S-a întâmplat în 21 august…

0
50

S-a întâmplat în 21 august…
– „Ziua Medicinei Militare” (la 21.VIII.1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înfiinţare a corpului de ofiţeri sanitari, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare).

– 1485: Sfârşitul Războiului celor Două Roze. Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitentă pentru tronul Angliei între sustinătorii Casei de Lancaster si cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămos comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-si originea în formele si culorile blazoanelor celor două case regale: Trandafirul alb de York si Trandafirul rosu de Lancaster.Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul si vestul tării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord si de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocratiei, ceea ce a dus la cresterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.
– 1698: S-a născut Giuseppe Guarneri, unul dintre cei mai faimoşi meşteri italieni de viori ai vremii; una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini şi se află expusă în Sala Rossa a Palatului Municipal din Genova (d.17.10.1744)
-1723: A murit Dimitrie Cantemir, prozator, istoric, filosof şi umanist (la 25 de ani era un cărturar format, care îşi începea creaţia originală cu lucrări de etică, literatură, filosofie şi muzică; la 11.VII.1914 este ales membru al Academiei din Berlin); ca domnitor al Moldovei (1693; 1710-1711), programul său politic se baza pe ideea de independenţă şi unitate a ţărilor române (n. 1673)
– 1789: S-a născut Augustin Louis baron de Cauchy, matematician si fizician francez.Augustin Louis Cauchy (n.Paris – d. 23 mai 1857 la Sceaux) a fost unul dintre cei mai importanţi matematicieni francezi.A demarat un proiect important de reformulare si demonstrare riguroasă a teoremelor de algebră, a fost unul dintre pionierii analizei matematice si a adus o serie de contributii si în domeniul fizicii. Datorită perspicacitătii si rigurozitătii metodelor sale, Cauchy a avut o influentă extraordinară asupra contemporanilor si predecesorilor săi. Catolic si roialist fervent, manifestă o prezentă socială activă.Cauchy a lăsat posteritătii un număr enorm de lucrări matematice care au fost publicate din 1882 pâna în 1974 în Opere complete. Este vorba de 27 volume ce cuprind circa 800 de articole din domeniile: algebră, analiză matematică, mecanică si teoria probabilitătilor.Cauchy a fost membru al Asociatiei Regale din Londra si al multor academii de stiinte ale lumii.A fost membru al ordinului Legiunii de Onoare.Numele său se află înscris pe Turnul Eiffel.O stradă din Paris îi poartă numele.
– 1798: S-a născut Jules Michelet, istoric si publicist francez (d. 1874).Jules Michelet a fost un reputat istoric francez, reprezentant al istoriografiei romantice. Doctor al Universitătii din Paris în 1819, profesor în 1827 la École Normale Supérieure, Michelet este cel care, în anii 1840, atrăgea la Collège de France sute de studenti fascinati de magia vorbelor sale, de exaltările si convingerile sale politice. Este cunoscut si ca filo-român, atât prin scrierile sale, cât şi prin sprijinul moral pe care l-a acordat „paşoptistilor” români (unii dintre aceştia fiindu-i studenţi la Collège de France).Jules Michelet s-a stins din viată pe 10 februarie 1874, la Hyères. Rămăşitele sale pământesti au fost reînhumate în 1876 la Cimitirul Père Lachaise, la acest moment funerar participând si prietenii si discipolii săi români: Maria Rosetti, fratii Vintilă, Horia si Mircea Rosetti, C. Cantacuzino, G. Sion si Vasile Vârnav.
– 1872: S-a născut Aubrey Beardsley, desenator şi ilustrator englez.Aubrey Vincent Beardsley (n. Brighton – d. 16 martie 1898) a fost un artist vizual influent englez, fiind cunoscut mai ales ca desenator, ilustrator si grafician.Multe dintre imaginile sale sunt realizate în penită, prezentând adesea largi suprafeţe dense, intens bogate în linii, închise la culoare, contrastând cu suprafeţe goale, similare ca mărime şi formă, respectiv suprafeţe prezentând detalii fine în contrast cu cele ce nu prezintă nici un fel de detalii.Aubrey Beardsley a fost probabil cel mai controversat artist grafic al mişcării artistice Art Nouveau, fiind renumit pentru imaginile sale de factură sumbră, explorate în opera sa târzie. Cele mai faimoase ilustraţii ale sale se bazează pe teme istorice si mitologice, incluzând ilustraţiile la piesa lui Aristofan, Lysistrata şi la cea a lui Oscar Wilde, Salomé.Opera lui Beardsley a avut un impact enorm asupra simbolistilor francezi, asupra mişcării Poster Art a anilor 1890, asupra artiştilor târzii ai Art Nouveau, Pape, Mucha, Clarke, şi chiar şi asupra unor artişti ai perioadei Art Deco.
