S-a întâmplat în 21 aprilie 1910

0
95

S-a întâmplat în 21 aprilie 1910: A murit scriitorul american Mark Twain. Samuel Langhorne Clemens, cunoscut mai târziu sub numele de Mark Twain, s-a născut în Florida, Missouri, în ziua de 30 noiembrie 1835. Este primul mare prozator nord-american care şi-a câştigat un renume universal datorită geniului său satiric. Compatriotul său William Faulkner l-a numit „părintele literaturii americane”.

 

       Existenţa sa aventuroasă de ucenic tipograf, pilot pe Mississippi, miner, apoi ziarist în Nevada, i-a oferit lui Mark Twain un inepuizabil câmp de observaţie, de care s-a folosit în decursul lungii sale cariere literare. A obţinut primul succes cu un volum de povestiri publicat în 1867 şi cu acidele note de călătorie „Ageamii în străinătate” (1869). În „Scrisorile unui chinez”, „Candidat la postul de guvernator” (1870), „Epoca de aur” (1873), ochiul său critic scrutează tarele morale, ipocrizia, venalitatea, moravurile politicianiste ale contemporanilor săi.
        Capodoperele sale – „Aventurile lui Tom Sawyer” (1876), „Viaţa pe Mississippi” (1883) şi „Aventurile lui Huckleberry Finn” (1884) -, cuprinzând episoade din propria sa copilărie şi adolescenţă, stau la baza literaturii moderne americane. Lucrarea „Prinţ şi cerşetor”, publicată în SUA în 1882, a fost prima încercare a lui Mark Twain de a scrie ficţiune istorică. Acţiunea este plasată în anul 1547 şi îi are în prim-plan pe doi băieţi care seamănă foarte bine unul cu celălalt: Tom Canty, un copil dintr-o familie săracă, ce locuieşte cu tatăl său în Offal Court, Londra, şi Prinţul Edward, fiul regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Romanul „Un Yankeu la curtea regelui Arthur” (1889) este o carte de aventuri cu portretizează extrem de bine oamenii epocii medievale, Mark Twain reuşind să reliefeze cu fidelitate atât mentalitatea, cât şi limbajul folosit în acea perioadă.

         Mark Twain s-a căsătorit cu Olivia în 1870, la Elmira, New York. După ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a născut un băiat, Langdon, mort de difterie la vârsta de un an şi şapte luni. Mark Twain şi soţia au mai avut trei fiice: Susy, Clara și Jean Clemens. Căsnicia lor a durat timp de 34 de ani, până la decesul Oliviei, în 1904. Scriitorul a trăit mai mult decât Jean şi Susy, moartea celor două fiice şi a soţiei sale cauzându-i episoade de depresie profundă.

          Mark Twain s-a născut şi a murit în ani ai apariţiei Cometei Halley. Conform biografiei sale realizate de Albert Paine, în acest sens, cu un an înaintea decesului său, Mark Twain ar fi afirmat: „Am sosit cu Cometa Halley, în 1835. Va apărea din nou la anul, şi mă aştept să mă duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamăgire a vieţii mele dacă nu mă duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: «Aici sunt ciudaţii ăştia doi, fără rost; au sosit împreună, trebuie să plece împreună».”

Surse:

https://www.biography.com/people/mark-twain-9512564

https://www.storyboardthat.com/ro/biography/mark-twain

https://www.britannica.com/biography/Mark-Twain

http://www.dozadebine.ro/mark-twain-parintele-literaturii-americane/

https://shsmo.org/historicmissourians/name/c/clemens/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here