S-a întâmplat în 21 februarie 1836

0
67

S-a întâmplat în 21 februarie 1836 . S-a născut compozitorul francez Léo Delibes. Clément Philibert Léo Delibes s-a născut pe 21 februarie 1836, la Saint-Germain-du-Val. Părinţii (mai ales mama, care provenea dintr-o familie de muzicieni) i-au cultivat din copilărie interesul pentru muzică.

            După dispariţia timpurie a tatălui, Delibes se stabileşte la Paris împreună cu mama lui. La Conservator, studiază pianul şi orga, urmează cursuri de teorie, armonie, contrapunct şi compoziţie. Încă din prima perioadă a studiilor, tânărul Delibes îşi dovedeşte aptitudinile componistice scriind o serie de polci şi mazurci remarcabile. La un moment dat, constrâns de nevoile financiare, se angajează în corul Operei, pentru a nu-şi întrerupe studiile.

         La 17 ani este numit organist la biserica Saint Pierre de Chaillot şi primeşte funcţia de pianist acompaniator la Teatrul Liric. Paralel cu aceste activităţi, Delibes continuă să studieze compoziţia sub îndrumarea lui Adolphe Adam, creatorul baletului „Giselle”, care îl încurajează să abordeze muzica de balet şi de operă.

         După câteva lucrări de proporţii mai modeste, Delibes compune baletul „Izvorul” (în colaborare cu Ludwig Minkus). Urmează baletul „Coppélia” (1870) – un adevărat triumf -, comedia muzicală „Regele a spus” şi baletul „Silvia”. În 1870 baletul “Coppelia” l-a lansat în atenția contemporanilor iar spectacolul coregrafic și suita de concert extrasă din această partitură au rămas și astăzi atracții pentru afișele stagiunilor din întreaga lume.

          În 1880, Delibes este numit profesor de compoziţie la Conservatorul din Paris. „Lakmé”, opera sa de maturitate, a văzut lumina rampei în 1883, pe scena Operei Comice din Paris, repurtând un succes răsunător. Delibes s-a stins din viaţă pe 14 ianuarie 1891.Ultima lui operă, „Kassia”, rămasă neterminată, a fost finalizată, câţiva ani mai târziu, de Jules Massenet.

Surse:

http://www.romania-muzical.ro/articol/leo-delibes-125-de-ani-de-la-moarte/1381061/1821/1

https://www.britannica.com/biography/Leo-Delibes

https://cultural.bzi.ro/povestea-compozitorului-francez-leo-delibes-24635

Léo Delibes

https://www.allmusic.com/artist/l%C3%A9o-delibes-mn0000079977/biography

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here