– 1874: S-a născut compozitorul Ioan Bohociu (m. 1944)
– 1882: S-a născut fizicianul Augustin Maior; contribuţii în fizica teoretică (teoria relativităţii, a gravitaţiei, termodinamică); a înfiinţat, la Sibiu, prima şcoală de telegrafie şi telefonie din Transilvania (1919) (m. 1963)
– 1897: A fost fondată prima fabrică de automobile, „Olds Motor Vehicle Company” – Oldsmobile
– 1902: S-a născut Paul Călinescu, regizor, scenarist şi inovator în domeniul tehnicii cinematografice (m. 2000)
– 1905: S-a născut Friz (Isadore) Freleng, regizor, scenarist şi producător american de filme de animaţie („Pantera roz”, „Bugs Bunny” etc.) (m.1995).
– 1911: Mona Lisa a fost furată de un angajat al Muzeului Luvru. A fost recuperată după doi ani
– 1916: S-a născut Consuelito Velasquez, pianistă şi compozitoare mexicană (autoarea melodiei de succes mondial „Besame mucho”) (m. 2005)
– 1921: S-a născut actorul de revistă Gioni Dimitriu (m. 2003)
– 1925: S-a născut actorul Toma Caragiu. Toma Caragiu (n. Argos Orestiko sau Hrupisti, Grecia – d. 4 martie 1977, Bucuresti) a fost un actor român de origine aromână, cu activitate bogată în teatru, TV, film. A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat si în drame, unul dintre filmele sale de referintă fiind Actorul si sălbaticii (1975).
– 1927: S-a născut actorul Jean Constantin (m. 2010) Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean (n. Techirghiol – d. 26 mai 2010, Constanta), a fost un actor român, interpret de roluri comice.Printre personajele reprezentate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de actiune si de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu si serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).
– 1931: S-a născut Theodor „Freddy” Negrescu, maestru de sunet la Casa de Discuri Electrecord; a lucrat trei ani la Societatea Română de Radiodifuziune, după care a plecat la Electrecord în 1956, unde a muncit, neîntrerupt, până în 1995 (m. 2012)
– 1934: S-a născut John Lewis Hall, fizician american John Lewis Hall (n. Denver, Colorado, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2005, împreună cu Theodor Hänsch, pentru contributiile aduse la dezvoltarea spectroscopiei de mare precizie, pe bază de laser, inclusiv pentru tehnica pieptenele optic.Hall si Hänsch au împărtit jumătate din premiu, cealaltă fiind acordată lui Roy Jay Glauber.
– 1938: S-a născut Kenny Rogers, actor şi cântăreţ american de muzică country
– 1940: A murit (asasinat în Mexic) Leon Troţki (numele real: Lev Davidovici Bronstein), om politic rus, figură proeminentă a revoluţiilor din 1905-1907 şi 1917 (n. 1879)
– 1941: S-a născut actriţa Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga.Ilinca Tomoroveanu (n. Bucuresti) a fost o actriţă româncă de teatru si film. Din anul 2005 a fost director adjunct artistic al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale”, unde şi-a continuat şi cariera de actriţă. În 1990 devine membră UNITER, iar din 1999 a fost membră în senatul UNITER.A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.
-1942: Lansarea filmului de desen animat Bambi.Bambi este un film de animatie lansat în 1942 produs de Walt Disney, si regizat de David Dodd Hand. Este al 5-lea film din seria de filme animate Disney, serie care a început în 1937 o dată cu Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, şi filmul de animaţie clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile.Este bazat pe povestirea Bambi, A Life in the Woods scrisă de autorul austriac Felix Salten.
– 1943:A murit Henrik Pontoppidan, scriitor danez (n. 1857), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în1917.
– 1947: A murit constructorul de automobile Ettore Bugatti..Ettore Arco Isidoro Bugatti (n.15 septembrie 1881, Milano– d.Paris) a fost un constructor de automobile.S-a născut într-o familie de artişti din Milano. Tatăl, Carlo Bugatti şi-a dorit să devină şi el artist, designer şi tâmplar de mobilă.Ettore însă s-a decis pentru o carieră de inginer.
– 1955: La ora 20.00 începe prima emisiune experimentală de televiziune în România.
– 1959: Hawaii devine cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii. Hawaii este al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii, localizat în arhipelagul insulelor Hawaii în Oceanul Pacific.Admis în Uniune la 21 august 1959, ca al 50-lea stat al acesteia, Hawaii se găseste geografic la 3.700 km depărtare de Statele Unite continentale.
– 1961: De la Galeria Naţională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”.A fost recuperat în 1965.
