S-a întâmplat în 20 noiembrie 1980

0
52

S-a întâmplat în 20 noiembrie 1980: A murit, la București, I. Valerian, poet şi prozator (născut Valeriu Ionescu, la 1 august 1895). S-a născut în satul Ivești (azi în județul Galați), ca fiu al funcționarului Fotache Ionescu, care a lucrat la Ivești și Tecuci, și al soției sale, Amalia, și și-a petrecut copilăria la Tecuci. A urmat studii primare la Școala „D. A. Sturza” din Tecuci (1903-1907), unde a fost coleg cu Ion Dongorozi, apoi a frecventat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați din 1907 până în 1915.

         În 1916, în timpul primului război mondial, a urmat Școala de ofițeri de rezervă din București. La absolvire, tot în 1916, este repartizat la Direcţia Liceelor Militare.Pleacă pe front şi în august 1917 și  luptă în Bătălia de la Mărăști, făcând parte dintr-o unitate aflată în componența Armatei a 2-a comandate de generalul Alexandru Averescu.A fost rănit pe 6 august 1917 la Mărăști, fiind avansat la gradul de locotenent și decorat cu Ordinul „Coroana României” cu spade în grad de cavaler (unele surse indică Virtutea Militară ca decoraţie primită atunci). Este evacuat în spitalul din Bârlad, unde se află în îngrijirea medicului-scriitor V. Voiculescu, care îi stimulează interesul de a-l cunoaşte pe Al. Vlahuţă, refugiat în oraş.

       Între anii 1917 și 1921 a locuit la Bârlad, unde și-a refăcut sănătatea; aici a colaborat cu scriitorii Alexandru Vlahuță și George Tutoveanu și a devenit membru al Academiei Bârlădene.Frecventeze şedinţele de joi ale cenaclului literar ţinut de poetul George Tutoveanu şi de soţia acestuia, poeta Zoe Frasin, la Academia Bârlădeană întâlnindu-i şi pe Nichifor Crainic, şi pe Victor Ion Popa. În 1919 publică versuri în revista locală „Florile dalbe” sub numele I.Valerieanu şi I. Valereanu, debutând cu pastelul în Albastru Mat până la sfârşitul anului continuând cu Luntraşul, Blestemele şi Un templu. Revine la Bucureşti după un răstimp petrecut la Tecuci şi se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie (1921-1925), absolvită magna cum laude.A lucrat acolo ca profesor, inspector școlar și secretar general al Societății Scriitorilor Români.S-a căsătorit în 1922 cu profesoara Elena Ganea, cu care a avut două fete.

       Devenit ofiţer de carieră (profesor şi inspector şcolar în cadrul armatei), Valerian este secretar general al Societăţii Scriitorilor Români, presa şi scrisul rămânând preocuparea sa predilect.Valerian se afirmă ca poet în cenaclul „Sburătorul”.Placheta de debut, Caravanele tăcerii a fost distinsă cu Premiul Academiei Române.

       A doua carte de versuri, Stampe (1927), marchează trecerea la „o cale nouă”, între „simbolismul abstract” şi „materialismul poetic” (G. Călinescu). Valerian a strâns târziu, în volumele Cu scriitorii prin veac (1967) şi Chipuri din viaţa literară (1970), o parte din memorialistică (Episoade din lumea literară, Momente din activitatea revistei „Viaţa literară”, Pile de jurnal etc.) şi din interesantele interviuri luate în paginile „Vieţii literare”, sub genericul „De vorbă cu…”, unora dintre importanţii scriitori şi critici de direcţie ai momentului: Tudor Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, G.eorge Călinescu, Eugen Lovinescu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu.

Din opera sa:

Caravanele tăcerii, poezii, Ed. „Convorbiri literare”, București, București, 1923;

Stampe, poezii, București, 1927;

Cara-Su, roman, Ed. Cultura Națională, București, 1935 (ed. a II-a revăzută, Editura pentru literatură, București, 1969);

Cu scriitorii prin veac, interviuri, Editura pentru literatură, București, 1967;

Chipuri din viața literară, însemnări memorialistice, Ed. Minerva, București, 1970.

Surse:

Aurel Sasu, Dicționar biografic al literaturii române M-Z, vol. II, Ed. Paralela 45, București, 2004

http://www.revistadanubius.ro/pdf/rezumate/XXXIV/13_mihaela_damian.pdf

http://www.poezie.ro/index.php/author/0035607/index.html

https://www.edituraparalela45.ro/wp-content/uploads/2017/04/Dictionar_biografic_al_literaturii_romane_A-L_Vol_I.pdf

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here