S-a întâmplat în 21 decembrie 1971

0
58

S-a întâmplat în 21 decembrie 1971: Crearea, la Paris, a organizaţiei umanitare „Medici fără frontiere” („Médecins sans Frontières”), care are drept scop acordarea de ajutor medical în situaţii de urgenţă ce intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale (organizaţia a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru pace pe 1999).

       Médecins Sans Frontières (MSF) este o organizație non-guvernamentală umanitară internațională (ONG) cunoscută cel mai bine pentru proiectele sale din regiunile sfâșiate de război și țările în curs de dezvoltare afectate de boli endemice. În 2015, peste 30.000 de colaboratori – în special medici locali, asistente medicale și alți profesioniști din domeniul medical, experți în logistică, ingineri și administratori de apă și salubritate – au acordat asistență medicală în peste 70 de țări.
      Marea majoritate a personalului sunt voluntari. Contribuțiile donatorilor privați formează circa 90% din finanțarea organizației, în timp ce contribuțiile corporațiilor oferă restul, acordând MSF un buget anual de aproximativ 1,63 miliarde USD.     Epidemii, catastrofe, cataclisme, dezastre naturale, oameni în suferinţă, Acesta este decorul în care acţionează organizaţia Médecins Sans Frontières (Medici Fără Frontiere/MSF), o organizaţie internaţională medicală umanitară creată de către medici şi jurnalişti în Franţa, în 1971. MSF oferă asistenţă independent, imparţial, în mai mult de 60 de ţări, oamenilor a căror supravieţuire este ameninţată de violenţă, neglijare, sau de catastrofă, în primul rând din cauza conflictelor armate, epidemiilor, malnutriţiei sau dezastrelor naturale. Încă de la crearea organizaţiei, MSF şi-a câştigat dreptul, prin rezultatele extraordinare ale muncii pe care o face, de a vorbi deschis, de a atrage atenţia asupra crizelor neglijate, inadvertenţelor provocate sau abuzurilor şi de a pleda pentru tratamente medicale îmbunătăţite şi protocoale. În 1999, MSF a primit Premiul Nobel pentru Pace.
       Munca medicilor se bazează pe principiile umanitare ale eticii medicale şi imparţialităţii. MSF funcţionează independent de orice agende politice, militare sau religioase. Echipele medicale realizează evaluări pe teren pentru a determina nevoile de sănătate ale populaţiei înainte de programe de deschidere, cu scopul de a umple lacunele existente (mai degrabă decât replicarea serviciilor care sunt deja oferite) sau ajung la comunităţile care nu sunt asistate. Cheia pentru capacitatea MSF de a acţiona independent: 90% din finanţarea globală MSF (şi 100% din finanţarea MSF-SUA) provine din mediul privat. În 2009, MSF a avut 3,8 milioane de donatori individuali şi finanţatori private din întreaga lume. Ca organizaţie, MSF este neutră. Aceasta nu ia parte în conflictele armate, oferă îngrijire numai pe bază de necesitate şi are acces independent crescut la victimele conflictelor după cum prevede dreptul internaţional umanitar.
         Echipele medicale ale MSF au fost de multe ori martorele unor episoade cu violenţe, atrocităţi şi neglijenţe în cursul activităţii lor, în mare parte acestea fiind trecute cu vederea de atenţia internaţională. MSF alertează opinia publică, atrăgând atenţia asupra crizelor uitate, abuzurilor care au loc dincolo de titlurile tabloidelor, deficienţelor din sistemul de ajutor, deturnărilor ajutorului umanitar pentru interesele politice, sau implicărilor politice care restricţionează accesul la îngrijire medicală sau medicamente esenţiale. De exemplu, în 1985, MSF a vorbit împotriva guvernului etiopian în ce priveşte deplasarea forţată a sute de mii de oameni din propria populaţie. În 1994, organizaţia a luat o măsură fără precedent împotriva replicilor militare internaţionale la genocidul din Rwanda. În anul următor, MSF a condamnat masacrul civililor sârbi de la Srebrenica, patru ani după aceea denunţând bombardamentul militar rus din Groznîi, capitala Ceceniei.
       În 2004 şi 2005, MSF a cerut Consiliului de Securitate ONU să acorde o atenţie mai mare crizei din Darfur. În 2007, MSF a denunţat implicarea fără voie a civililor în conflictele din Republica Democratică Congo, Republica centrafricană, Ciad, Somalia; de asemenea, a atras atenţia guvernelor din Thailanda şi Laos.Mai recent, MSF s-a străduit să obţină răspunsuri de la guvernul sud-african şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în urma violenţelor xenofobe din Zimbabwe şi a altor cetăţeni străini africani; s-a luptat împotriva limitării accesului persoanelor cu HIV / SIDA şi alte boli la medicamente, împotriva ipocriziei incredibile a naţiunilor care trimit produse cu deficit nutriţional şi îl numesc ajutor alimentar, împotriva tendinţei de politizare şi militarizare a ajutorului umanitar, astfel cum s-a întâmplat în Afganistan şi Pakistan, şi împotriva răspunsului inadecvat al sistemului de ajutor internaţional la criza de holeră în Haiti.
      Echipele medicale MSF din teren sunt într-un dialog constant cu autorităţile locale, cu părţile aflate în conflict şi alte agenţii, în încercarea de a consolida independenţa organizaţiei operaţionale şi pentru a facilita furnizarea de asistenţă medicală mai bună pentru pacienţi şi comunităţile lor.În orice zi, peste 22.000 de persoane angajate, reprezentând zeci de naţionalităţi, pot fi găsite acordând asistenţă persoanelor aflate în criză din întreaga lume. Ei sunt medici, asistente medicale, experţi logistică, administratori, epidemiologi, tehnicieni de laborator, profesionişti din domeniul sănătăţii mintale, şi alţii care lucrează împreună, în conformitate cu principiile directoare MSF de acţiune umanitară şi etică medicală.
Surse:

https://medici-fara-frontiere.ro

https://web.archive.org/web/20180223190327/http://www.msf.org/en/

https://www.doctorswithoutborders.org

https://www.msf.org

https://medicaacademica.ro/medici-fara-frontiere-recruteaza-in-romania/

https://www.revistagalenus.ro/interviuri/interviu-dr-gheorghe-zastavnitchi-medici-fara-frontiere/

https://www.telegrafonline.ro/medicii-fara-frontiere-speranta-pentru-milioane-de-oameni

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here