S-a întâmplat în 21 februarie 1916

0
213

S-a întâmplat în 21 februarie 1916 . La Verdun, în Franţa, a început cea mai distrugătoare bătălie din timpul Primului Război Mondial, soldată cu aproximativ un milion de victime, care s-a încheiat, în decembrie 1916, prin respingerea definitivă de către armata franceză a atacurilor germane. Deși s-a încheiat, oficial, cu o victorie franceză, Bătălia de la Verdun n-a adus părții învingătoare niciun avantaj strategic important.

        În zece luni de lupte cumplite confruntarea dintre trupele franceze şi germane a degenerat într-o chestiune de prestigiu. Oficial, au câştigat francezii, dar masacrul a atins proporţii de necrezut, iar dealurile din jurul Verdunului au rămas devastate pentru totdeauna.

         Câmpurile de bătălie, forturile, tranşeele din păduri, „oraşul care a murit pentru Franţa” şi enormele cimitire francezo-germane sunt astăzi un mare memorial.

           În anul 1916 războiul trecuse deja de la faza ofensivă la cea defensivă, de rezistenţă, iar luptele se mutaseră în tranşee.În jurul Verdunului erau douăzeci de fortificatii majore şi altele patruzeci mai mici care protejau graniţa istorica de est a Frantei.

           Germanii cunoşteau rolul Verdunului de simbol al rezistenţei, intenţionau însă prin strategia dezvoltată de şeful Statului Major german Erich von Falkenhayn să atace la Verdun într-o lupta de uzură care să provoace pagube cât mai mari armatei franceze, slăbită de cei doi ani de război şi la limita posibilităților sale.

           Nemţii intenţionau să atragă trupele franceze în contra-atacuri şi contra-ofensive şi să le distrugă sub focul masiv al artileriei grele, alimentată cu mari cantităţi de muniţie aduse pe căile ferate care ajungeau chiar la 24 de kilometri de linia frontului.

         Dar generalul Philippe Pétain, apărător al Verdunului alături de generalul Robert Nivelle, a regândit strategia artileriei şi infanteriei franceze. Pétaina ordonat ca nu va exista nici o retragere, ci doar contra-atacuri, în ciuda faptului că trupele se aflau sub focul masivelor bombardamente ale artileriei germane.

          21 februarie 1916, ora 7:15. Bătălia a început la Le Bois Des Caures, lângă Verdun, şi timp de 9 ore germanii au bombardat frontul cu 2 milioane de obuze. A fost doar începutul masacrului. Până la sfârşitul lunii martie artileria germană a provocat inamicului pierderi cel puţin tot atât de grele ca şi cele proprii. În plus, începutul, la 1 iulie 1916, a  bătăliei de pe Somme, a forţat armata germană să aducă trupe de la Verdun, slăbind astfel presiunea asupra armatei franceze.

          Câmpul de luptă a fost nu mai mare de 10 km pătraţi şi din punct de vedere strategic.

          Astfel spun istoricii războiului. Și nu poate exista nicio justificare pentru pierderile atroce suferite de ambele părţi. Singura explicație este faptul că batălia a degenerat într-o chestiune de prestigiu atât pentru francezi cât şi pentru germani. Istoricii războiului spun că în bătălia de la Verdun s-au tras peste 14 milioane de obuze. Câte 200 pentru fiecare victimă.

         Germanii i-au subestimat pe francezi. Verdunul a rezistat tuturor asalturilor, iar bătălia a rămas cunoscută şi pentru remarca „Ils ne passeront pas” (Ei NU vor trece). Remarca a fost făcută de generalul Robert Nivelle, apărător al oraşului alături de un alt mare general, Philippe Pétain. Devastatoarea bătălie de 10 luni de la Verdun a avut numele de cod Judecata, dat de germane. A rămas în istorie şi sub numele de Abatorul. Aceasta deoarece numărul de morți, răniţi şi dispăruţi s-a ridicat la cifre de necrezut.

            Au murit aproximativ 550.000 pentru francezi şi 430.000 pentru germane. Estimările diferă, pornind de la 710.000 şi mergând până la un maxim de 980.000.

           Bombardamentele neîntrerupte au devastat frumoasele coline din jurul Verdunului şi din pădurile verzi au rămas doar nişte trunchiuri arse şi contorsionate. Câmpurile au fost acoperite de gropi adânci, umpute repede de apa ploilor, în care şi-au găsit moartea mii şi mii de soldaţi.

          Moartea era peste tot. Între cei ucişi aici au fost şi Émile Driant – scriitor şi politician devenit ofiţer al armatei franceze, Kiffin Rockwell. Acesta a fost pionier al aviaţiei şi primul pilot american ucis în Primul Război Mondial. A fost ucis și  Franz Marc – unul din cei mai importanți pictori ai expresionismului german. Era înrolat în armata germană şi iniţiator al camuflajului militar, ucis de schijele unui obuz în 4 martie 1916.

          Memorialul Verdun a fost ridicat în anii 1960, cu finanţarea scriitorului francez Maurice Genevoix, veteran al Primului Război Mondial. A fost grav rănit în bătălia Marne.

       Este un memento zguduitor. Aminteşte atât de combatanţii francezi cât şi de cei germani, dar şi de civilii care şi-au pierdut atunci viaţa.

      Este şi muzeu militar, expune armament francez şi german, vehicule militare şi echipamente utilizate în bătălie. În timp a devenit însă mai mult un muzeu educaţional decât monument comemorativ. Aceasta, în efortul autorităţilor franceze de a-i conştientiza pe tineri asupra ororilor războiului.

Surse:

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/batalia-de-la-verdun

https://www.rfi.ro/cultura-93249-accent-pe-istorie-razboi-mondial-batalia-verdun

http://www.rador.ro/2016/07/01/documentar-100-de-ani-de-la-batalia-de-pe-somme-campania-care-a-rapit-1-milion-de-vieti/

https://www.dw.com/ro/verdun-r%C4%83zboiul-din-r%C4%83zboi/a-19290418

http://www.cunoastelumea.ro/cicatricile-primului-razboi-mondial-batalia-de-la-verdun-mica-parcela-de-pamant-neimportanta-din-punct-de-vedere-strategic-pentru-care-nemtii-si-francezii

http://stiri.tvr.ro/1916-verdun-cea-mai-lunga-batalie-si-una-din-cele-mai-devastatoare-din-istorie_50902.html#view

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here