– 1963: S-a născut regele Mohamed al VI-lea al Marocului (încoronat la 30 iulie 1999)
– 1965: Marea Adunare Naţională, întrunită în sesiune extraordinară, aprobă schimbarea denumirii statului în Republica Socialistă România (din Republica Populară Română); la 30.XII.1947 regele Mihai a fost silit să abdice şi să părăsească ţara, iar Adunarea Deputaţilor a adoptat Legea nr. 363, prin care România era proclamată republică populară
– 1968: La şedinţa comună a CC al PCR, a Consiliului de Stat şi a Guvernului României este adoptată o poziţie de condamnare a agresiunii armate împotriva Cehoslovaciei; are loc, la Bucureşti, un mare miting de protest împotriva ocupării Cehoslovaciei de către trupele a cinci state membre ale Tratatul de la Varşovia (URSS, Polonia, RDG, Ungaria şi Bulgaria)
– 1973: S-a născut Serghei Brin, cofondator al companiei Google.Sergey Mikhaylovich Brin (n. Moscova) este un informatician si om de afaceri american, evreu originar din Rusia, cofondator al companiei Google, împreună cu Lawrence Edward „Larry” Page.Compania Google Inc. a fost înregistrată în septembrie 1998 şi lansată la bursă şase ani mai târziu, în august 2004. Aşa cum ştim, este cel mai mare şi mai performant motor de căutare, estimându-se că funcţionează cu peste 1 milion de servere şi procesează peste un miliard de căutări pe zi.. Google s-a numit iniţial BackRub.Dezvoltat începând cu 1996 de Larry Page şi Serghei Brin, licenţiaţi în informatică la Universitatea Stanford, motorul de căutare s-a numit iniţial BackRub, fiind redenumit Google în 1997.BackRub a funcţionat pe serverele Stanford timp de un an, până a ajuns să ocupe prea multă lăţime de bandă, devenind nepotrivit pentru universitate.La înfiinţarea companiei, în septembrie 1998, fondatorii au făcut un joc de cuvinte pornind de la „googol”, un termen matematic pentru numărul reprezentat de cifra 1 urmată de 100 de zerouri (1 googol = 1,0 × 10100). Potrivit BusinessInsider, Larry Page, directorul executiv al companiei, era obsedat de acest număr încă din liceu, optând să îl folosească pentru motorul de căutare întrucât el „întruchipează misiunea fondatorilor de a organiza o cantitate aparent infinită de informaţii de pe internet”, aşa cum putem afla şi de pe pagina oficială.Pagina de start www.google.com este recunoscută pentru simplitatea ei, design-ul minimal fiind unul din principalele motive pentru care Google a devenit mai popular decât competitorii MSN (actualul Bing), Yahoo! sau AltaVista. Ei bine, motivul pentru care folosim o interfaţă rapidă stă în faptul că Larry Page şi Sergey Brin aveau cunoştinţe limitate de limbaj HTML (Hyper Text Markup Language), cu care se pot construi pagini web nu foarte pretenţioase. O pagină într-atât de rudimentară, încât nu avea nici măcar butonul „submit”, utilizatorii având la dispoziţie doar tasta „enter” pentru a vedea rezultatele căutării.Keyhole, compania de achiziţie de imagini din satelit care fac posibilă funcţionarea Google Earth, achiziţionată de Google în octombrie 2004, a fost fondată de CIA – Central Intelligence Agency. Tehnologia Keyhole redă rapid imagini preluate de satelit din toată lumea, dar şi de pe Lună, care are propria aplicaţie – Google Moon
– 1980: Intră în producţie, la Slatina, primul laminor românesc de folii din aluminiu (conceput şi realizat integral în ţară)
– 1990: A murit Alexandru Cerna-Rădulescu, poet, eseist şi traducător (n. 1920)
– 1991: A murit Eugen Jebeleanu, poet, traducător şi publicist; membru titular al Academiei Române din 1974 (n. 1911).
– 1993: A murit mezzo-soprana americană Tatiana Troyanos (n. 1938)
– 1995: A murit dirijorul englez de origine rusă Anatol Fistoulari (n. 1907)
– 2000: Scafandrii norvegieni ajung la submnarinul rusesc Kursk, naufragiat la 12 august in Marea Barents, dar echipajul acestuia este deja mort
– 2003: A murit muzicologul Radu Gheciu (n. 1932)
-2008: A murit Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri (unul dintre cei mai bogaţi români, potrivit Topului celor mai bogaţi 300 de români), publicist şi eseist; stabilit de mai multe decenii în Italia; fondator al Centrului European de Studii Tracice; fost preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Marketing. Iosif Constantin Drăgan (n. 20 iunie 1917, Lugoj, d. Palma de Mallorca) a fost un om de afaceri român, stabilit de decenii în Italia.A scris mai multe cărţi, în general cu tematică istorică.A scos buletinul Noi tracii. În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogaţi români, conform revistei Capital, cu o avere estimată la 850 de milioane de dolari. Conform aceleiaşi reviste, în 2006 a urcat pe primul loc, cu 1,3-1,6 miliarde de dolari.Profesorul Iosif Constantin Drăgan a publicat de-a lungul anilor mai multe lucrări ştiinţifice privind istoria milenară a românilor.
– 2011: A murit filosoful Constantin I. Gulian; studii de etică, teoria culturii, antropologie filosofică, istoria filosofiei universale şi româneşti; membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1914).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here