbla în opinci”. În același an, a devenit Maestră Emerită a Sportului, ca o recunoaștere a performanțelor sale sportive, iar în luna septembrie a aceluiași an, prin Decret al Președintelui României, i s-a decernat Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a cu două barete.Performanțele au continuat să îi fie recunoscute, iar în martie 2006 a devenit cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, Maria Cioncan este și cetățean de onoare al comunei Maieru și al municipiului Hunedoara.
        După ce a participat la Olimpiada din 2004, de la Atena, Maria a fost mult timp accidentată, ratând numeroase concursuri. A ratat Campionatele Mondiale de la Helsinki, din cauza unei rupturi musculare la gambă. După tratamente îndelungate, Maria s-a pus din nou pe picioare și a început să revină la forma din anul 2004.În noiembrie 2006, Maria Cioncan a plecat împreună cu antrenorul său, Ștefan Beregszaszi, la un stagiu de pregătire la Ifran (Maroc), iar ultimele trei săptămâni de antrenament au hotărât să le efectueze în Grecia. Se întorceau spre casă la 21 ianuarie 2007 cu mașinile personale, iar autoturismul condus de Maria Cioncan a pierdut direcția într-un viraj la stânga și s-a izbit violent de un copac, la 20 km de orașul Plevna (Bulgaria). A murit în aceeași zi, având 29 de ani.
Surse:

http://www.cosr.ro/sportiv/maria-cioncan

https://u-cluj.ro/maria-cioncan-atleta-care-plecat-dintr-o-comuna-bistriteana-si-ajuns-pe-podiumul-jocurilor-olimpice/

https://www.primariahunedoara.ro/ro//stiri-si-noutati/comemorare-maria-cioncan

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/maria-cioncan-comemorata-impinesc-11-ani-moartea-sportivei-1_5a5f1794df52022f7597468e/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here