S-a întâmplat în 21 ianuarie 1918

0
49

S-a întâmplat în 21 ianuarie 1918: A murit Victor Mihali de Apșa, mitropolit greco-catolic, membru de onoare al Academiei Române. Victor Mihali de Apșa s-a născut la 19 mai 1841 în Ieud, judeţul Maramureş. Studiile primare le-a urmat la Piarişti în Sighetu Marmaţiei, iar cele liceale la Oradea, Tirnavia şi Caşovia. A promovat maturitatea în 1857.

     La îndrumarea şi cu ajutorul episcopului Ioan Alexi al Gherlei a fost trimis la Roma de către tatăl său, Gavril Mihali. La început a fost primit în Colegiul grecesc „Sf. Atanasie”, apoi student bursier al fundaţiei înfiinţate de către Papa Pius IX pentru eparhiile Bisericii Române Unite, de unde a urmat studiile la Institutul „De Propaganda Fide”. În 1863 a fost promovat doctor în Teologie, iar la 8 noiembrie, acelaşi an, a fost hirotonit preot în biserica de la Colegiul „Sf. Atanasie” prin episcopul Stefan Missir. Revenit de la Roma, în aprilie 1864 a fost numit prefect de studii, iar din 1 octombrie acelaşi an şi profesor de Istorie bisericească şi Drept canonic la Seminarul teologic din Gherla.
        Mitropolitul Ioan Vancea de Buteasa, el însuși exponent al nobilimii românești din Transilvania, l-a transferat la Blaj, unde a primit diferite funcțiuni în curia mitropolitană. În calitate de secretar al mitropolitului, Victor Mihali de Apșa a participat la Conciliul Vatican I. În 1874, Victor Mihali de Apșa, care se dovedise unul dintre cei mai talentați preoți, a fost hirotonit episcop de Lugoj, în condițiile în care scaunul eparhial rămăsese vacant, după transferul episcopului Ioan Olteanu la Oradea. Părea că ierarhul va sta multă vreme în scaunul eparhial din Banat, însă, în 1893, prietenul și protectorul său, Ioan Vancea de Buteasa, a murit, iar Victor Mihali de Apșa a fost ales mitropolit. Alegerea a fost confirmată și de împăratul Francisc Iosif, iar Papa Leon al XIII-lea l-a înscăunat pe marele ierarh ca mitropolit în 1894. Victor Mihali de Apșa a inițiat o amplă acțiune de aducere la zi (aggiornamento) a Bisericii Române Unite cu Roma. El a convocat două sinoade arhidiecezane și un conciliu provincial, în 1900, care a celebrat 200 de ani de la Unirea bisericească a românilor ardeleni cu Biserica Romei. Aceste demersuri au sincronizat Biserica Greco-Catolică cu ceea ce se întâmpla în Biserica Catolică din Occident. Era perioada în care Papa Leon al ­XIII-lea promova enciclica Rerum novarum, care a fost cea mai viguroasă reacție a crești­ni­lor la ideologia marxistă. ­Enciclica a pus bazele creștin-democrației europene.
         Victor Mihali de Apșa a condus, alături de dr. Ioan Rațiu, Vasile Lucaciu și alți lideri ai românilor ardeleni, Mișcarea Memorandistă, care a marcat un punct culminant în lupta românilor ardeleni pentru drepturi naționale. Condamnarea liderilor românilor ardeleni la ani grei de închisoare l-a determinat pe Victor Mihali de Apșa să pledeze, alături de Ioan Slavici, pentru abandonarea tacticii pasiviste a Partidului Națio­nal Român, care presupunea neparticiparea la viața publică, ca semn al nerecunoașterii anexării Transilvaniei la Ungaria din 1867.
      Ca urmare a trecerii la politica activistă, românii ardeleni au reușit să trimită în Parlamentul din Budapesta lideri de excepție, care au reușit să exprime și să se lupte pentru drepturile românilor. Din generația formată sub îndrumarea lui Victor Mihali de Apșa au făcut parte Iuliu Maniu, care a fost avocatul mitropoliei conduse de marele intelectual maramureșean, Alexandru ­Vaida-Voievod sau Octavian Goga. Victor Mihali de Apșa a comis și un gest de sfidare a autorită­ților austro-ungare. În 1916, în momentul în care Regatul României a intrat în primul război mondial, autoritățile austro-ungare au cerut liderilor celor două biserici istorice ale românilor ardeleni să ia atitudine împotriva fraților lor. Ierarhia ortodoxă a semnat un document odios, publicat de ziarul Telegraful din Sibiu, în care afuriseau, practic, armata română care pornise să dezrobească Transilvania. Victor Mihali de Apșa a refuzat cu curaj să facă acest lucru. Din păcate, el a murit înainte să vadă realizată Marea Unire. El s-a mutat la Domnul la 21 ianuarie 1918.

Surse:

http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/unirea/1915/BCUCLUJ_FP_PIV1902_1915_025_0014.pdf

http://e-communio.ro/stire3582-victor-mihali-de-apsa-ultimul-mitropolit-al-romanilor-greco-catolici-din-austro-ungaria

https://romanialibera.ro/aldine/history/victor-mihali-de-apsa–ultimul-mitropolit-al-romanilor-greco-catolici-din-austro-ungaria-399339

http://www.bru.ro/blaj/lista-episcopilor/ps-victor-mihali/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here