S-a întâmplat în 21 februarie 1864

0
66

S-a întâmplat în 21 februarie 1864 . S-a născut Virgil Oniţiu, prozator, publicist şi traducător. Îi revine meritul de a fi înfiinţat Fondul Coresi, destinat să ajute profesorii în editarea manualelor. A fost membru corespondent al Academiei Române din 1902 (m. 1915).

         Virgil Oniţiu ajunge la liceul Andrei Șaguna Braşov în urma concursului publicat în vara anului 1890 pentru ocuparea catedrei de limba română şi latină. După absolvirea Facultății de Teologie din Sibiu se înscrie la Facultatea de Litere a Universităţii din Viena ca urmare a obţinerii unei burse. După ce-şi dă examenele la Universitatea din Budapesta renunţă la cariera preoţească, în favoarea celei profesorale.

           Multiplele sale calităţi se reliefează şi se valorifică mai ales din toamna anului 1894, când la insistenţele profesorilor din liceul Andrei Șaguna din Brașov, ajunge director.

      În această calitate, Virgil Oniţiu a ridicat şcoala pe care o conducea la nivelul corespunzător cerinţelor vremii. Iniţiază „Masa studenţilor” pentru elevii săraci, încurajează excursiile şcolare şi practicarea sporturilor, construindu-se în curte chiar un patinoar.S-au înfiinţat muzeele de numismatică, de arheologie, de filologie, estetică sau bibliotecile de clasă, s-au completat laboratoarele cu aparate noi de fizică.

            Pe lângă aceste îmbunătăţiri menite a contribui la ridicarea nivelului învăţământului, Virgil Oniţiu şi-a făcut timp şi pentru cultivarea literaturii beletristice în volumele „De toate”, „Clipe de repaus”, nuvelele, studiile pedagogice şi de istorie literară „Straturi în poezia noastră populară”, „Poezia epica a lui Vasile Alecsandri”, revizuirea şi retipărirea „Ţiganiadei” de Ioan Budai Deleanu.

            Întreaga lui activitate încununată de succes a fost apreciată şi de Academia Româna, care l-a ales membru corespondent.

          Printre realizările sale în calitate de director se numără înființarea Fondului Coresi (1896), pentru publicarea de manuale. De asemenea și finanțarea excursiilor școlare organizate de profesori, inițierea servirii unei mese pentru elevii săraci (1898), întemeierea unui internat (1911).

          Pedagogul si publicistul Virgil Oniţiu a fost cel mai longeviv director al liceului “Andrei Şaguna”.  21 de ani a condus această prestigioasă instituţie de învăţământ.

        „De-o liniște clasică în temperament, ager fără seamăn în a înțelege sâmburele hotărâtor al oricărei situațiuni, român incapabil de transacțiuni pe contul caracterului național al institutului său, cinstea întrupată în toate agendele sale, directorul Virgil Onițiu a știut să treacă peste toate greutățile și nevoile vremilor și a făcut din liceul brașovean cel mai de frunte far de lumină pentru neamul românesc din Transilvania și Țara Ungurească”.– „Românul”, Anul V, Nr. 221, Arad, Sâmbătă 10/23 octombrie 1915, p. 1.

Surse:

Mircea Manta: Virgil Onițiu în cultura românească, 192 pagini, Editura Arania, 2005

Virgil Onițiu

http://tara-barsei.ro/wp-content/uploads/2008/12/radu2005.pdf

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=ultora_cultura&s_id=181802&2018-Anul-comemorativ-al-fauritorilor-Marii-Uniri-Virgil-Onitiu—

http://www.cuvantul-liber.ro/news/76463/61/VIRGIL-ONITIU

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here